Türkiye'nin siber güvenlik kalkanı: USOM dijital tehditlere karşı 7/24 teyakkuzda
Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasıyla yaşanan olay, dünya genelinde siber tehditleri gündeme taşıdı. Peki türkiye bu tehdide hazır mı? Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi 7 gün 24 saat teyakkuzda.
Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasıyla yaşanan olay dünya genelinde siber tehditleri gündeme taşıdı. Siber saldırılara karşı Ankara'da alarmın rengi kırmızı. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) 7 gün 24 saat teyakkuzda.
Merkez tarafından 17 milyon IP adresi siber güvenlik zafiyetlerine karşı sürekli taranıyor. Her gün 422 büyük saldırı, 11 milyon zararlı erişim isteği engelleniyor. Bu kapsamda geçen yıl 140 bin büyük saldırının önüne geçildi. Siber güvenlik ağında milli ve yerli yazılımlar kullanılıyor. Avcı, zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin tespitini gerçekleştiriyor.
Azad, yapay zeka kullanılarak, botnetlere dahil olmuş köle bilgisayarların tespitine yönelik çalışmalar yapıyor. Kasırga, kamu kurumlarıyla kritik altyapılar olmak üzere ülkenin internete açık kaynaklarına ilişkin zafiyet taraması yaparak hizmet sürekliliğini sağlıyor. Atmaca ile de yüzlerce zafiyete ait alt risk proaktif şekilde engelleniyor.
Merkez de ayrıca kritik altyapıların korunması için düzenleme, denetleme, izleme, zafiyet tarama çalışmaları yapılıyor. Geliştirilen projelerle siber tehditlerin en hızlı şekilde tespit edilerek alarm/uyarı üretme ve engellemeye yönelik teknolojik tedbirlerin alınması amaçlanıyor. Elektronik haberleşme altyapısı ve diğer kritik altyapıların siber tehditlere karşı korunması hedefleniyor.