NFT nedir? Sanatla teknolojiyi birleştiren NFT nasıl yapılır?

bitcoin
NFT nedir? Sanatla teknolojiyi birleştiren NFT nasıl yapılır?
nft nasıl elde edilir

Son zamanların en popüler konusu olan NFT, pek çok kişi tarafından merak edilip araştırılıyor. Bu yazımız içerisinde siz değerli okuyucularımıza NFT nedir, nasıl yapılır?, NFT alım ve satımı nereden yapılır sorularını yanıtladık.

NFT, son yılların en ilgi çekici ve tartışılıp konuşulan dijital verilerinden birisi olarak dikkat çekmektedir. Klasikleşmiş kripto paralardan çok daha farklı bir uygulamayı bünyesinde barındıran NFT'ler, dijital ortam içerisinde üretmiş olduğunuz pek çok eseri ilgilendirebilecek bir kavram olarak ilgi çekmektedir. 2015 senesinden bu günlere dek adından söz ettiren bir kavram ile var olan dijital varlıklarınızı değerlendirebilir veya kendinize yeni koleksiyonlar elde edebilirsiniz. Tüm bu detayları ayrıntıları ile kavrayabilmek adına sizler için NFT’nin ne olduğunu, ondan nasıl fayda sağlanacağını, NFT kullanımı ve örneklerini birlikte inceleyelim.

NFT NEDİR?

NFT’nin açılımı Non Fungible Token'dir. Türkçe karşılığı ise bu ifadenin 'Değiştirilemeyen Token' veya 'Değişmesi mümkün olmayan para' olacak bir şekilde Türkçe'ye tercüme edilebilir. NFT, nihayetinde bir kripto para birimi olarak dikkat çekicidir. Ancak bu tanım doğrultusunda söz konusu para, bildiğimiz tanımların haricinde değerli olan herhangi bir varlık da olabilir. Yani bir başka ifade edilişi ile NFT, bir değere sahip olan ve tahsil edilebilen dijital bir varlıktır. NFT olarak ifade edilebilecek varlıklar; herhangi bir sanat eseri, video, tweet, bir internet sayfası, görsel, sosyal medya platformunda oluşturmuş olduğunuz hikâyeler ve daha pek çok şey olabilir. Bütün bu dijital varlıklar, gerekli şartları sağlamış olduklarında birer NFT olma özelliğini bünyelerinde bulundurabilir.

NFT ifadesini normal şartlar doğrultusunda koleksiyon değerine sahip olabilecek bir varlığın dijital dünya içerisinde yansımaları olarak da belirtmek son derece mümkündür. Buna örnek olarak 1990’lı tarihlerde bir hayli popüler olan ve koleksiyonları yapılan taso ve futbol kartları, bu varlıklara güzel birer örnek olarak ele alınabilir. NFT'nin dijital para birimlerinden farkı ise, tüm NFT’lerin birbirinden farklı bir biçimde tasarlanıyor olmasından kaynaklıdır. Bu özellik, onları özgün ve değiştirilemez yapar.

NFT NE İŞE YARAR?

NFT’ler, diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi blok zincir (blockchain) üzerinde yer alır. Bir diğer ifade edilişiyle NFT’ler bütünüyle dijital nitelikli varlıklar olarak ifade edilir. Peki, bu durumda NFT ne işe yarar? sorusunu da yanıtlamak gerekir.

NFT’leri şu biçimiyle düşünebilirsiniz: Nasıl kripto paraların veya Bitcoin’in bir para karşılığı bulunuyorsa NFT’lerin de dijital ortam içerisinde oluşturulan birtakım karşılıkları bulunur. Bunlar bir sanat formu, fotoğraf, edebi bir yazı ek olarak da daha pek çok nitelikte eser olabilir. NFT'nin değeri, eşsiz olmasından kaynaklıdır. Yani bir NFT almış olduğunuz zaman başka hiç kimsede bulunmayan dijital bir varlığa sahip olmuş olursunuz. NFT sahibi olmayı, kendinize dijital ortam içerisinde orijinal bir kod edinmek gibi de tahayyül edebilirsiniz.

NFT NASIL YAPILIR?

Başlangıç dahilinde kulağa oldukça karışık gelen NFT teknolojisi, dijital dünyanın sunmuş olduğu imkanlar ile daha kolay bir hale gelmekte. NFT, Ethereum isimli blok zinciri geliştiricileri tarafınca elde edilir. Bu blok zincirlerinin kaybolmamasını yapan ve işlemlerin daha kolay bir biçimde gerçekleştirmesine yardımcı olan platformlar bulunuyor.

