21 Aralık kış gündönümü ve çifte gezegen buluşması Google'a doodle oldu

21 Aralık kış gündönümü ve çifte gezegen buluşması Google'a doodle oldu

Dünyanın en büyük arama motoru Google, 2020 Kışı ve Çifte Gezegen buluşması (Jüpiter ve Satürn) için bir doodle yayımladı.

Google, 21 Aralık Kış ekinoksunu ve Satürn ve Jüpiter buluşmasını unutmayıp doodle yaptı. Google'ın yaptığı doodle'a tıklayanlar '2020 kışı ve çifte gezegen'le karşılaşınca bunların anlamını araştırmaya başladı. Peki, 21 Aralık'da ne olacak, neler yaşanacak? İşte tüm merak edilenlerin yanıtları...

ÇİFTE GEZEGEN BULUŞMASI NEDİR?

21 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşecek kavuşumda Jüpiter ve Satürn arasındaki açı farkı 0,1 derece olacak. Gökbilimciler tarafından yapılan hesaplamalara göre bu kadar yakın bir kavuşum, en son 1226 yılında gerçekleşti. Gözlemlenebilir bir diğer kavuşum ise en son 1623 yılında gerçekleşti.

Yani yaklaşık 800 yıldır bu kadar yakınlaşmayan iki gezegen 400 yıldır birlikte, yakın bir şekilde görülmediler.

21 Aralık kış gündönümü ve çifte gezegen buluşması Google'a doodle oldu - Resim : 1

21 ARALIK KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

Kış Gündönümü’nde (21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır.

21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak.

Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar.

GOOGLE KIŞ GÜNDÖNÜMü VE ÇİFT GEZEGEN BULUŞMASINI NEDEN DOODLE YAPTI?

Ülkelere göre önemli olan günleri doodle yapmayı sürdüren arama motoru devi her yıl önemli tarihleri hatırlatıyor. 23 Nisan, 10 Kasım, 19 Mayıs gibi tarihlerde daha önceden doodle paylaşımı yapılmıştı. Doğa olayları, tarihsel olaylar ve ülke ya da dünya için önemli isimler zaman zaman Google tarafından hatırlatılmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Global TV