Ukrayna'da futbol ne alemde? Göçebe şampiyon, Fransa'da kriz ve boş statlar...

Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Ukrayna'da futbol ne alemde? Göçebe şampiyon, Fransa'da kriz ve boş statlar...
Shakhtar Donetsk maçlarını Lviv ve Kharkiv'in ardından Mayıs 2020'den beri Kiev'de oynuyor. Fotoğraf, 2018'de Shaktar'ın Kharkiv'de Alman ekibi Hoffenheim'ı konuk ettiği Şampiyonlar Ligi mücadelesinden... Fotoğraf: Shutterstock

2014'ten beri süren Ukrayna İç Savaşı, futbolu da etkilemiş durumda. Ligin devi Shakhtar Donetsk ve Zorya Luhansk yıllardır neredeyse boş tribünler önünde göçebe bir şekilde oynuyor. Shakhtar buna rağmen ligi domine etse de söz konusu dominasyon oyuncular arasında çıkan bir krizle başlamıştı...

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin yaşamın her anına sirayet etmesi muhtemelen kaçınılmaz olacaktır. Siyaset ve uluslararası politikanın yanı sıra yaşamı da etkileyecek olan ve etkileyen sürecin futbol dünyasına nasıl sirayet edeceği özellikle Ukraynalı sporseverlerin merak ettiği konulardan biri.

Aslında Ukrayna'nın son durumu bir süredir ülke futbolunu yakından ilgilendiriyor. Zira Ukrayna Premier Ligi'nde mücadele eden Shakhtar Donetsk ve Zorya Luhansk isimlerinden de açıkça anlaşıldığı üzere ayrılıkçı hareketlerin odağı Donetsk ve Luhansk şehirlerinin takımı.

Donetsk ve Luhansk'taki ayrılıkçı güçler bağımsızlıklarını ilan ettiler; haliyle Ukrayna'dan bir takımın (örneğin Dinamo Kiev'in) Shakhtar deplasmanına gitmesi mümkün olmasa gerek... İç Savaş'ın başından beri bu mümkün değil. Dolayısıyla Shakhtar ve Zorya bir süredir evlerinden uzakta mücadele ediyor.

Ukrayna'da futbol ne alemde? Göçebe şampiyon, Fransa'da kriz ve boş statlar... - Resim : 1
Bu sezon Shakhtar Donetsk (turuncu-siyah) ligin 11. haftasında konuğu Zorya Luhansk'ı (beyaz-gri) Kiev'de oynanan maçta 6-1 mağlup etti. Fotoğraf: Shutterstock 

LİG DEVAM EDECEK! ŞİMDİLİK...

Yakın geçmişteki detaylara bakmadan evvel mevcut duruma değinmekte fayda var. Bilindiği üzere Ukrayna'da OHAL ilan edildi. 18-60 yaş arası erkekler en fazla bir yıllığına askere çağrıldı. Ukrayna Premier Ligi ise bu sıcak süreçte devre arasındaydı. Ligde ikinci yarı mücadelesi 25 Şubat'ta açılacak. Maç saatlerine kadar ekstra bir açıklama gelmezse müsabakaların oynanması bekleniyor.

Bu karar değişebilir lakin Ukrayna Futbol Federasyonu Başkanı Andriy Pavelko konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"İstikrar şu anda çok önemli. Dünyaya hayatın devam ettiğini ve bu konuya yardımcı olabilmenin yolunun ligimizin yeniden başlaması olduğunu göstermek istiyoruz.”

İkinci devrenin açılış maçında 25 Şubat'ta toplam 16 takımın mücadele ettiği ligde 15. sırada yer alan Minaj, 4. sıradaki Zorya Luhansk'ı konuk edecek. Bununla birlikte Ukrayna, Katar 2022 Avrupa Elemeleri Play-Off Yarı Finali'nde İskoçya'ya konuk olacak. Maçın 24 Mart'ta oynanması planlanıyor.

Elbette Ukrayna için şu an en önemsiz gündem maddesi futbol olsa gerek. Pandemi sürecinde olduğu gibi, eğlencelik oyun futbol, pekala durabilir. Lakin Pavelko'nun sözlerinde de önemli bir haklılık payı var. Hayatın devam ettiğini göstermek, ülke çapında moral depolamak, nefes almak için futbol tarihe geçebilecek anlar da yaratabilmesiyle gayet uygun bir eğlencelik.

