Tepkiler, yaptırımlar, ihtimaller... 'İptal olsun ya da olmasın ben gitmiyorum!'

Rusya Formula 1 UEFA Şampiyonlar Ligi
Tepkiler, yaptırımlar, ihtimaller... 'İptal olsun ya da olmasın ben gitmiyorum!'

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışmasının üzerine dünya liderlerinden peş peşe yaptırım açıklamaları gelirken spor dünyasında da benzer tablolar görülüyor. Yıldız isimler açıklamalar yaptı, UEFA ve Formula 1 önemli adımlar attı ancak daha büyük adımlar bekleyenler de var...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesi dünya kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılanırken özellikle AB, ABD ve Birleşik Krallık'ın Rusya'ya uygulayacağı yaptırımlar merak konusu. Rusya'ya ekonomik yaptırımlar kadar ekonomik etkileri olabilecek kültürel yaptırımlar uygulanması da bekleniyor. Bu noktada gözler futbol dünyasına ve doğal olarak UEFA'ya çevrildi.

Rusya'nın sportif açıdan ne gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını şimdiden kestirmek zor; bu sebeple yaşanan birkaç gelişme ve muhtemel senaryolara bakmak faydalı olacaktır.

UEFA ACİL KODUYLA TOPLANDI VE...

Öncelikle Ukrayna'da sportif faaliyetlere ara verildiğini hatırlatmak gerek. Normal şartlarda futbolda Ukrayna Premier Ligi'nde ikinci devre 25 Şubat'ta açılacaktı. Ukrayna Futbol Federasyonu da bu yönde açıklamalarda bulundu ancak Rusya'nın beklenmedik bir şekilde tüm Ukrayna'ya saldırması planları değiştirdi.

Bu gelişmenin ardından dünyanın pek çok yerinde pek çok kuruluşta olduğu gibi UEFA'da da sıcak saatler yaşanırken, kurum “acil” koduyla bir araya gelme kararı aldı. Yapılan toplantıdan bu sezon Rusya'nın St. Petersburg kentinin ev sahipliği yapması beklenen UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'nin Paris'e alınması kararı çıktı.

Tepkiler, yaptırımlar, ihtimaller... 'İptal olsun ya da olmasın ben gitmiyorum!' - Resim : 1

Kremlin'den konuya ilişkin yapılan açıklamada “UEFA'nın Saint Petersburg'u Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapmaktan mahrum etmesinin üzüntüsü içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

UEFA ayrıca Rusya ve Ukrayna takımlarının iç saha maçlarının tarafsız sahada oynanacağını açıkladı. Hatırlanacağı üzere EuroLeague'de ise Rus takımlarının maçları ertelendi.

Toplantı öncesinde görüşme hakkında açıklamalarda bulunan UEFA İcra Kurulu “gereken kararların alınacağını” öne sürmüştü. Futbol dünyası “gereken kararlar” ifadesiyle tam olarak neyin kastedildiğini merak ediyor.

Kafalardaki sorulardan biri de Gazprom meselesi. UEFA Şampiyonlar Ligi'nin sponsoru olan ve Rusya'nın en büyük doğalgaz şirketi konumundaki Gazprom'la devam eden sponsorluk anlaşmasını iptal edip etmeyeceği de bir soru işareti olarak durmakta. Öte yandan Schalke 04 de Gazprom'la olan sponsorluk anlaşmasını iptal etti. Gazprom Alman ekibinin ana sponsoruydu.

Bir başka kritik soru ise Rus kulüplerine yani aslında Rusya Futbol Federasyonu'na bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı... Uluslararası organizasyonların Rusya'yla bir arada bulunmamak istemesinin dışında UEFA'nın kulüpleri ve dolayısıyla oyuncuları çok zor durumlarda bırakacak olan böyle bir hamleye en azından şimdilik kalkışmayacağı düşünülüyor.

FORMULA 1'DE DE YAPTIRIM VAR

Avrupa futbolunun zirvesindeki bu tablonun yanı sıra Formula 1 de benzer bir karar aldı. Yeni sezon öncesi testler devam ederken Formula 1, Rusya Grand Prix'sinin takvimden çıkarıldığını açıkladı. Rusya'nın yerini çok yüksek bir ihtimalle Türkiye Grand Prix'si alacak.

Normal şartlarda 20 Mart'ta başlayacak olan yeni sezonun 17. yarışına Rusya'nın Soçi kentindeki Sochi Autodrom ev sahipliği yapacaktı. Son günlerdeki gelişmelerin ardından F1 de beklenen kararı almış oldu. Bu ihtimalin doğmasıyla akıllara direkt olarak son iki sezondur yedek kontenjandan takvimde kendisine yer bulan Türkiye Grand Prix geliyordu. Organizasyona yakın kaynaklar Türkiye'nin takvime eklenmesine neredeyse kesin gözüyle bakıyor.

Formula 1'in yıldız pilotları Sebastian Vettel, Max Verstappen ve Pierre Gasly tepki gösterenler arasındaydı. Eski dünya şampiyonu Alman pilot sert konuşurken şunları söyledi:

“Bu sabah haberleri görünce şok oldum. İnsanların aptalca nedenlerle ölmesinden dolayı üzgünüm. İptal olsun ya da olmasın Rusya GP'ye gitmeyeceğim, bu benim kendi kararım.”

Son şampiyon Hollandalı Max Verstappen “Bir ülke savaştaysa, orada yarışmanın doğru olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullanırken Fransız Gasly ise Instagram'da yaptığı hikaye paylaşımında “Umarım herkes güvende kalır. 2022'de bunun yaşandığını görmek çılgınca” sözlerine yer verdi.

Tepkiler, yaptırımlar, ihtimaller... 'İptal olsun ya da olmasın ben gitmiyorum!' - Resim : 2

ABD TAKIMI RUS SPONSORUNU SİLDİ!

Aynı zamanda Formula 1'de de Rusya'nın bir sponsorluk anlaşması bulunuyor. Haas'ın ana sponsoru gübre üreticisi ve ihracatçısı Uralkali. Ancak takımın menşei ABD.

Bunun üzerine -Joe Biden'ın yaptırım açıklamalarının hemen ardından- Haas, araç üzerindeki Uralkali logosunu ve araçtaki Rusya bayrağı desenlerini kaldırma kararı aldı. Bu karardan sonra takımın Rus pilotu Nikita Mazepin'in de Formula 1 kariyerinin bu dönem için noktalanması kuvvetle muhtemel.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya ukrayna rusya krizi rusya ukrayna'yı işgal edecek mi Shakhtar Donetsk shakhtar donetsk nerenin takımı shakhtar donetsk nerede oynuyor shakhtar donetsk nasıl maç oynuyor