Paris Belediye Başkanı Olimpiyat balonunun yerinde kalmasını istiyor

AJANS BİZİM
Fransa 2024 Paris Olimpiyatları
Paris Belediye Başkanı Olimpiyat balonunun yerinde kalmasını istiyor

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a mektup yazarak, Olimpiyat Oyunları sona erdiğinde Olimpiyat kazanının Tuileries parkında kalmasına izin vermesini istediğini açıkladı.

France 2 televizyonunda konuşan Sosyalist Belediye Başkanı Hidalgo, hem turistleri hem de Parislileri sevindirdi.

Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için Tuileries parkına yerleştirilen ve içinde Olimpiyat ateşi bulunan balon şeklindeki kazan, başkentin vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

Gün boyu Tuileries’de halkın ziyaretine açılan Olimpiyat kazanı, geceleri iple yere bağlı olarak gökyüzüne yükseliyor ve herkesin ilgisini çekiyor.

Anne Hidalgo, bu nedenle, Olimpiyat ateşi balonunun Oyunlardan sonra da yerinde kalmasını istedi ve başkentin böylece yeni bir anıta daha sahip olacağını belirtti.

Olimpiyat ateşi balonunun devletin malı olduğunu belirten Hidalgo, bu nedenle talebini Cumhurbaşkanı Macron’a ilettiğini ifade etti.

Hidalgo, kazanın yanısıra, açılış töreni sırasında Seine Nehrinden yükselen Fransız tarihinin 10 kadın kahramanının heykellerini, Olimpiyat Oyunları için yeniden geliştirilen işçi sınıfı bölgesi Porte de la Chapelle bölgesine yerleştirmek istediğini bildirdi.

Belediye Başkanı, Simone de Beauvoir, Olympe de Gouges, Simone Veil ve Louise Michel'in de aralarında bulunduğu 10 kadın kahraman heykellerinin "Paris'te, özellikle de 18’inci bölgede hak ettikleri yere sahip olacaklarını" belirtti.

Olimpiyat Oyunları için şehir surları içinde inşa edilen tek kalıcı stadyum olan Arena Porte de la Chapelle'e giden merkezi aks, Paris'in en yoksul bölgelerinden birinde, rue de la Chapelle’de bu küresel spor etkinliğine hazırlık amacıyla 60 milyon avroluk bir maliyetle büyük bir yenileme ve ağaç dikiminden yararlandı.

Hidalgo, Olimpiyat halkalarının Eyfel Kulesi'nde kalmasına karşı çıkmayacağını söyledi.