GÖÇEBE TAKIMLAR SHAKHTAR VE ZORYA...

Bu durumu bir kenara bırakarak Donetsk ve Luhansk bölgesi takımlarına bir bakalım. Shakhtar Donetsk ve Zorya Luhansk, en üst ligde bölgeyi temsil etmekte. Zorya Luhansk, 2016-2017'de UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe'nin grubunda yer almıştı. Takımı buradan hatırlamak mümkün...

Rusya etkisinin eskiden beri yoğun olduğu Luhansk şehrinin ekibinde taraftarlar ve kulüp zaman zaman belirli yayınlarda Zorya'nın Rusçası “Zarya” ifadesini de kullanmaktaydı.

Takım savaşın başından beri evi Avanhard Stadium'dan uzakta ülkenin farklı noktalarında farklı statlarda mücadele ediyor. Takım şu an iç saha maçlarını Zaporizhzhia şehrindeki Slavutych-Arena'da oynuyor.

Shakhtar Donetsk'in hikayesini ise duymuş olma ihtimaliniz ise daha yüksek. Çatışmalar öncesinde maçlarını İç Savaş'ta bombaların da hedefi olan Donbass Arena'da oynayan turuncu-siyahlılar 2014'te doğudaki Donetsk'ten ülkenin batısındaki Lviv'e taşınmıştı.

Ukrayna'da futbol ne alemde? Göçebe şampiyon, Fransa'da kriz ve boş statlar... - Resim : 3
22 Kasım 2019'da Metalist Stadium'da oynanan ve Shakhtar Donetsk'in konuğu FC Lviv'i 4-1 yendiği maçı tribünde takip eden üniversite öğrencisi Egehan Yaltıraklı, deneyimini aktarırken tribünlerde politik bir gerilime rastlamadığını ancak o dönem yaklaşık 15 TL'ye denk gelen bilet ücretine rağmen maça ilginin çok çok düşük olduğunu belirtiyor. Kaynaklara göre o gün tribünde 2 bin 548 biletli seyirci yer aldı. Fotoğraflar: Egehan Yaltıraklı

Üç yıl sonra 2016-2017 sezonunun devre arasından sonra ise maçlarını Metalist Kharkiv'in sahası Metalist Stadium'da oynamaya başlayan takım Mayıs 2020'den beri ise Kiev Olimpiyat Stadyumu'nda konuklarını ağırlıyor. Ukrayna ve Rusya takımlarının yıllardır UEFA organizasyonlarında güvenlik gerekçesiyle eşleştirilmediğinin de altını çizelim.

LYON'DA KRİZ!

Peki Shakhtar Donetsk denince akla gelen Brezilyalı futbolcular, yıldız ve yıldız adayı isimler kulüpte oynamaktan çekinmiyor mu?

Şu ana kadar, özellikle takımın taşınma kararından sonra çekinceler de ortadan kalkmış durumda. Ancak bu durum 2014'te bir krize neden olmuştu. 20 Temmuz 2014'te Fransa'da Olympique Lyon'la bir hazırlık maçına çıkan Shakhtar'da 6 oyuncu maçtan sonra ortadan kayboldu.

Güney Amerikalı 6 futbolcu arasından 5'inin ismi açıklanmıştı. Bunlar yıldız isimlerdi:

Alex Teixeira, Fred, Dentinho, Douglas Costa ve Ferreyr...

Bu oyuncular, kulübün “Donbas'a dönsek mi” fikrini tamamen rafa kaldırmasıyla kalmaya ikna oldular ve kulüp 2016-2020 arasında 4 sene üst üste şampiyon olmayı başardı.

Ukrayna İç Savaşı'nın patlak verdiği döneme gelen 2014-2015 ve 2015-2016 sezonlarında şampiyonluğu Dinamo Kiev'e kaptıran Shakhtar, 2009-2014 arası ise peş peşe 5 sezon şampiyon olmuştu. Shakhtar bu sezonun da ilk yarısını 47 puanla, 2. Dinamo Kiev'in iki puan önünde lider noktaladı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Daily Mail, El Periodico, Eurosports

Ukrayna'da futbol ne alemde? Göçebe şampiyon, Fransa'da kriz ve boş statlar... - Resim : 4

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya ukrayna rusya krizi rusya ukrayna'yı işgal edecek mi Shakhtar Donetsk shakhtar donetsk nerenin takımı shakhtar donetsk nerede oynuyor shakhtar donetsk nasıl maç oynuyor