'Evet bu dolandırıcılık!' Hedefte olduğunuzu anlamanın yolları...
Dolandırıcılık artık daha çok sanal dünyada insanların hedef alındığı bir suç haline geldi. Geçmişte her kesimden insanın düştüğü dolandırıcılık tuzakları her gün yenileniyor, trendlere göre şekilleniyor. Peki karşımızda bir dolandırıcı olduğunu nasıl keşfedeceğiz? İşte bazı temel ipuçları...
Kimsenin dolandırıcılığa doğal bir bağışıklığı yok. Suçlular sürekli olarak taktik değiştiriyor, yeni fikirler buluyor ve bunları yılmaksızın deniyor. Geçmişte ülkemizdeki pek çok örnekte de gördüğümüz gibi toplumun her kesiminden insan dolandırıcıların hedefi haline gelebiliyor. Yani anlayacağınız, hazırlıklı olmayan herkes tuzağa düşebilir.
Peki ne yapacağız? Belli başlı önlemleri aklımızın bir ucuna yazarak bize ya da sevdiklerimize yönelik olası bir dolandırıcılık hamlesini bertaraf edebilecek kadar gözümüzün açık olmasını sağlayacağız. İşte o önlemlerin bazıları...
AİLENİZLE KONUŞUN
Hayatınızdaki insanların, dolandırıcılığın nasıl fark edileceğini veya dolandırıcılara nasıl yanıt vereceğini bildiğini varsaymayın. İnternet dünyasına en hakim olduğunu düşündüğümüz gençler bile savunmasız kalabilir. Ailedeki herkes dolandırıcılık ihtimaline karşı birbiriyle iletişime geçip fikir alabilmeli. Dolandırılan insan mahcubiyet hissetse de aslında bu böyle olmamalı. Burada hata mağdurda değil.
AYARLARINIZI DEĞİŞTİRİN
Temel bazı ayarları değiştirerek dolandırıcıların kolay hedefi olmaktan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Örneğin;
Özel hesaplar: Sosyal medya hesaplarınızı özel hale getirin. Herkese açık bir profil kullanmak istiyorsanız da kişisel iletişim bilgilerinizi ve konumunuzu açıkça paylaşmayın.
Facebook: Paylaşımlarınızı ve bilgilerinizi kimlerin görebileceğini kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Arkadaşlarınızı da siz ve arkadaşlarınız dışında kimse göremesin. Zira en yaygın Facebook dolandırıcılığı başkası adına açılan sahte hesaplar üzerinden yürütülmekte.
Messenger: Instagram'da da Facebook Messenger'da da tanımadığınız kişilerden gelen mesajların mesaj isteklerine düşmesini sağlayın.
WhatsApp: Kişisel bilgilerinizi kimin görebileceğini ve sizi kimlerin gruplara ekleyebileceğini ayarlayabilirsiniz.
Gizlilik ve güvenlik: Uygulamaların önerdiği “çift faktörlü giriş” gibi seçeneklerin hepsini kullanmaya çalışın.
SON YÖNTEMLERDEN HABERDAR OLUN!
Dolandırıcılar güncel olayları ve hassasiyetleri kullanmayı severler. Bir yardım gerektiren güncel toplumsal olaylarda dolandırıcılar vicdanlara oynayarak insanları kandırmaya çalışırlar. Bu noktada resmi kanallar ve söz konusu olayla ilgili yetkili mercilerin açıklamalarını takip etmek gerekiyor.
ŞÜPHECİ OLUN
Kendisini ünlü biri ya da büyük bir şirketin Instagram hesabı olarak göstermeye çalışmak da dolandırıcıların sık kullandığı bir yol. Şüphelendiğinizde bir sonraki maddeye geçin!
FARKLI BİR KANALDAN TEYİT EDİN
Size ulaşan bir şirketse farklı bir iletişim kanalından söz konusu şirketle konuya dair iletişime geçmeniz faydalı olacaktır. Veya bir insandan beklemediğiniz bir mesaj aldıysanız, başka bir platformdan durumu teyit edebilirsiniz.
CEVAP VERME, TIKLAMA!
Ne kadar merak ediyor olsanız da tanımadığınız kişilerden gelen bağlantılara kesinlikle tıklamayın. Hatta gelen her linke şüpheyle yaklaşmakta fayda var.
ARAMAYA İNANIN
Siz arayan ya da size e-posta gönderen adresi Google'da aratın. Daha önce dolandırıcılık yapmış ve insanların şikayetçi oldukları telefon numaraları ya da e-posta adreslerine rastlamanız çok mümkün.
DOĞRU SİNYALLER ORTADA OLABİLİR!
Bir görüşmenin dolandırıcılık olabileceğine işaret eden pek çok sinyal ortada duruyor olabilir. Sıralamak gerekirse; sohbeti siz başlatmadınız, durup dururken bir ödül kazandınız, sizi panikletecek bir haber aldınız, karşınızdaki hızlı bir ödeme yöntemi sunuyor, takılan ya da yanlış gelen-giden bir ödeme söz konusu, sizden bilgiler isteniyor ve bir şeyler yanlışmış gibi hissediyorsunuz.
Bunlardan bazen tek bir tanesi bazen de birkaç tanesi dolandırıcıların hedefi haline geldiğinizi gösteriyor olabilir. Kilit noktanın temelde şüphecilik olduğunu bilip ona göre uyarıları takip ederseniz kandırılma ihtimaliniz de ciddi biçimde düşecektir.
*Bu haberdeki bilgilerin önemli bir kısmı The Washington Post'ta “Yes, it’s a scam: Simple tips to help you spot online fraud” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel