50'li yaşlarında kariyer sahibi erkekler neden psikoloğa gidiyor? 'Genç ikinci eş, ikinci ergenlik...'

Web Özel ÖZEL HABERLER
50'li yaşlarında kariyer sahibi erkekler neden psikoloğa gidiyor? 'Genç ikinci eş, ikinci ergenlik...'

50'li ve 60'lı yaşlarında, kariyer sahibi erkeklerin yaşadıkları psikolojik sorunlar yıllardır inceleniyor. Bu adamlar arasında boşanma ve kendinden yaşça küçük kadınlarla evlenmek de yaygın.

İş dünyası yıpratıcı bir yer. Bazen patronunuzun bir koridorda ileri geri düşünceli bir şekilde yürüdüğünü görürsünüz, o an inanın ki kafasında kırk tilki dolaşıyordur. Şirketlerde CEO’lar yönetim kurulu üyeleri gibi tepe yöneticilerin sorumlulukları bir hayli fazla. Ve maalesef 21. yüzyılda da ağırlıklı olarak sadece erkeklerden oluşuyorlar.

Almanya’da bazı klinikler üst düzey yöneticilerin psikolojik sorunları için hizmet veriyor. Anlaşılabileceği gibi müşterilerinin çoğunluğu erkek ve önemli bir kısmı da kendilerinden yaşça küçük kadınlar ile ikinci evliliklerini yapmışlar veya yapmak üzereler.

Baden-Baden şehrine yakın Max Grunding Clinic, üst düzey yöneticilerin psikolojik sorunlarına odaklanıyor. Christian Graz da Bühlerhöhe başta olmak üzere bu tip merkezlerde psikomatik terapist olarak çalışıyor. Graz’ın tespitlerine göre ona danışan erkeklerin çoğu ikinci ergenliklerini yaşıyor, yeni sınırları keşfetmek istiyorlar.

'KONTROL HEP ELLERİNDE'

Graz yıllarca üst düzey yöneticiler yapmış ve daha sonra kendilerine tedavi için başvuran 50’li, 60’lı yaşlardaki erkeklerin sorunlarını anlatıyor:

Bu insanlar hayatlarının kontrolünü hep ellerinde tuttular. Bize başvurduklarında uyku bozukluğu, korku ve panik atak gibi rahatsızlıklarına çare arıyorlar. Fiziksel bir sorunları olmadığından emin olduğumuzda ise duygusal tedaviye başlıyoruz.

Bu insanların hayatlarını anlatsam film olur. Eşit olarak hayatlarını planladıkları partnerlerinden, yani ilk kadınlardan sonra benim ‘ödül kadını’ olarak adlandırdığım ikinci kadınlara geçiyorlar. Bu kadınlar genellikle erkeklerin idealindeki kişi olarak görülüyor.

Yaş olarak da genellikle erkeğin yaşının yarısının sekiz fazlası yaştalar diyebilirim. Genellikle erkeğin en büyük kızından küçük oluyor yaşları. Bu kadınlar genellikle erkeklerin üst düzey yönetici veya girişimci olmasına dikkat ediyor. Daha sonra bu erkekler ise erteledikleri ergenliklerini yaşıyorlar.

'EVE DİNLEME CİHAZI'

50’li, 60’lı yaşlarında farklı heyecanlar arayan erkeklerin ilk evlilikleri ortalama 25 yıl sürüyor, ikinci evlilikleri ise 2-3 yıl. Bu erkekler ikinci eşlerine çok güvenmiyor. Bana evini dinleme cihazları ve kamera ile donattığını anlatan da oldu. Bu erkeklerden biri ikinci karısının boşandıktan sonra hangi malları istediğine ilişkin arkadaşlarıyla konuştuğuna bile şahit olmuş.

Erkekler özellikle ilk eşler ile cinsel hayatları bittikten sonra, duygusal olarak ilişkiyi kafalarında bitirmiş oluyor. Bu erkeklerin pandemiden önce yılın yaklaşık 200 gününü iş seyahatlerinde veya ev dışında geçirdiklerini düşünmek gerek.

Eğer bu erkekler bir hafta sonu evde ise eşleri ile vakit geçirmek yerine bir müzik aletini tutku ile saatlerce çalıyor, at biniyor veya motosiklete atlayıp kırlara gidiyorlar.

'KENDİNE ACIMA'

Yıllarca çalışan bu üst düzey yönetici erkekler belli bir yaştan sonra yaşamadıkları şeyler için kendilerine acımaya başlıyor. Bu sebepten 60’tan sonra farklı bir hayat arayışına giriyorlar. Duygularını anlatmak için uygun kelime de bulamıyorlar, çünkü yıllarca anlatmamışlar.

Bize danışan erkekler arasında eşleri ile ilişkilerini kurtarmak isteyenler de var. Onlara eşlerini yemeğe çıkarmaları, sinemaya gitmeleri daha çok birlikte zaman geçirmeleri gibi tavsiyeler veriyoruz. Bu yaşta kurtulabilecek olan evliliklerden üçte ikisi kurtuluyor.

Bu ilişki kurtarılamayacak halde ise hesap kitap başlıyor. Üst düzey erkek yöneticiler mali olarak güçlü oldukları için boşanma onları zorlamıyor. Genç üst düzey erkek yöneticiler ise daha az ataerkiller ve yaşadıkları sorunlara daha rahat yaklaşabiliyorlar.

İngiltere’deki Deakin Üniversitesi’nden Beatrice Alba’nın araştırmasına göre yaşça büyük erkeklerin genç kadınlardan hoşlanmasının evrimsel bir açıklaması var. Alba, “Erkekler çok sayıda çocuk sahibi olabilirler çünkü doğum yapma gibi bir dertleri yok. Ayrıca çok eşli olmaya da yatkınlar, genç kadınlar daha doğurgan olduğu için evrimsel olarak da onu tercih edebiliyorlar” diyor. Alba’nın bu teorisini eleştiren bilim insanları da var.

Kaynaklar: Die Welt, Guardian

Kaynak: Web Özel

Web Özel özel haberler