Türkiye'nin voleybolda gurur maratonu kürsüde sona erdi!

Türkiye
Türkiye'nin voleybolda gurur maratonu kürsüde sona erdi!

Voleybolla dolu dolu geçen gurur yazı sona erdi. Türkiye, EuroVolley'i üçüncülük maçında Hollanda'yı 3-0 yenerek bronz madalya ile bitirdi. Turnuva boyunca 5 set veren Türkiye'de yine Sırbistan'a takılmış olmanın burukluğu olsa da 2021 yazı tamamen "gurur ve mutluluk yazı" oldu.

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın 125 günlük gurur maratonu kürsüde sona erdi. FIVB Milletler Ligi'nde bronz madalya kazanan, Tokyo 2020'de 5. olarak tarihimizin en iyi olimpiyat derecesini elde eden Türkiye, CEV EuroVolley 2021'de de bronz madalya kazanmayı başardı.

Avrupa Şampiyonası'nda 2017'de bronz, 2019'da gümüş madalya kazanan kızlar, 2021'de de bronz alarak üst üste üçüncü kez Avrupa'nın bir numaralı kupasından dereceyle ayrılmış oldu. Daha önce 2011'de bronz madalya kazanan Türkiye, 2003'te de gümüş madalya elde etmişti.

Hollanda'yı 3-0 yenen milli takım, turnuva boyunca sadece 5 set verdi.

TARİHİ YOLCULUK

3 Mayıs'ta Milletler Ligi öncesi İstanbul kampıyla başlayan macera, madalyayla bitti. 125 gün, 6 ülke, 3 turnuva, 3 kamp ve toplam 32 maç. Bu 32 maçın 22'sini kazanan Türkiye, (dokuz mağlubiyetin 5'i final etabına kadar bir hazırlık turnuvası tadında da geçen Milletler Ligi'nde geldi) tarihi yolculuğu başarıyla noktaladı.

Türkiye'nin voleybolda gurur maratonu kürsüde sona erdi! - Resim : 1

Ancak yine de bu serüvenin buruk bir zaferle sona erdiğinin altını çizmekte fayda var. Bizi buruk bir havaya sokan ise Sırbistan oldu. Sanırım şu an voleybol dünyasında daha ciddi ve sinir bozucu bir rakibimiz daha yok!

Geçmişten beri basketbolda olduğu kadar voleybolda da sıkı bir rekabet içinde olduğumuz Sırbistan bir süredir el üstünlüğüne sahip. Fenerbahçe Opet'in de başantrenörü olan Zoran Terzic'in çalıştırdığı Sırbistan, tarihinin en iyi jenerasyonlarından birine sahip. Ancak Sırbistan'ın üst üste üçüncü Avrupa şampiyonluğu şansını finalde İtalya'ya 3-1 yenilerek kaybettiğinin de altını çizmek lazım.

AH SIRBİSTAN...

Finale geri dönmeden önce Sırbistan'la ilgili şunu hatırlatmak oldukça önemli: 24 Eylül 2017’de, EuroVolley 2017’de grup aşamasında Bulgaristan’a 3-2 yenildikten bu yana EuroVolley’lerde yani Avrupa şampiyonası finallerinde sadece dört maç kaybettik. 2017’de yarı finalde, 2019’da grupta ve finalde, 2021’de ise yine yarı finalde bizi yenen Sırbistan’dı.

Bu oldukça çarpıcı bir durum. Sırbistan takımı ayrıca Türkiye'ye hiç yabancı değil! Sladjana Mirkovic ve Tijana Boskovic, Eczacıbaşı Dynavit forması giyiyor. 2019-2021 arası Vakıfbank forması giyen efsane pasör Maja Ognjenovic de bu sezon Eczacıbaşı Dynavit forması giyecek. Orta oyuncu Milena Rasic ise 2014'ten beri Vakıfbank için ter döküyor.

Hem çok ciddi bir deneyim hem de bizi tanımaları ve bize karşı kritik maçlarda aldıkları galibiyetler, psikolojik olarak onları kırmamızı oldukça zorlaştırdı. Yarı finalin dördüncü setinde iyice oyundan düştük ancak oldukça yakın geçen üç sette denge hiç bozulmadı.

Akıllarda “Acaba yarı finalde böyle bir mağlubiyet üçüncülük maçında nasıl etkiler?” olsa da Türkiye turnuva boyunca gösterdiği üstün oyunu Hollanda karşısında da sürdürdü. Madalya 3-0'la geldi. Üçüncü setteki çabası dışında Hollanda maça ortak dahi olamadı.

EuroVolley öncesinde de “Tokyo böyle buruk ayrılmak travma yaratır mı” diye kendi kendimize sormuştuk ancak bu sorunun ne kadar boş olduğunu bize göstermişlerdi. Haliyle üçüncülük maçı için de endişe etmek yersizdi.

Sırbistan dışında hiçbir rakibimiz, oyunumuzun yanına dahi yaklaşamadı. Alınan bu sonucun turnuvayı organizasyon öncesi yorumlayan otoritelerin tahmini olduğunu da söylemek gerek. Sırbistan, İtalya ve Türkiye'nin kürsüde olacağını neredeyse herkes tahmin ediyordu. Öyle de oldu.

Haliyle bu turnuvada elde edilen sonuca “Başarısızlık” demek oldukça saçma olur. Sırbistan'ı artık bir noktada yenmemiz; Egonu, Boskovic, Kim gibi oyunculara karşı bir çözüm bulmamız gerektiğini; bu yaz döneminden bir ders olarak heybemize atabiliriz.

ACIMASIZCA ELEŞTİRMENİN ANLAMI YOK

Oyuncularımızın zaman zaman inişli çıkışlı performanslar gösterdiğini söylemek mümkün. Ancak bu genç oyuncuları sosyal medyada yapıldığı kadar acımasızca eleştirmenin de bir anlamı yok. Meliha İsmailoğlu'nun ve Meryem Boz'un sakatlığının da takımı alternatif konusunda etkisiz bıraktığını hatırlamak gerek.

Velhasıl voleybol dolu bir yaz sona erdi. Zaman zaman politize edilen, hiç dahil olmak istemeyecekleri sohbetlerin, tartışmaların içine çekilmek istenen bu takım, Türkiye'nin gurur ve mutluluk merkezi olmaya devam edecek. Katılım hakkı kazandığımız 2022 FIVB Dünya Şampiyonası şimdiden akıllarda. Lakin önce biraz dinlenmek herkese, özellikle Filenin Şahane Kadınları'na çok iyi gelecektir.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

türkiye a milli kadın voleybol takımı Filenin Sultanları türkiye eurovolley Avrupa Voleybol Şampiyonası hande baladın Zehra Güneş