Ay'a iniş yapmaya çalışırken kaybolan Vikram aracının akıbeti belli oldu

Ay'a iniş yapmaya çalışırken kaybolan Vikram aracının akıbeti belli oldu

NASA, Hindistan'ın büyük hedefleri olan Chandrayaan-2 misyonunun bir parçası olan Vikram Ay iniş aracının kaza alanını bulduğunu açıkladı.

NASA'nın Ay Gözlem Yörünge (LRO) aracı o zamandan beri iniş aracını arıyordu ancak en azından başlangıçta, geçişler sırasında çekilen gölgeli yüzey fotoğraflarında aracı bulmayı başaramamıştı. Ancak LRO, en sonunda dikkatli gözler yardımıyla iniş aracının enkaz alanını bulmayı başardı ve kaza alanının daha iyi fotoğrafları çekildi. 

NASA tarafından belirtildiğine göre fotoğraf ana çarpma alanını gösteriyor. Yeşil noktalar doğrulanmış veya muhtemel uzay aracı enkazını gösterirken mavi noktalar da çarpma ile bozulan toprağı gösteriyor.

Ay'a iniş yapmaya çalışırken kaybolan Vikram aracının akıbeti belli oldu - Resim : 1

Daha önceki ışık durumları, iniş aracının Ay yüzeyinde çarparak parçalandığı yerde oluşan ufak değişimleri fark etmeyi zorlaştırmıştı. NASA, bu noktayı fark etmeyi kolaylaştıran bir başka işlenmiş fotoğraf daha yayınladı.

"YÜZEYE BU KADAR YAKLAŞMAK BÜYÜK BAŞARIYDI"

Chandrayaan-2 yörünge aracı halen yükseklerden Ay'ı detaylı bir şekilde incelemeye devam ediyor. Vikram, Ay inişlerinin zorluğunu bir kez daha gösterse de NASA, "Kayba rağmen yüzeye bu kadar yaklaşmak büyük bir başarıydı" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Eylül ayında Hindistan Ay'a yumuşak iniş yapan dördüncü ülke olmaya çalışmıştı ancak Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), Vikram Ay yüzeyine yaklaşırken bağlantıyı kaybetmişti ve araç adeta sırra kadem basmıştı. 

ISRO, aracın sağlam bir şekilde inmiş olabileceğini ümit etmiş ancak daha sonra kasım ayında kazayı onaylamıştı.

BAŞARILI OLSAYDI 4. ÜLKE OLACAKTI

Chandrayaan-2, Hindistan'ın Ay yüzeyine ilk yumuşak iniş denemesiydi. İniş başarılı olsaydı, Hindistan, ABD, Rusya ve Çin'den sonra Ay'a yumuşak iniş yapan 4'üncü ülke olacaktı. Uydu, iniş ve gezginci araç modüllerinden oluşan Chandrayaan-2, 22 Temmuz'da uzaya fırlatılmıştı. 

Hindistan "Chandrayaan-1" uzay aracını 2008'de Ay'a göndermişti. 2014'te de Mars yörüngesine uydu konumlandırmayı başaran Hindistan, 2022'ye kadar uzaya insan göndermeyi planlıyor.

NASA Ay Hindistan