WhatsApp'ın yeni güvenlik önlemleri ne anlama geliyor?

ÖZEL HABERLER
WhatsApp'ın yeni güvenlik önlemleri ne anlama geliyor?

WhatsApp, son dönemde güvenlik önlemlerini artırdı. Gruplardan diğer üyelere haber vermeden ayrılmak, çevrimiçi durumunu kimin göreceğini kontrol edebilmek ve "Bir kez görüntüle" mesajlarında ekran görüntüsü alamamak gibi... Peki bunlar ne anlama geliyor? WhatsApp kendini kurtarmaya mı çalışıyor?

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp dönem dönem yeni güvenlik önlemleri alıyor. Uygulamanın sahibi Meta, bu önlemlerin en yenilerini duyurdu. Söz konusu yenilikler gruplar, mesajlaşmalar ve yeni güvenlik güncellemelerini içeriyor.

Örneğin uygulamada iş hayatından özel hayata, arkadaş çevresinden aile gruplarına kadar birçok grupta yer alabiliyorsunuz. Gruptan ayrılmak istediğinizde ise kimseye fark ettirmeden çıkmak imkansızdı. Ancak yeni güvenlik önlemleri kapsamında grup yöneticisi dışındaki diğer üyelere haber vermeden ayrılmak mümkün olacak.

ZUCKERBERG DUYURDU

Ayrıca yeni gelecek özelliklerle kullanıcı, çevrimiçi durumunu kimin göreceğini kontrol edebilecek. Bunun yanı sıra "Bir kez görüntüle" mesajlarında ekran görüntüsü almak da engellenebilecek. Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, bu özelliklerin WhatsApp mesajlaşmalarını "karşılıklı konuşma kadar gizli ve güvenli" tutmaya yardımcı olacağını söyledi.

Peki son zamanlarda mahremiyet adımlarını artıran WhatsApp ne amaçlıyor? WhatsApp'ın bu hamleleri daha az rahatsız edici olma çabaları mı? Yoksa WhatsApp kendini kurtarma hamleleri ile müşteri kaybını engellemeye mi çalışıyor?

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, dünyanın sosyal platformlarla dijital ayak izlerinin izlendiği bir sürece evrildiğini söylüyor.

'ALTERNATİF YOK, VAZGEÇİLMEZ OLDU'

Eraslan, "Dünyada ve Türkiye'de ezici bir şekilde en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp. Bir dönem WhatsApp'ın yasal hamlelerine karşı Türkiye'de BiP adında bir yerli uygulama çıktı ancak kötü yönetim sonucu bu uygulamanın alternatif olamaması, WhatsApp'ı vazgeçilmez kıldı" diye konuşuyor.

Pandemi döneminde WhatsApp gruplarının kullanımının arttığını aktaran Eraslan, "Ortalama bir Türk sekiz WhatsApp grubunda. Home office çalışma, akrabalık, komşuluk ve apartman ilişkilerinin tamamı küçük sanal gruplarda toplandı. WhatsApp da sonuç itibarıyla kendi ortaya koyduğu uygulamayı düzenliyor ve daha çok katılım istiyor" ifadelerini kullanmakta.

WhatsApp'ın mahremiyet adımlarını artırmasının müşterileri kaybetmek istemediğiyle ilgisi olmadığını dile getiren Eraslan, "WhatsApp daha güvenlikli ve katılımcı bir yapı istiyor. Sadece daha konforlu, regülasyonlu, insanların daha çok vakit geçirecekleri bir platform inşa etmeye çalışıyor" diyor.

Eraslan, şöyle devam ediyor:

"En yakın rakibine 1 milyar fark atan bu uygulama tüm dünyada dijitalleşmeyle beraber alenileşen insan yaşamının korunmasına dönük adımlarını sağlamlaştırıyor. Bu uygulamalarda zaman geçirme endeksiyle değerleme oluyor. Bir Türk uygulamalarda ortalama 4 saat 5 dakika vakit geçiriyor, bunun nereden bakarsanız yarısı WhatsApp'ta geçiyor."

Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, bu mesajlaşma uygulamalarının temel prensibinin güvenli şekilde karşı tarafla konuşuyor olabilmek olduğunu aktarıyor. Yüksel, "WhatsApp ticari olarak güvenliği artırıcı açıklamalar yapsa dahi uygulamaya bakıldığında böyle olmadığı kanaatindeyiz. Hatta bir dönem 'WhatsApp'ı bırakalım, Telegram'a geçelim'deki amaç şuydu: 'Mesajlarımız gizli olamayabilir, ancak kimse izlemesin" diyor.

'BİR UYGULAMA ÜCRETSİZSE...'

WhatsApp'ın bu yeniliklerle platformu daha güvenli, daha kullanılabilir ve daha ölçümlenebilir hale getirmeye çalıştığına dikkat çeken Yüksel, "Bir uygulama sizden para istemiyorsa, aslında ürün de ücret de sizsiniz. Ücretsiz uygulamaları yüklüyorsunuz ve sizden bir sürü veri alıyor. Bu uygulamaların ellerinde derinlemesine bir analiz yapmak için büyük bir veri var. Milyarlarca insan bu uygulama üzerinde iş ve özel hayatını paylaşıp bir şeylerini konuşuyor.

Arka tarafında birçok uygulamayla ülke, cinsiyet, seçmen bazında analizi yapabilecek veri birikiyor. Bu tarafı da kaybetmek istemiyorlar. WhatsApp'ı kimse kullanmasa böyle bir veri olamaz, analiz de edemezler" ifadelerini kullanmakta.

''NEDEN ÇIKTIN' DEMESİNLER DİYE...'

WhatsApp'ta aile grubundan, arkadaş gruplarına kadar çok sayıda grubun içerisinde olduğunu aktaran Gamze Budak, "Bazı gruplardan çıkmak istesem de 'Neden çıktın' sorusuna maruz kalmamak için sessize aldığım grup konuşmaları var. Sadece grupta mesajları okuyorum, zorla tutulduğum gruplar diyebilirim. Sessizce çıkabileceksen ben en az 4-5 gruptan böyle çıkarım" diyor.

Ersin Aslan ise, bir kez görüntüle mesajlarının açıkça özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirterek, "Bütün bilgilerimiz, konuşmalarımız zaten izleniyor" dedi.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler