Mick Schumacher: Üzerimdeki baskı tüy gibi

Mick Schumacher: Üzerimdeki baskı tüy gibi

Tüm zamanların en iyi Formula 1 pilotlarından Michael Schumacher yaşamla ölüm arasında bir yerde. Oğlu Mick ise Formula 1 pistlerinde aile mirasını devam ettiriyor ve bunu yaparken üzerinde hiç baskı hissetmiyor.

Bu dünyadan kimler geldi geçti. Kimi kariyerlerinin zirvesinde, kimi isimlerinin bile anılmak istemeyeceği bir şekilde dünyadan göçtü. Fakat spor dünyası için modern zamanlarda gerçekleşen iki olay hafızalardan hiç çıkmayacak gibi. Biri geçen yıl kızı ile geçirdiği helikopter kazasında NBA efsanesi Kobe Bryant’ın hayatını kaybetmesi, diğeri ise Formula 1 ikonu Michael Schumacher’in yıllarca sürecek bir komaya girmesiydi.

Schumacher’in başına gelenler herkesin malumu. 2013 yılında Alplerde kayak yaparken geçirdiği bir kaza nedeniyle başına aldığı darbeler sonucunda komaya girmişti. Bir yılı aşkın süre komada kalan Schumi, altı ay sonra komadan uyandı, fakat şu an sağlık durumu hakkında çok az şey biliniyor. Yaşananlar hakkında yakın zamanda bir belgesel de çekildi.

Schumacher’in eşi Corinna’nın yaşadıklarını tahmin etmek çok zor. Eşi Michael komada kaldıktan sonraki zamanını evde geçirdi. Eşi Corinna son sağlık durumu hakkında, “O farklı bir şeklide olsa da burada” diyor. Yakın zamanda yapılan bu açıklama Alman efsanesinin yaşamının sürdüğünü kanıtlasa da hareket kabiliyetinin olmadığı yorumlarına neden oluyor. 

Schumacher ailesi kalabalık bir şekilde bir arada yaşıyor. Babalarının durumu sonrası çocuklar evden ayrılma çağı gelse de gitmediler. Corinna, “Michael’in istediği şekilde bir aradayız. Onu rahat ettirmek için her şeyi yapıyoruz. O bizi hep korudu, şimdi de biz onu koruyoruz” diyor. 

Michael Schumacher infografiği

'MOTOR SPORLARININ DİLİNİ KONUŞUYORUZ'

Çiftin Gina (24) ve Mick (22) adında iki çocuğu var. Mick Schumacher, Haas takımı için Formula 1 pistinde yarışıyor. Oğlu babasının kariyerinin ilk adımlarında yanında olamadığı için üzgün. Mick, “Babamla birbirimizi farklı bir şekilde anlıyoruz. Farklı bir dil konuşuyoruz, motor sporlarının dilini” ifadelerini kullanıyor.

Babasının ismi kariyerinde ağırlık yapıyor mu? Ona göre hayır. Mick Schumacher, “Ben baskı hissetmiyorum. Üstümdeki baskı bir tüy kadar” diyor. Genç sporcuya göre soy ismini taşımak bir ayrıcalık, sadece bunun artıları üzerine yoğunlaşıyor.

Mick Schumacher: Üzerimdeki baskı tüy gibi - Resim : 2Schumacher'in oğlu Mick Schumacher, Ferrari akademisinde yetişti. Fotoğraf: Shutterstock

2003 yılında Michael Schumacher verdiği bir röportajda oğlunun Formula 1 yerine golfte bir kariyer yapmasını yeğlediğini söylemişti. Yine de genç Schumacher’in yarışa olan ilgisi çocukluktan o kadar belliymiş ki babası da bir noktadan sonra onun isteğini yerine getirmek için yardımcı olmuş.

Mick Schumacher profesyonel olarak yarışmaya başladığında tribünlerin büyük bir kısmı onu görmek için pistlere akın ediyordu. Mick Schumacher, “Önümüzdeki 10 yıl boyunca mutlu olacak mıyım bilmiyorum ama yine de bu işi yapmak istiyorum” değerlendirmesinde bulunuyor.

2017 yılında F3’te yarışan 2019 yılında F2’ye geçen genç Schumacher burada elde ettiği derecelerin ardından F1 kapısını araladı. 

YENİ ARACI BEKLİYOR

Baba Schumacher ile birlikte çalışan Rene Rosin, Alman efsanenin en büyük özelliğinin yarış ekibini çok iyi koordine ettiğini söylüyor. Rosin bu özelliğin oğluna da geçtiği görüşünde. Haas ekibi pandeminin de etkisiyle bu yıl otomobilini iyi geliştiremedi. Takım yaptığı açıklamada 2022 yılına iyi bir araçla çıkacaklarını söylüyor. Schumacher’in bu araç ile nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu. 

Mick Schumacher F2’de sadece iki yarış kazansa da 24 yarışın 20’sinde puan almayı bildi. 

Bu sezonun başlarında Mick Schumacher’in adı babasının eski takımı Ferrari ile anılsa da 22 yaşındaki sporcu Haas’ın geliştireceği yeni otomobil ile yarışmaya konsantre olduğunu söyledi ama Ferrari ile gönül bağları olduğunu hiç saklamadı.

Ferrari’nin takım menajeri Mattia Binotto, “Onun için en önemli olan üzerinde bir baskı hissetmeden öğrenmeye devam etmekti. Şu ana kadar bunu yapabildi” diyor.

Mick Schumacher şu ana kadar Formula 1 kariyerindeki en iyi derecesi 12’incilik oldu.

EN ÇOK YARIŞI KİM KAZANDI?

Şu an dünyada en fazla Formula 1 yarışı kazanan isim Lewis Hamilton (99), onu 91 yarış ile Schumacher ve 53 yarış ile Vettel izliyor. Schumacher’in 15 yıllık kariyerinin ardından 2010-2012 yılları arasında tekrar yarışmaya dönmesi yarışları birinci bitirme oranını biraz düşürdü. Hamilton bugüne kadar yarıştığı müsabakaların yüzde 35.48’ini kazanırken, Schumacher’in oranı yüzde 29.55’te kaldı. 

Kaynaklar: The Guardian, Euronews, Netflix