Paris'i kabus gibi bir gün bekliyor!

Ajans Bizim
2024 Paris Olimpiyatları Fransa
Paris'i kabus gibi bir gün bekliyor!
Reuters

2024 Paris Olimpiyatlarının Seine nehri üzerinde bugün yapılacak açılış töreni yüzünden başkentte ulaşımda büyük aksamaların olması bekleniyor.

Bazı metro istasyonları tüm gün kapalı olacak. Sürücülerin sabah 10.00'dan itibaren Paris'ten uzak durmaları tavsiye ediliyor.

Başkentte güvenlik çemberleri oluşturuldu, bu nedenle Paris'in belirli bölgelerine, özellikle de Seine Nehri kıyılarına ulaşım son derece kısıtlı hale getirildi.

Sürücüler için yetkililerin tavsiyesi basit: “Paris'te bugün araba kullanmaktan kaçının!” Paris Emniyet Müdürlüğü, önceki gün yayımladığı basın açıklamasında, "özellikle zor trafik koşullarına" atıfta bulundu.

Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Saat 13.00'ten 18.30'a kadar yaklaşık 320 bin seyirci ve 250 sporcu otobüsü, açılış törenini izlemek üzere yerlerini almak için Seine rıhtımlarına akın edecek" dendi.

Polis, bu nedenle, sabah 10.00'dan itibaren araçlarını kullanmamalarını tavsiye ediyor. Tatilcilere bugün 10.00'dan önce ya da 28 Temmuz Pazar gününden itibaren seyahat etmeleri tavsiye ediliyor.

Ulaştırma Bakanlığı, Paris ve çevresinde trafiğin bütün hafta sonu aksayacağına hatırlattı.

Paris’in büyük bölümünde "törene ve güvenlik çeperlerine ilişkin giriş ve çıkışlarda meydana gelebilecek hareketler için kısmi ve sınırlı erişim kontrolleri" uygulanacak.

Birçok metro istasyonu kapalı

Yetkililer, insanlara toplu taşıma araçlarını kullanmalarını tavsiye ederken, toplu taşımada da aksaklıkların çıkması bekleniyor. BMX (bisiklet), break dans ve kaykay etkinliklerinin düzenlendiği Concorde meydanındaki Concorde istasyonu başta olmak üzere bazı metro istasyonlar günlerce kapalı kalacak. Bazı istasyonlar kapanış töreninin sonuna kadar kapatılıyor.

Son olarak, açılış töreninin yapılacağı altı km’lik güzergâh çevresinde oturanların akşam olmadan ve açılış töreni başlamadan erkenden evlerine dönmeleri tavsiye ediliyor. 

Paris polis müdürü Laurent Nunez, çevrede oturanlara "seyirciler gelmeden önce, yani saat 15.00'ten önce evlerine dönmelerini" tavsiye etti.

Açılış törenine 100 kadar devlet ve hükümet başkanı ve 320 bin seyircinin yanı sıra 250 otobüsle taşınacak sporcular katılacak.

Paris Polisi, seyircilerin saat 15.30'da tribünler açıldığında kimlik belgeleriyle birlikte alana gitmeye davet edildiğini belirterek, "saat 18.30'dan sonra girişlere izin verilmeyeceğini" hatırlatıyor.

Austerlitz ile Eyfel kulesinin yer aldığı Trocadéro arasında Seine nehrinde altı km’lik güzergâh boyunca düzenlenen tören, Olimpiyatların tarihinde stadyum dışında düzenlenen ilk açılış töreni olarak kayıtlara geçecek.

Her ülkenin sporcuları, sayılarına uygun büyüklükteki teknelerle bu altı km’yi kat ederek Trocadéro’ya gelecek. Yerel saatle 19.30’da başlaması planlanan açılış töreninin yaklaşık dört sürmesi bekleniyor.