UEFA ülke puanı sıralaması belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

UEFA Türkiye Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş Trabzonspor
UEFA ülke puanı sıralaması belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

Türkiye, UEFA'nın ülke puanı klasmanında Fenerbahçe'nin galibiyeti ve Galatasaray'ın beraberliği ile bir basamak yükselerek 18. sıraya yerleşti.

Bu sezon alınacak puanlar 2023/24'te Şampiyonlar Ligi'ne iki takımla katılımımız açısından kritik önem taşıyor.

YUNANİSTAN'I GEÇTİK

Temsilcimiz Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki yolculuğu kötü geçerken Fenerbahçe ve Galatasaray ise Avrupa Ligi'nde mücadele ediyor. Sarı-kırmızılılar grup liderliğini sürdürürken Fenerbahçe de Royal Antwerp galibiyetiyle ilk 2'ye girme şansını devam ettirdi.

Ülke sıralamasında alınan son sonuçların ardından Yunanistan'ı geride bırakarak 18. sıraya yükseldik. İlk 15 için hala daha geçmemiz gereken 3 takım var.

İLK 15 NEDEN ÖNEMLİ?

Bu sezonu ülke sıralamasında ilk 15'te bitiremezsek, 2023/24'te Şampiyonlar Ligi'ne 1 (play-off turu), UEFA Avrupa Ligi'ne 0 ve UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne 3 takımla katılım sağlayacağız. İlk 15 içerisinde yer alırsak Şampiyonlar Ligi'nde 2, UEFA Avrupa Ligi'nde 1, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde ise 2 takımla katılım sağlayacağız.

TAKIMLARIN ÜLKE PUANINA KATKISININ HESAPLANMASI

Ön eleme maçlarında her takım galibiyette 1, beraberlikte 0,5 puan alır. Grup aşamasından itibaren ise bu puanlar galibiyette 2'ye, beraberlikte 1'e yükselir.

Bunların yanında her üç ligde de ek puanlar (bonus) mevcuttur.

Şampiyonlar Ligi'nde gruplarda mücadele eden her takım 4'er, gruplardan çıkmayı başaran her takım 5'er bonus puan elde eder. "Devler Ligi"nde çeyrek final, yarı final ve finale çıkan takımlar da bu turların her biri için 1'er bonus puan kazanır.

Avrupa Ligi'nde gruplardan lider çıkan takımlar 4'er, grup ikincileri 2'şer bonus puanına sahibi olurken, son 16 turundan itibaren her tur için 1'er bonus puan daha eklenir.

Konferans Ligi'nde ise grup birincilerine 2'şer, grup ikincilerine 1'er bonus puan verilir. Söz konusu ligde yarı final ve final oynayan takımlara 1'er bonus puan daha verilmektedir.

Ülke adına toplanan puanlar, o ülke adına Avrupa kupalarında mücadele eden takım sayısına bölünür.

Trabzonspor fenerbahçe Galatasaray UEFA türkiye Beşiktaş