Maalesef Faroe Adaları ilk değil... Milli Takım'ın iz bırakan tarihi hezimetleri...
A Milli Futbol Takımı, haritada göstermekte zorlanacağımız 50 bin nüfuslu Faroe Adaları'na 2-1 yenildi. Toplam bonservis değeri bazı oyuncularımıza eşit dahi olmayan bu takıma yenilen millilerin tarihinde unutulmaz başka hezimetler de var.
UEFA Uluslar Ligi C Grubu'nda mücadele eden Ay-yıldızlılar, pek çok insanın haritada göstermekte zorlanacağı küçük ada ülkesi Faroe Adaları’na 2-1 yenildi. Karşılaşmanın ardından, Teknik Direktör Stefan Kuntz istifa etmeyi düşünmediğini, böyle yenilgilerin kendisini motive ettiğini söyledi.
Sosyal medyada Milli Takım oyuncuları sert bir dille eleştirilirken, mağlubiyet ‘utanç verici’ olarak yorumlandı. A Milliler, geçen hafta Lüksemburg ile oynanan maçta 3-3’lük beraberlik ile sahadan ayrılmıştı. Puan kaybettiğimiz iki ülkenin toplam nüfusu yaklaşık 700 bin. Türkiye’nin en kalabalık kenti İstanbul’da 700 bin kişiden daha fazla insanın ikamet ettiği ilçeler mevcut.
Faroe Adaları FIFA ülke puanı sıralamasında 125. sırada yer alıyor. Takımın oyuncularının toplam bonservis değeri, 4 milyon euro. Türkiye A Milli Futbol Takımı tarihte pek çok başarıya imza attığı gibi pek çok başarısızlığa da imza attı. Bu yenilgilerin bazıları hala yaşı erenlerin hafızalarında taze, kimilerini arşiv kayıtlarından öğreniyoruz...
Türkiye Cumhuriyeti ilk kez 1924 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda futbolda temsil edilmiş, Türkiye, Çek Cumhuriyeti'ne 5-2 mağlup olmuştu. 1928 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda ise Mısır karşısında top koşturan milli oyuncular 7-1’lik tarihi bir hezimet almışlardı. Türkiye’nin tek golünü 1924'te attığımız iki goldeki gibi Bekir Refet Teker kaydetmişti.
1950’lerde ise dönemin önemli takımları Batı Almanya ve Macaristan karşısında iyi performansı ve ‘onurlu mağlubiyetleri’ ile adından söz ettiren Türkiye’de, profesyonel lig sistemine geçilmesi ile birlikte milli futbolcuların performansında bir düşüş görüldüğü ifade ediliyordu. Bu dönemlere denk gelen 24 Nisan 1968 tarihinde Polonya ile oynanan bir hazırlık maçı sonrasında takım, doğu Avrupa ekibine 8-0 yenildi.
İNGİLTERE'YE KARŞILIK VEREMEDİK
Türkiye, 80’li yıllarda İngiltere’den iki kez 8 gol yiyecek ve yediği bu gollere hiçbir karşılık veremeyecekti. Hakemin maçı bitirmesi için telkinde bulunan milli futbolcuların anıları, kulaktan kulağa yayılırken bu ağır hezimetlerin sonucu mudur bilinmez Türkiye hala İngiltere’yi hiç mağlup edemedi. Türkiye, İngiltere’ye ilk golünü 22 Mayıs 2016’da bir hazırlık maçı kapsamında Hakan Çalhanoğlu attı ancak Türkiye bu maçı da 2-1 kaybetti.
14 Kasım 1984’te, 1986 Dünya Kupası için oynanan grup elemeleri maçında İngiltere, Türkiye’yi 8-0 mağlup etti. Türkiye gruptaki tek puanını Kuzey İrlanda ile berabere kalarak aldı. Bu tarihi mağlubiyetin izini silmekte zorlanan Ay-yıldızlılar, rövanş imkanını 14 Ekim 1987 tarihinde yakalamış ancak Wembley’in çimlerinden yine 8-0’lık bir mağlubiyet ile ayrılmışlardı.
Milli Takım, 1962 yılında İtalya'ya 6-0, 1965 yılında Çekoslovakya'ya 6-0, 1954'te Batı Almanya'ya 7-2 kaybetmişti.
1990'DAN 2021'E PEK BÜYÜK FARKLAR YEMEDİK
Türkiye bu travmanın ardından 17 Ekim 1990’da İrlanda’ya 5-0 yenilmişti. Bu mağlubiyetin ardından Türkiye çok uzun süre, güçlü rakiplerle de oynamasına rağmen böylesine bir fark yemedi. Geçen sene ise Hollanda ile oynanan maçı deplasmanda 6-1 kaybeden milli takım 31 yıl sonra böylesine bir fark yemiş oldu.
BAZI BÜYÜK TURNUVALARA KATILAMADIK
Milli Takım'ın son yıllarda bazı büyük turnuvalara katılamayarak da hayal kırıklığı yaşattı. 2002 yılında dünya üçüncüsü, 2003 Konfederasyon Kupası’nda da üçüncü olmamıza rağmen Euro 2004’e katılamamıştık. Play-off’larda Letonya’yı çekmiş, ‘şeker gibi kura’ sonrası elenerek turnuvayı evimizde takip etmiştik.
Euro 2016’da da A Milli Takım benzer bir performansa imza atmıştı. Kötü bir kamp süreci, iyi oynanmayan bir Hırvatistan maçında sonra İspanya karşısında adeta dağıldık. Tribünde özellikle Arda Turan'a yöneltilen tepkiler, İspanyol taraftarların Arda'yı alkışlaması, Barcelona ve Atletico Madrid oyuncularının Arda'yı teselli etmesi... Doğacak büyük krizin belki de gözle görünür ilk işareti İspanya karşısındaki hezimet olmuştu.
Milli Takım tarihinde farklı kazandığı maçlar da oldu ancak bu maçların güçsüz rakiplere karşı olması da dikkat çekiyor. Örneğin 1949 yılında Suriye’yi 7-0, Güney Kore’yi 1954’te 7-0, San Marino’yu 1996’da 7-0 mağlup etmesini bilmiştik.
Kaynaklar: AA, haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel