'Bak, Ahmet abi yatırdı çok kazandı' dolandırıcılığı

'Bak, Ahmet abi yatırdı çok kazandı' dolandırıcılığı

Dolandırıcılığın her çeşidini gördük sanırken bir yenisi daha çıkıyor. Ele geçirilen Instagram hesaplarından yatırım tavsiyesi hikayeleri paylaşılıyor. 3 bin TL'den 74 bin TL kazandıklarını iddia eden dolandırıcılar son hilelerine 'tanıdık' süsü veriyor.

Türkiye pek çok farklı dolandırıcılık çeşidine alışkın. İnternetle birlikte son 25 yıldır hayatımıza farklı dolandırıcılık türleri de girdi. Bunlara da çok hızlı adapte olduk. Kişilerin adına internet siteleri alınıp yüksek fiyatlara satıldı, e-ticaret sitelerinde kişisel veri ihlaline dönük pek çok vaka ortaya çıktı.

İnternet üzerinden dolandırıcılık sosyal medya ile de sınıf atladı. Örneğin Twitter, Türkiye’de çok sayıda dolandırıcılık ilanının sponsorlu içerik şeklinde daha çok insana erişmesine aracılık ediyor.

Instagram da bu sayılan dolandırıcılıklardan enasibini aldı. Özellikle Facebook’un daha yaşı büyük bir kesim tarafından kullanılması Instagram’da yeni ve daha genç bir kitlenin toplanmasına sebep oldu.

Instagram üzerinden yapılan son dolandırıcılık yöntemi ise şöyle: Bir hesap ele geçiriliyor. Ele geçirilen hesap yüksek takipçili olmak zorunda değil. Öyle olması tercih edilse de ele geçirilen hesaptan bir tane hikaye paylaşılıyor. Bu hikayede bir banka hesap görüntüsü veya dekont kullanılarak ne kadar çok para kazanıldığı gösteriliyor. Bu parayı da başka bir kişinin tavsiyesi üzerine kazanıldığı belirtilip o kişinin cep telefonu paylaşılıyor. Burada amaç hacklenen kişinin Instagram'da takip ettiği eşi dostu dolandırmak.

'Bak, Ahmet abi yatırdı çok kazandı' dolandırıcılığı - Resim : 1

S.B. isimli kullanıcının Instagram hesabını ele geçirenler 1 saat içerisinde 3 bin TL'den 74 bin TL kazandıklarını iddia ederek vatandaşları başka bir kişinin cep numarasına yönlendiriyor.

Yukarıdaki örnekte de görüldüğü gibi internette dolandırıcılık arttıkça insanların kendilerini savunma refleksleri de gelişiyor. Bu sebeptendir ki dolandırıcılar artık ‘samimi’ içerikler paylaşıp insanları öyle ağlarına düşürmeye çalışıyorlar.

Demet isimli bir Instagram kullanıcısı D.N. isimli Instagram hesabının çalındığını ve Instagram'a ulaşmakta sorun yaşadığını söyledi. D.N., "Hesabım üzerinden dolandırıcılar benim adıma sahte dekont paylaşımı yapıyorlar. Instagram'la hiçbir şekilde iletişim kuramıyorum. Hesabımın bana geri verilmesini istiyorum." ifadelerini kullanıyor.

ÇARE YÜKSEK GÜVENLİKLİ PAROLA

Peki çare ne? Çok klasik olacak ama çare yüksek güvenlik öncelikli bir parola sahibi olmak. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan kullanıcıların Twitter ve Instagram’ın güvenlik protokollerine hakim olmaları gerektiğini söylüyor. Demircan karmaşık bir şifre belirleyip bunu iki faktörlü doğrulamaya sahip olan bir mail hesabına tanımlamak gerektiğini aktarıyor.

Demircan, “Sonrasında da kullandığımız cep telefonu numarasını sosyal medya hesabımıza eklememiz lazım ve iki faktörlü doğrulamayı mutlaka açmamız gerekiyor. Eğer bu şartları sağlarsak sosyal medya hesaplarımız güvende olacak” ifadelerini kullanıyor.

Cep telefonu numarasını sosyal medya hesabına eklemek kritik çünkü o zaman SMS kodu ile doğrulama kodu olmadan sosyal medya hesaplarına erişilemiyor.

GÜVENLİ BİR ŞİFRE NASIL OLMALI?

Uzmanlara göre doğum tarihi, anne veya babanın ismi gibi unsurlar asla şifrede kullanılmamalı. Onun yerine rakam, büyük ve küçük karakterlerin olduğu minimum sekiz karakterden oluşan bir şifre tercih edilmeli.

Güvenliği olmayan ortak alanlardaki Wi-Fi’ler ise en büyük risklerden. Bilişim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Selim Yüksel, son dönemde insanların profilini yatırım tavsiyesi kandırmacası için ele geçirme olayının çok olduğunu aktarırken özellikle reklam çıkan ve yüksek takipçisi olan doktorların hedefte olduğunu söylüyor.

Yüksel kullanıcı ismi adı ve soy ismi olan kişilerin şifrelerini tahin etmek için çeşitli algoritmalar geliştirildiğini söylerken sadece rakamlardan oluşan şifrelerin birkaç saat içerisinde kırılabildiğini aktarıyor.

Yavuz Selim Yüksel, “Ama rakamların yanında harf, harflerin yanında büyük küçük ayrımı olan harfler, büyük küçük harflerin yanında bir de alfanümerik dediğimiz karakterler olursa yıllar süren bir denemesi olması lazım ki şifre çözülebilsin” diyor.

BEŞİKTAŞ'TA Wİ-Fİ DENEYİ

Ortak Wi-Fi hesapları konusunda hiçbir bilinç olmadığını söyleyen Yüksel Beşiktaş’ta bir parkta yaptıkları denemeyi anlatıyor:

Beşiktaş’ta bir parka gidip ‘Belediye’ ismiyle bir sahte Wi-Fi hesabı açtık. İnsanlar ücretsiz olduğu için hemen bağlandılar. Bir anda herkesin parolasına ve kullanıcı adına erişmiş olduk.