5G nedir? Türkiye 5G'ye ne zaman geçecek? 5G'yi hangi ülkeler kullanıyor?

5G nedir? Türkiye 5G'ye ne zaman geçecek? 5G'yi hangi ülkeler kullanıyor?

Teknoloji tutkunları tarafından sabırsızlıkla beklenen 5G'nin ayak sesleri duyulmaya başlandı. Peki 5G nedir? 5G hangi ülkelerde kullanılıyor ve Türkiye 5G'ye ne zaman geçecek? İşte 5G'ye dair detaylar...

Mobil teknolojilerin her geçen gün biraz daha değiştiği bir dönemde yaşanan gelişmeler baş döndürücü düzeyde. Kullanıcılar 4G'ye adapte olmaya çalışırken 5G ile ilgili haberler gelmeye başladı. Dünyanın belli başlı ülkelerinde çalışmalarına başlandığı 5G teknolojisi ne zaman Türkiye'ye gelecek? İşte 5G'ye dair bilinmesi gerekenler...

5G NEDİR?

4G'nin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlayacağı söylenen 5G'nin anlamı 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmetidir. Yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi olarak bilinen 5G'nin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülmektedir. Ayrıca 5G teknolojisinin telefon dışında ev eşyalarında, satış cihazlarında, sürücüsü olmayan otomobiller ile akıllı ulaşım olanaklarında da etkili olacağı söyleniyor.

5G HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIYOR?

5G teknolojisi dünyada adım adım yaygınlaşıyor. 5G'ye ilk olarak geçen ülke Güney Kore oldu. Güney Kore'nin en büyük operatörlerinden olan SK Telecom dünyanın ilk ticari 5G mobil şebekesini devreye aldı.

Bu gelişmenin ardından ABD'de de Verizon, 5G'ye geçiş planını bir hafta erkene çekerek devreye soktu. 5G'nin ABD'de 2019 sonuna kadar 30 şehire yayılacağı belirtiliyor. ABD'deki diğer telekom operatörleri de yıl bitmeden 5G'ye geçmiş olacak. AT&T 5G'yi ilk kez Aralık 2018'de devreye almıştı ama bu hizmet kısıtlı erişime açılmıştı.

5G ile ilgili Çin'in lisansları dağıtma aşamasında olduğu biliniyor. Bunun yanında Japonya 5G kulelerini inşa ederken Çinli Huawei ise, Rusya'nın en büyük operatörü için sağladığı 5G ekipmanlarının kurulum aşamasında.

İSVİÇRE AÇIK ARA ÖNDE

Çin ve Amerika arasında 5G teknolojisi üzerinden büyük bir rekabet dönerken İsviçre, 5G'de arayı açmış görünüyor. Dünya üzerinde 5G'nin en yaygın kullanıldığı ülke olarak bilinen İsviçre'de 5G noktalarının sayısı 200'ü aştı. Ayrıca ülkede bu alanda yoğun AR-GE çalışmaları yapılıyor.

ROMANYA VE SURİYE DİKKAT ÇEKİYOR

İnternette hız ölçümleri yapan veri ve analiz kuruluşu Ookla'nın haziran ayında yayınladığı dünyanın interaktif 5G haritasına göre Romanya ve Suriye 5G konusundaki deneme çalışmalarıyla dikkat çekti.

Haritaya göre 5G'nin mevcut veya test aşamasında olduğu toplam nokta konum sayısı 511'e ulaşırken, 5G'ye geçen operatör sayısı ise 41'e çıktı.

TÜRKİYE 5G'YE NE ZAMAN GEÇECEK?

Türkiye'de 5G teknolojisine geçmek için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Kasım 2018'de yaptığı bir açıklamada "Biz 5G'yi dünyada ilk kullanan ülke olmak için programımızı yaptık. 2020'de 5G hizmetini topluma sunmayı planlıyoruz" demişti.

Planlama doğrultusunda 2020 yılında bazı bölgelerde 5G kullanımı resmen başlamış olacak.