Süper Lig'in korkunç istatistiği... Pek oynayasımız yok galiba!

Süper Lig futbol Galatasaray Göztepe İngiltere Premier Lig Almanya Bundesliga İtalya Serie A İspanya La Liga Fransa Ligue 1
Süper Lig'in korkunç istatistiği... Pek oynayasımız yok galiba!

Galatasaray'ın deplasmanda Göztepe'yi 3-2 yendiği maçta öne çıkan detaylardan biri de topun oyunda kalma süresiydi. Ortaya 42 dakika gibi çok düşük bir süre çıktı. 42 dakika elbette sıra dışı ancak bu, yıllardır Türk futbolunun en büyük problemlerinden de biri. Rakamlar korkunç tabloyu gösteriyor.

Süper Lig'in 26. haftasında Galatasaray, Göztepe'ye konuk oldu. İki takımın puan durumundaki mevcut pozisyonları gereği müsabaka kağıt üzerinde heyecana gebeydi. Böyle bir tabloda iki takım sahaya çıktı ve futbolseverler bir Türk futbolu klasiği olarak kıran kırana bir mücadele ve kaliteli futbola değil, ilginçliklere ve heyecana doydu!

Geri dönüşlere sahne olan karşılaşma Galatasaray'ın 3-2'lik galibiyetiyle sona ererken, skor kadar -belki de skordan da fazla- VAR ve penaltı kararları geceye damga vurdu.

SADECE 42 DAKİKA

Biri iptal edilen 5 penaltı kararı çıktı ve Pape Cherif Ndiaye ile Bafetimbi Gomis kullandıkları ikişer penaltıda hata yapmadı. Galatasaray'ın son sözü Gomis'le 90+9'da söylediği karşılaşmaya dair dikkat çeken bir diğer detay da topun oyunda kalma süresi. Kısaca özetlemek gerekirse oyunun oynanmadığı her an toplam süreden düşülüyor.

Yayıncı kuruluşun aktardığına göre top oyunda sadece 42 dakika kaldı. Bu neredeyse korkunç diyebileceğimiz bir sayı. Ortaya çıkan bu tatsız istatistiğin yanı sıra toplamda VAR'da geçirilen sürenin 20 dakika olması da içler acısı bir tabloyu gözler önüne sermekte.

Süper Lig'in korkunç istatistiği... Pek oynayasımız yok galiba! - Resim : 1
Uzun süre unutulmayacak karşılaşmayı Arda Kardeşler yönetti. Fotoğraf: İHA

Ömer Bayram'ın elle oynadığı gerekçesiyle verilen penaltı kararında pozisyonun incelenmesi için oyun 7 dakika durdu.

Daha sonra Dino Arslanagic'in elle oynadığı gerekçesiyle verilen penaltıda penaltı kararı çıkması için 4 dakika daha bekledik.

Sonra Arda Kardeşler, bu kez 90+3'te Göztepe aleyhine verdiği penaltıyı düzeltmek için VAR'a çağrıldı. Bu kez bekleme süremiz 2 dakikaydı.

Son olarak da Berkan Emir'in Emre Kılınç'a yaptığı müdahalenin tespiti için maçın VAR'ı Mete Kalkavan, Kardeşler'i yine pozisyonu izlemeye davet etti. Bu süreç 7 dakika sürdü.

Müsabaka 16 dakika uzarken yayıncı kuruluşta yayınlanan beIN Trio adlı programda yorumcular maçın 23 dakika uzaması gerektiğini söylüyordu. Peki bu veriler ne anlama geliyor?

Öncelikle şuna dikkat çekelim: Göztepe'nin 2-1 öne geçtiği, Galatasaray'ın ise skoru 2-2'ye ve 3-2'ye getirdiği penaltıları göremeyen Arda Kardeşler, Dino Arslanagic'in pozisyonunda ise Göztepe aleyhine hatalı bir şekilde beyaz noktayı işaret etti. Arda Kardeşler 5 penaltı kararının 4'ünde hatalıydı ve bu 20 dakikalık VAR serüveninin de haliyle sorumlusuydu.

Bu duraklamalar söz konusu maç özelinde değil aslında Süper Lig'in genel sorunu. Zırt pırt çalınan düdükler, kendini yere atan, “sakatlanan” oyuncular, fauller, ağırdan alınan vuruşlar... Bunların toplamı Türkiye'yi Avrupa'da epey can sıkıcı bir pozisyona sokuyor.

PEK OYNAMAYA NİYETİMİZ YOK SANKİ...

InStat adlı istatistik şirketinin 2018'de yaptığı Avrupa'da büyük ses getiren “efektif oyun süresi” araştırmasına göre Süper Lig, yüzde 54.9 ile UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nin de dahil olduğu Avrupa ligleri arasında 20. sırada yer alıyor. Yani oyunun en az oynandığı liglerden biri Süper Lig.

Beş büyük Avrupa ligine bakmak gerekirse zirvede yüzde 58.5 ile Bundesliga yer alıyordu. İkinci sırada yüzde 57.8 ile Serie A, 3. sırada yüzde 56.5 ile Premier League, 4. sırada yüzde 56.1 ile Ligue 1 ve son sırada yüzde 55.8 ile La Liga gelmekteydi.

Genel sıralamanın zirvesinde ise yüzde 60.4 ile İsveç ligi Allsvenskan geliyordu. İkincilik yüzde 60.2 ile UEFA Şampiyonlar Ligi'nin üçüncülük ise yüzde 58.6 ile Hollanda ligi Eredivisie'nindi.

Peki sonra ne oldu? CIES Football Observatory'nin Nisan 2021 raporuna göz atmakta fayda var. 1 Temmuz 2019 ile 3 Mart 2021 arası oynanan maçlar dikkate alındığında “efektif oyun süresi” tablosunda 22. sıraya geriledi. Oranımız yüzde 60.7'ye yükselse de gerilemekten kurtulamadık.

Süper Lig'in korkunç istatistiği... Pek oynayasımız yok galiba! - Resim : 3
Üstte: Faulden sonra ortalama oyuna yeniden başlama süresi. Altta: Toplam maç süresi. Veri: CIES 

BİR TÜRLÜ BAŞLAYAMADIK!

Raporun en çarpıcı noktası ise toplam maç süresiydi! Yine 1 Temmuz 2019 ile 3 Mart 2021 arası oynanan maçlar dikkate alındığında Süper Lig, ortalama 1 saat 39 dakikalık toplam maç süresiyle 37 lig arasında zirvede yer alıyordu. Süper Lig aynı zamanda her faul sonrasında oyunun yeniden başlama süresinde de zirvedeydi. Ortalamamız 35.1 saniye.

Bir soru daha: Topun oyun alanı dışında kaldığı sürenin maç süresine oranında Süper Lig yüzde 19.3 ile 8. sırada. Bu aslında çok iyi bir oran. Peki bu oranla ligimiz neden 22. sırada?

En uzun maç süresi ve faullerden sonra oyunun başlama süresi çok şey gösteriyor. Hakemlerin, oyuncuların ve teknik direktörlerin oyuna dair tercihleri açıkça gözükmekte. Bu algıyı ve yaklaşımı değiştirmeden Avrupa'nın en ağır ligi diyebileceğimiz ligimizin kolektif bir yükselişe geçme şansı çok çok düşük olacaktır.

[email protected]

*Marca, InStat, CIES Football Observatory, The 18

 

Kaynak: Web Özel

Süper Lig Göztepe Galatasaray maçı