Her blok zincirinin pazar yeri ve cüzdan hizmeti birbirinden farklıdır. Bundan ötürü de kullanım ağı geniş olan ve güvenilir bir blok zinciri seçmek bir hayli önemlidir. Tüm bunlara sahip olunmasının ardından da cüzdanınızı bağlamanıza ve NFT’ye çevirmek istediğiniz dosya ya da resmi yüklemenize izin veren bir platforma üye olmanız gerekir. Ardından da NFT’ye çevirmek istediğiniz eserleri platforma yükleyebilirsiniz.

nft nedir

NFT NASIL KULLANILIR?

NFT, genel olarak CryptoKitties geliştiricilerinin oluşturmuş olduğu Ethereum ile uyumlu bir kod olan ERC-721 standardı ile yaratılır. Bunun dışında, yeni geliştirilmiş olan bir diğer standartsa ERC-1155’tir.

Bu yeni standart, yeni fırsatlar ile beraber çalışabilme fırsatını da sunar. Bu da eşsiz varlıklar olan NFT’lerin blok zincirlerinin birbirleri ile uyumlu olması ve ek olarak farklı uygulamalar içerisinde kolay bir şekilde transfer edilebilmesi anlamına gelir.

İlk NFT'ler, Ethereum tabanlı olarak 2015 tarihlerinde ortaya çıktı. CryptoKitties ise ilk kez 2017 senesinde değiştirilemeyen token teknolojisi ile adını yaydı. O zamandan itibaren NFT endüstrisi büyük bir hızla gelişmektedir. Değiştirilemeyen jeton olarak da ifade edilebilen NFT; OpenSea, Nifty Gateway ve SuperRare gibi çeşitli pazarlarda alınıp satılabilir.

NFT’nizi muhafaza etmek ve koleksiyon oluşturma isteğiniz olduğu takdirde Trust Wallet gibi cüzdan uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Bu şekilde kullanmış olduğunuz bir diğer blockchain tokenlar ile birlikte NFT’niz de belirli bir adres üzerinde bulunur. Ek olarak NFT’ler, sahibinin izni haricinde kopyalanamaz veya transferi de olamaz.

NEDEN NFT'LERE YATIRIM YAPILMALI?

Pek çok kişi, çevrimiçi topluluğun parçası olmak adına NFT dünyasında satın alma işlemlerinde bulunuyor. Belirli NFT’lere sahip olmak kişiye özel içeriklere ve canlı etkinliklere erişim imkanı veriyor. Dijital yatırımcılar, kısa bir süre içerisinde olacağını umdukları büyük miktarda para kazanmak için de NFT pazarlarından faydalanıyor.

Tek bir NFT birden çok kez satın alınabilir ya da satılabilir. Fakat burada dikkat çekici kısım alıcı, her satışta orijinal sahibine ya da yaratıcısına bir telif ücreti ödemek durumunda olmasıdır. Ayrıca sosyal medya hesaplarında da belirli bir zenginlik göstermek için de NFT’lerden fayda sağlanıyor.

NFT NASIL ALINIR?

NFT’nin yaratıcısı, dijital eserini bir pazar yerinde listelemesinin ardından bir nevi açık artırmaya çıkarmış olur. Blokzincire erişen ve ilgilenen herkes esere teklif verebilir. NFT'ler kripto para birimlerinde işlem görür, bu sebeple de önce kripto para birimi satın almak ve dijital bir cüzdanda tutmak lazımdır. Bunun sonrasında pazar yerine kaydolmak...

Anlaşmaya varılması durumunda satış gerçekleşir ve NFT karşılığındaki tutar satıcının cüzdanına yansır. Alıcı cüzdanı aracılığıyla NFT'ye erişebilir. Bir NFT satın almak, çalışmanın telif hakkını devretmezken, çevrimiçi bir görüntü yayınlamak gibi temel kullanım haklarını verir. Tamamen kişisel olan bu kullanım hakkının yanında kısıtlı ticari kullanıma izin veren anlaşmalar da olabilir.

NOT: BU İÇERİK YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YATIRIMCILAR KENDİ BAŞLARINA İNCELEME YAPIP İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİLERDİR.

NFT nedir NFT nasıl yapılır ethereum