1500'lü yıllardan beri Portekiz'de yapılan 'Ovos Moles de Aveiro' tatlısının tarifi: Yok böyle bir lezzet!

Portekiz Yumurta Yemek tarifleri
1500'lü yıllardan beri Portekiz'de yapılan 'Ovos Moles de Aveiro' tatlısının tarifi: Yok böyle bir lezzet!

Portekiz'in geleneksel tatlısı 'Ovos Moles de Aveiro'yu yapmak için temel malzemeler yumurta sarısı, şeker ve su... İşte tadına doyamayacağınız Portekiz'in tarihi tatlısının yapılışı...

Yumurta sarısı, şeker ve su. Bu üç bileşen kulağa tipik bir tatlının bileşenleri gibi gelmeyebilir. Ancak doğru ölçülerde birleştirildiğinde bu bileşenler Portekiz'in klasik efsane tatlısı 'Ovos Moles de Aveiro' yapmış oluyorsunuz. İngilizler bunu 'yumuşak yumurta' diyor.

Ovos Moles, 1500'lü yıllarda Aveiro şehrinde ortaya çıktı. O zamanlar Aveiro Manastırı'ndaki rahibeler yumurta aklarını temizlik için kullanıyordu. Geriye kalan yumurta sarılarını da 'ilaç' niyetin şekerli bir şurupla karıştırmaya başladılar. Neyse ki ilaç olmayacağının farkına vardılar ancak ortaya çok lezzetli bir tatlı çıktı.

1500'lü yıllardan beri Portekiz'de yapılan 'Ovos Moles de Aveiro' tatlısının tarifi: Yok böyle bir lezzet! - Resim : 1

Yıllar geçtikçe rahibeler 'ovos moles'i nasıl yaptıklarını Aveiro halkına aktarmaya başladı.

Avrupa Birliği tarafından yapılan bir araştırma 1500'lü yıllarda yapılanla bugün yapılanın neredeyse aynı lezzet olduğunu ortaya koydu.

Sizi zamanda geriye götürecek ve Portekiz tatlarını deneyimlemenizi sağlayacak bu tatlının nasıl yapıldığına gelelim.

1500'lü yıllardan beri Portekiz'de yapılan 'Ovos Moles de Aveiro' tatlısının tarifi: Yok böyle bir lezzet! - Resim : 2

Malzemeler

Kısa taneli pirinç
4'te 1'i şekerle dolu bir kap
Yarım litre su
8 yumurta sarısı (hafifçe dövülerek karıştırılmış)

Su ve pirinci bir tencereye koyun. Pirinç çok yumuşak oluncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

Daha sonra tenceredeki suyu pirinçten ayırın. Pişirdiğiniz pirinci kullanmayacaksınız, sadece suyunu alacaksınız.

Daha sonra pirinç suyunu ayrı bir tencereye koyup içine şekeri ekleyin. İnce bir şurup elde edene kadar orta ateşte karıştırarak pişirin.

Sonra tavayı ocaktan alıp biraz soğutun. Sonra yavaş bu şurubu yumurta sarılarının içine ekleyip çırpın. Çırparken sertçe çırpmaya dikkat edin.

Elde ettiğiniz karışımı tencerenin içine döküp harlı ateşte koyulaşıncaya kadar pişirip çırpın ve karıştırın. Ancak kaynamamasına dikkat edin. Muhallebi kasesine dökün, üstünü streçle kapatın ve soğumaya bırakın. Kremanız hazır ama daha bitmedi.

1500'lü yıllardan beri Portekiz'de yapılan 'Ovos Moles de Aveiro' tatlısının tarifi: Yok böyle bir lezzet! - Resim : 3

GOFRET KABUĞU NASIL YAPILIYOR?

Ovos molesin dış gofretimsi dış kabuğu için ise 2 su bardağı hamur ununa, bir bardak suya ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ ya da zeytinyağına ihtiyacımız var. Ya da hazır gofret kabuğu varsa onu da hiç bunlarla uğraşmadan kullanabilirsiniz.

Gofret kabuğu için un, su ve yağı kancalı bir karıştırma kabına ekleyin ve hamuru gelişene kadar yaklaşık 6 dakika karıştırın. Hamur yoğrulduktan sonra hafifçe düzeltip 20 dakika kadar buzdolabında bekletin.

Gofret kabuğu da hazır olduktan sonra kabukların üstün hazırladığınız kremayla doldurun. Gofretin üst katmanlarını birleştirip fazlalıkları kesin.

Ovos moles tatlınız hazır, afiyet olsun.

Kaynak: Haber Global TV

yumurta yemek tarifleri pratik yollar yumurta yemekleri Portekiz