Penaltı mı değil mi? Futbolun kördüğümü ele çarpan toplar! Her şey Cüneyt Çakır'ın kararıyla başladı

futbol
Penaltı mı değil mi? Futbolun kördüğümü ele çarpan toplar! Her şey Cüneyt Çakır'ın kararıyla başladı
Fotoğraf: DepoPhotos

"Futbolda elle oynama konusundaki tartışma her zaman vardı ve var olacak" diyor İspanya Teknik Komite Hakem başkan yardımcısı Antonio Rubinos Pérez.

Soru, yönetmeliğin neden yakın zamanda elle oynamalarla ilgili bu kadar çok değişikliğe uğradığı ve Uluslararası Futbol Birliği Kurulu'nun kural 12'sinin mevcut metninin nasıl yorumlandığı.

FIFA'nın oluşturduğu IFAB organizasyonu, bu sporun kurallarını incelemekle görevli.

Bu çerçevede oyuncular ve hakemler devreye giriyor. İspanyol hakemlerin bakış açısına göre grubun şu anki iki numarası Rubinos Pérez bu konuyu değerlendirdi.

Aslında her şey Neymar ve Cüneyt Çakır'la başladı.

Perez'e göre, birkaç yıl önce Neymar'ın Şampiyonlar Ligi finalinde kolunun yardımıyla gol attığı maça bakmak gerekiyor. “Neymar topu kaleye atmak istiyor, iyi bitiremiyor ve top yere düşüyor, eline çarpıp kaleye gidiyor. Eline çarpan top sayesinde gol atıyor," diye açıklıyor o maçı Rubinos Pérez, Barça'nın Juventus'a karşı kazandığı Şampiyonlar Ligi finaline atıfta bulunuyor.

O anda futbol dünyası, bir oyuncunun tamamen istemsiz de olsa elini kullanarak gol atmasının geçerli olmaması gerektiğini düşünüyordu. O zamanlar kurallara göre bu el tesadüfiydi, cezalandırılabilir değildi ve dolayısıyla gol geçerliydi.” Ancak hakem Cüneyt Çakır golü iptal etti.

Brezilyalı forvetin isyanına rağmen Çakır, Uluslararası Kurul'un daha sonra uygulayacağı yönetmelik değişikliğini o gün uygulamıştı.

Ancak 2019/2020 sezonundaki değişiklik yeterli değildi veya yeterince açık değildi. Rubinos Pérez, "Bir kural konulduğunda bunun oyun alanında ifade edilmesi gerekir" diyor.

2020'de IFAB, kazara elle oynamanın yalnızca hemen gol atılması durumunda cezalandırılması gerektiğini belirtti. “Eğer top yanlışlıkla sahanın ortasındaki bir oyuncuya çarparsa devam eder, takım arkadaşına orta yapar ve o da golü atar, kurallardaki bu değişiklikle gol sayılır" diye açıklıyor eski hakem Perez durumu.

Ve 2021'de üst üste üçüncü sezonda organizasyon, futbolun 12. kuralını bir kez daha değiştirdi. Bu durumda, neyin doğal olmayan bir pozisyon olarak değerlendirildiğini ve oyuncunun kollarını bu şekilde hareket ettirdiğinde veya konumlandırdığında üstlendiği "riski" daha ayrıntılı olarak açıklandı.

Son iki sezonda ise el kuralı değişmedi.

Rubinos Pérez'e göre asıl nokta son değişiklikte yatıyor: “Hangi el pozisyonu doğal veya doğal olmayan olarak değerlendiriliyor? Bu kural onu tanımlamıyordu."

Ancak 2021/2022 sezon öncesi antrenman seminerlerinin sonuçlarını içeren CTA 3 numaralı genelgede elle oynama kuralına biraz daha ayrıntılı olarak yer verildi. "El veya kol açıkça ayrılmış ve vücuttan uzaktayken" veya "açıkça ayrılmış yukarıdayken" elle oynama kabul ediliyor.

Söz konusu genelge aynı zamanda “destekleyen ellerin veya desteğe yönelik ellerin” ne olduğunu da “dengeyi koruma aracı” olarak tanımlamaktadır. Bu nedenle, örneğin Avusturyalı defans oyuncusu Alaba yere atlarken Gavi'nin ortasını kolunun içiyle kestiğinde herhangi bir penaltı verilmedi.

Rubinos Pérez, bu durumun da açıklamaya ihtiyacı olduğunu, belki de normun yakında yeniden formüle edileceğine işaret ediyor.