Etf nedir, açılımı ne anlama gelir?

bitcoin
Etf nedir, açılımı ne anlama gelir?
etf

Günümüzde artan sayıda yatırımcı, çeşitlendirilmiş portföyler oluşturmak için borsa yatırım fonları yani EFT'ler kullanılmaktadır. Peki, Borsa Yatırım Fonu (ETF) nedir? Nasıl çalışır? Etf nasıl alınır?

ETF, hisseleri bir borsada satılan bir menkul kıymet sepeti olarak tanımlanabilir. Hisse senetlerinin, yatırım fonlarının ya da tahvillerin özelliklerini ve potansiyel yaralarını birleştirirler. İçeriğimizde ETF hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz.

ETF NEDİR, AÇILIMI NE ANLAMA GELİR?

Bireysel hisse senetleri gibi, ETF hisseleri gün süresince arz ve talebe göre değişiklik gösteren fiyatlarla işlem görür. Yatırım fonu hisseleri gibi, ETF hisseleri, profesyonel yöneticilerce bir araya getirilen bir portföyün kısmi sahipliğini ifade eder. EFT, exchange-traded fund yani bir başka ifade edilişiyle birlikte borsa yatırım fonu olarak ifade edilir.

ETF TÜRLERİ NELERDİR?

Her biri farklı bir yatırım odağı bulunan çok sayıda ETF türü vardır. Bunlar da şu şekilde sıralanır;

- Çeşitlendirilmiş pasif öz sermaye ETF'leri,

- Niş pasif öz sermaye ETF'leri,

- Aktif öz sermaye ETF'leri,

- Sabit gelirli ETF'lerdir.

İlk başta ETF'ler, birim yatırım ortaklıkları olacak bir şekilde organize edildi. Bir yatırım şirketi sabit bir menkul kıymet portföyü satın alır ve ardından da bu portföyün hisselerini yatırımcı olan kimselere satardı. Bu tür bir yapı, temettülerin genellikle her üç ayda bir ETF'ye yatırmış oldukları faiz getiren bir hesapta tutulması ile birlikte sonuçlanır ve temettü yatırımında bulunan gecikme, ETF'nin toplam getirisi üstünde biraz olumsuz bir tesire sahip olabilirdi. Bunun nedeni temettüler yatırılmak yerine nakit olarak tutulmaktaydı.

etf nedir

EFT'NİN AVANTAJLARI NELERDİR?

ETF'nin avantajları nedir? sorusunun yanıtını şu şekilde maddeleyebiliriz:

- Potansiyel vergi verimliliği,

- Düşük gider oranları,

- Bir borsada gün boyunca esnaflık,

- Minimum yatırım tutarı yoktur(kesirli hisse satın alamaz),

- Açığa satılabilir ve marj üzerinden satın alınabilir.

KRİPTO PARA ETF'LERİ NASIL ÇALIŞIR?

Kripto ETF, bir ya da daha fazla dijital para biriminin değer kaymalarını takip eden bir ETF'dir. Temel olarak, geleneksel bir ETF biçiminde çalışır ve bir borsa dahilinde standart bir hisse gibi işlem görmektedir. Bir kripto para birimi ETF'sinin çalışması adına, bunu bir borsada tertipleyen ve listeleyen şirketin, temeldeki dijital paranın sorumluluğunu üstüne alması gerekir. Bunun devamında, yatırımcılar borsa yatırım fonunda bulunan haklarını temsil etmek için hisse satın alırlar. Bir kripto ETF'sinin aktif olması için, tercih etmiş olduğu faaliyet bölgelerinde bulunan finansal gözlemcilerden düzenleyici bir yeşil ışık alması gerekmiş olduğunu da unutmamak gerekir

ETF (BORSA YATIRIM FONU) NASIL ALINIR?

Borsa yatırım fonları, birbirinden farklı hisselerin birleşiminden oluşmaktadır. Söz konusu hisseler, borsa içerisinde aktif bir şekilde işlem görmektedir ve halka da arz edilmiştirler. Hisselerden birini ya da daha fazlasını satın alarak bu yatırım fonuna sahip olunabilir.

Fonlar, finans kurumlarından satın alınabildiği gibi bu konuda yetki verilmiş kurumlardan da kolay bir şekilde alınabilir. Alım işlemi yapılırken zaman aşımı olmamasına dikkat edilmesi fayda sağlar. Bu sayede tespit edilen süre zarfında alınan fon kolay bir şekilde işletilebilir.

Farklı türde borsa yatırım fonları bulunur. Buna örnek olarak; hisse senedi fonu, borçlanma araçları fonu, para piyasası fonu, fon sepeti fonu verilebilir.

 NOT: BU İÇERİK YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YATIRIMCILAR KENDİ BAŞLARINA İNCELEME YAPIP İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİLERDİR.

coin