Kripto para soygunları nasıl duracak? 30 bin dolarım 'soğudu' iddiası

ÖZEL HABERLER
Kripto para soygunları nasıl duracak? 30 bin dolarım 'soğudu' iddiası

Kripto para dolandırıcılıklarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Mağduriyetlerin sayısı artarken en son bir vatandaş 30 bin dolar değerindeki kripto parasının soğuk cüzdanından alındığını iddia ederek soluğu savcılıkta aldı. Peki kripto para alışverişi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Dünyada yaşanan küresel piyasalardaki dalgalanmalar, salgın ve savaş gibi birçok sebep bireysel yatırımcıları son yılların gözdesi kripto paralar gibi alternatif yatırım araçlarına yöneldi. Özellikle kripto paralara pandemiyle artan ilgi, dolandırıcılık risklerini de artırdı.

Kripto para veri platformu Chainalysis'in 2022 Kripto Suç Raporu'na göre, geçtiğimiz yıl kripto para dolandırıcılığıyla kaybedilen para miktarı 14 milyar dolar. Bu rakam, 2020 yılının iki katı olarak görülüyor.

Daha bir hafta önce de bilgisayar korsanları, bugüne dek yapılan en büyük kripto saldırılarından birini gerçekleştirmişti. Popüler çevrimiçi oyun platformu Axie Infinity'e bağlı bir blokzincir ağından 600 milyon dolara yakın değerde kripto para çalındı. 

Türkiye'de de çok sayıda vatandaş ümidini kripto paralara bağlamış durumda. Kripto para borsalarına girenler maaşını, arabasını, evini satıp borsalara yatırarak zengin olmanın hayallerini kuruyor. Bu hayaller bazen dolandırıcıların ağına takılıyor. Dolandırıcıların eline düştüğünü söyleyen isimlerden biri de İstanbul'da yaşayan Mehmet N.Ö.

TELEGRAM ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIK

Mehmet N.Ö., konu hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. İddiasına göre; merkezi olmayan bir kripto para platformundan kripto para ön satışı (üretilmeden satışa çıkan) almaya karar verdi. Bu alış sırasında sorun yaşaması sebebiyle, platformla ilgili açılan bir Telegram grubuna katılarak, yaşadığı teknik sorunu dile getirdi ve yardım istedi. İddiaya göre; grup içerisinde kendisini S. olarak tanıtan bir kişi Mehmet N.Ö.'ye özelden mesaj atarak yardımcı olacağını söyledi.

S., Mehmet N.Ö.'ye internet üzerinden bir form gönderdi ve buraya giriş yapıp bilgileri doldurması durumunda kendisine yardımcı olacağını söyledi. S.'nin gönderdiği form, bir soğuk cüzdana aitti. Soğuk cüzdanda saklanan kripto paralar daha güvenli koşullarda tutuluyor.

'TELEFONUNA ULAŞILAMIYOR'

Mehmet N.Ö., S.'nin yönlendirmesiyle soğuk cüzdana bilgileriyle giriş yapıp, forumda istenen bilgileri ve 12 kelimelik cüzdan şifresini yazarak formu doldurduğunu söylüyor. S.'nin söylediği şeyleri yaptığını belirten Mehmet N.Ö., sorununun çözülmediğini anladı ve bilgilerini verdiği soğuk cüzdanını kontrol etti. Mehmet N.Ö.'nün iddiasına göre; soğuk cüzdanda değeri 30 bin dolar olan kripto paralar yerinde yoktu. Bunun üzerine Mehmet N.Ö., İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. S.'nin ise telefonuna aramalara rağmen ulaşılamıyor.

Mehmet N.Ö.'nün avukatı Avukat Sinan Kesin, şüphelilerin savcılık tespiti ile yakalanmaları durumunda, savcılık kararı ile aynı Thodex hadisesinde olduğu gibi banka hesaplarına, kripto para borsalarında hesaplarının bulunması halinde bu hesaplarda bulunan kripto cinsi varlıklarına el konulması ve bu suretle de mağdurun zararına kavuşabilmesi imkanı doğabileceğini söylüyor. Keskin, "Kripto paralar ile ilgili şu an taslak aşamasında olan yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra, mağduriyetlerin azalacağını düşünüyoruz" diyor.

Sık sık bu tarz dolandırıcılıkların yaşandığına dikkat çeken kripto para uzmanı Altuğ İşler, "Bunların üzerine normalde organize suç olarak tabiriyle gidilmesi gerekiyor. Ancak yıllardır kripto para borsaları ile ilgili bir regülasyon (düzenleme) yok, bu yüzden kripto dolandırıcıları cirit atıyor. Bu alanda bir başıboşluk hakim" şeklinde konuştu.

'ŞİFREYİ PAYLAŞMAK EV ANAHTARINI HIRSIZA VERMEK GİBİDİR'

"Soğuk cüzdanlar kripto paralar için en güvenli yer" diyen İşler, "Oradaki şifrenizi bir kişiye veriyorsanız, artık güvenli bir yer değildir. İçi altın dolu evinizin anahtarını hiç tanımadığınız birine vermenizden farksızdır. Artık orası artık güvenli bir değildir. O şifre size özel olduğu sürece güvenlidir. İşte burada da yatırımcının finansal okuryazarlığı devreye giriyor" diyor.

İşler söz konusu dolandırıcılık iddiasından bir sonuç çıkmayacağını ifade ederken, "Yasal altyapı gerekiyor. Normal şartlarda dolandırıcılıklarda yapanın yanına kâr kalıyor, bu olaylardan hiçbir sonuç çıkmıyor. Bu para şuan kanun veya düzenlemelerle bulunamaz. Ancak yeterli düzenleme olsa en azından alınan paranın TL'ye çevrildiği süreçte bir takip yapılabilirdi" diyerek sözlerini noktaladı.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

özel haberler