Zuckerberg 1.5 yıl sonra bu defa Libra için ABD Senatosu'nun karşısında

Zuckerberg 1.5 yıl sonra bu defa Libra için ABD Senatosu'nun karşısında

Daha önce Cambrigde Analytica sızıntısı nedeniyle ABD Senatosu'nda ifade vermek zorunda kalan ve oldukça zor duruma düştüğünü hatırladığımız Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, 1.5 yıl sonra yine Senato'da bu defa Libra için ifade verdi

Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, sosyal medya devinin kripto parası Libra ile ilgili ABD Senatosu Finansal Hizmetler Komitesi'ne ifade verdi. ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi tarafından yapılan duyuruda, Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'in komite önünde sosyal medya devinin kripto parası Libra hakkında ifade vereceği bildirilmişti. 

Söz konusu duruşma, "Facebook'un İncelenmesi ve Finansal Hizmetler ile Konut Sektörü üzerindeki etkisi" başlığıyla gerçekleşirken, Zuckerberg tek tanık olarak dinlendi. 

Zuckerberg'den önce, Libra projesinin başında yer alan Facebook yöneticisi David Marcus, geçtiğimiz Temmuz ayında Finansal Hizmetler Komitesi ve Bankacılık Komitesi önünde ifade vermişti.

1.5 YIL ÖNCE DE SENATODA SORGUDAYDI

Zuckerberg içinse ABD Senatosu pek hoş hatıralara sahip değil. Hatırlanacağı gibi 2018 yılının nisan ayında, o dönemde ABD gündemini sarsan Cambridge Analytica veri sızıntısı skandalıyla Amerikalıların kişisel verilerinin gizliliğinin ihlal edildiği tespit edilmiş, bu nedenle Zuckerberg ABD Senatosu Adalet Komitesi ve Ticaret, Bilim, Ulaşım Komitesi önünde ifade vermişti. Bir senatörün Zuckerberg'e bir gün önce kaldığı otelin ismini, o hafta kimlerle mesajlaştığını sorması üzerine Zuckerberg zor anlar yaşamış ve "Bunu burada açıklamak istemem" yanıtı vermişti. Soruyu soran Senatör Dick Durbin, "Bence bütün konu bununla ilgili, Sizin gizlilik haklarınız, gizlilik hakları konusundaki sınırlarınız ve modern Amerika'da 'insanları birleştirmek' adına bundan ne kadar vazgeçtiğiniz" yanıtını vermişti.

Zuckerberg ifade verdiği Senato'da "Özür dilerim. Yanlış bir karar ve hepsi benim hatamdı" demişti.  

Zuckerberg 1.5 yıl sonra bu defa Libra için ABD Senatosu'nun karşısında - Resim : 1

LİBRA, ABD ONAYLAYANA KADAR PİYASAYA SÜRÜLMEYECEK

Facebook, ise bugünkü duruşma öncesinde Zuckerberg'in önceden hazırlanan konuşma metnini yayınladı. Zuckerberg bu metinde Facebook'un şu an için "ideal aracı" olmadığını kabul ederken, sosyal medya platformunun ABD'li regülatörler onaylayana kadar Libra'yı dünyanın hiçbir yerinde piyasaya süremeyeceğini de vurguluyor. 

Zuckerberg'in ifadelerine göre Facebook şu an için "bu işleri doğru yapmaya kendini adamış" durumda. Ünlü CEO bunun yanı sıra süper güç Çin'in de önümüzdeki aylarda benzer bir sistem ile piyasaya giriş yapacağını üyelere hatırlatırken, bu konuda ABD'nin geri kalmaması gerektiğini dile getirmekte. 

Facebook söz konusu açıklamaya göre "kendi çıkarlarını değil, ülkenin çıkarlarını" düşünmekte ve uzun vadede insanların platform üzerinden işlem yapmasının yararlarını gözetmekte.

Şirket Libra'nın dünya çapındaki milyarlarca insana yardım eli uzatabileceğini ve bankacılık hizmetlerine erişimi olmayan insanların bundan faydalanabileceğini vurgulamakta. Zuckerberg son olarak komiteye Facebook'un özel bir para birimi üretmeye niyetli olmadığını da anlatıp, bunun aynı online ödeme sistemleri gibi olacağının teminatını verecek. 

ING Bank CEO'su da Libra'yı en güncel eleştiren isimlerden birisi olmuş ve bunun piyasaya çıkması durumunda bankacılık desteği olmayacağını vurgulamıştı.