Facebook: Sonun başlangıcı? | Bu kadar parayı kimse kaybetmedi...

Web Özel facebook
Facebook: Sonun başlangıcı? | Bu kadar parayı kimse kaybetmedi...
Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg önceki yıl kongrede ifade verirken. Fotoğraf: Reuters

Facebook merakla beklenen 2021 son çeyrek bilançosunu açıkladı. Sonuç felaket. Facebook 18 yıllık tarihinde ilk kez günlük kullanıcı sayısı düştü. Hisseler piyasada çakıldı. Bir günde piyasa değerinde yaşanan erime tarihte görülmedi. Facebook için artık şu konuşuluyor: Bu sonun başlangıcı mı?

Facebook son yıllarda popülaritesinin nasıl düştüğünün farkında. Öyle ki çatı şirketin ismi artık Facebook bile değil, Meta. ABD’li siyasetçilerin kurumu daha çok hesap vermeye çağırması, Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale iddiaları, Facebook’ta nefret söylemi ve şiddet içeriğine verilen izinler şirketi çok zor bir durumda bıraktı.

Facebook artık metaverse’ü odağına alan bir şirket oldu. Türkiye’de Facebook, gençlere eskisi kadar ulaşamıyor olsa da Instagram performansı oldukça etkileyici. We Are Social isimli araştırma şirketinin raporuna göre; Ocak 2022’de Türkiye Android telefonlarda uygulama üzerinden Instagram’da ayda ortalama 20 saat geçiriyor. Bu bir dünya rekoru! Türkiye’yi ayda 16.6 saatle Arjantin ve 16 saatle Endonezya izliyor.

Facebook: Sonun başlangıcı? | Bu kadar parayı kimse kaybetmedi... - Resim : 1

'DAHA YAKIN BİR ARKADAŞ KİTLESİNİ TAKİP ET'

Instagram Türkiye’deki bu muazzam rakamlarına rağmen dünyada kitlesi ile arasını biraz açtı. Bu sebepten kullanıcılar platformu terk etmesin diye onlardan daha yakın bir arkadaş çevresini takip edebilecekleri yeni bir hesap açmalarını istiyor.

Bugün ise Meta son bilançosunu açıkladı. Açıklanan bilançoya göre; Facebook son 18 yılda ilk kez  günlük kullanıcı sayısında azalış gördü. 2021’in son çeyreğine göre Facebook’un günlük kullanıcı sayısı günde yarım milyon kadar düştü. Facebook’u günlük kullanan 1.929 milyon insan bulunuyor. Kullanıcı sayısı yine inanılmaz boyutlarda ancak bu geri gidiş piyasada da büyük endişeye yol açtı.

TİKTOK PUSUDA 

Facebook’un en fazla kullanıcı kaybettiği yerler Latin Amerika ve Afrika oldu. Piyasa uzmanları şirketin artık yatay bir çizgiye girdiğini söylüyor. Bilanço’nun açıklanmasıyla birlikte Meta’nın hisseleri yüzde 20 düştü. Piyasa değerinden 195 milyar dolar kaybetti. Facebook’un son bilançosunun TikTok ile rekabete nasıl yansıyacağı da merak ediliyor. CEO Mark Zuckerberg şirketin bilançosunu değerlendirirken birkaç kez rakiplerinin ismini ağzına aldı.

2004 yılında kurulan şirket 2012 yılında 1 milyar kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Bundan beş yıl sonra ise kullanıcı sayısı 2 milyar kişiye çıktı. Metaverse’ün kemiğini oluşturan sanal gerçeklik kasklarını üreten Facebook Reality Labs de son çeyrekte 3.3 milyar dolar zararda. Şirket son çeyrekte 33.67 milyar dolar kazandı.

BU YIL İCRA ZAMANI

Facebook şirketin metaverse dönüşümü kapsamında 10 bin kişiyi daha işe alacak. CEO Mark Zuckerberg, mali sonuçlara ilişkin, “Geçen yıl ne doğrultuya gittiğimizi gösterdik, bu yıl icra zamanı” diyor. Facebook’un şu an en büyük önceliği insanların metaverse’e erişebilmesi için hesaplı donanımlar üretmek. Facebook’un kullanıcı sayıları son birkaç yıldır Avrupa ve ABD’de zaten duraksama dönemindeydi, şirket biraz da bu sebepten donanıma ciddi yatırım yapıyor.

Instagram, WhatsApp ve Messenger uygulamalarında ise yeni kullanıcı sayıları fena değil. Zuckerberg’in Instagram karşısında gördüğü en büyük tehdit ise TikTok, bugün yaptığı açıklamada, “Bu yüzden Reels’lar bizim için çok önemli ve yatırımı buraya yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilanço açıklandıktan sonra Facebook’un hisseleri yüzde 22 düşüşle piyasa değerinden toplamda 195 milyar dolar kaybetti. Bu dünya piyasalar tarihinin en büyük kaybı olarak kayıtlara geçti. 3 Eylül 2020 tarihinde Apple da benzer bir kayba uğramış piyasa değerinden 180 milyar dolar erimişti. Tarihin en büyük üçüncü piyasa değeri erimesi ise 140 milyar dolarla Tesla yaşadı.

Teknoloji analisti Michael Nathanson bugünkü analizinin başlığında, ‘Facebook: Sonun başlangıcı?’ başlığını kullandı. Nathanson, “Bu yara derin, manşetlere çıkacaklar ama iyi yönde değil” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynaklar: Washington Post, Bloomberg, CNBC

Kaynak: Web Özel

facebook Web Özel