Futbolun kara gecesi ve anımsattıkları: Sulu Derbi'den 1453 Kartalları'na...

Trendyol 1. Lig
Futbolun kara gecesi ve anımsattıkları: Sulu Derbi'den 1453 Kartalları'na...
Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'i korner direğiyle yaralayan şahıs sahanın içinde kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı. Fotoğraf: İHA

Göztepe ile Altay'ı bir araya getiren İzmir derbisinde yaşanan olaylar, futbol tarihimizdeki üzücü gecelere bir yenisini ekledi. 21 kişinin gözaltına alındığı ve maçın tatil edilmesine neden olan olaylar akıllara geçmişte yaşanan tatsız hadiseleri de getirdi. İşte onlardan bazıları...

Spor Toto 1. Lig'in 15. haftası Göztepe'nin Altay'ı konuk ettiği İzmir derbisi korkunç görüntülerle hafızalara kazındı. Müsabakanın 20. dakikasından itibaren başlayan olaylarda deplasman tribününden atılan fişekle bir Göztepe taraftarı, yüzünden ağır yaralandı. Yaşanan olaylar esnasında sahaya giren bir holigan da korner direğiyle Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'i yaraladı. Kaleci ve taraftarın tedavileri sürerken işaret fişeği olduğu aktarılan fişeklerin özel ambulans şoförleri tarafından stada sokulduğu belirlendi.

Maçın ileri bir tarihte yeniden oynanmasına karar verilirken Valilik, aralarında iki ambulans şoförünün de olduğu 21 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

ÜÇ AY BİLE OLMADAN...

Akıllara ise geçmişte yaşanan olaylar da geldi. 31 Mart 2011'de kabul edilen 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun yürürlüğe girdiğinden beri ve kanun öncesinde sayısız olay yaşanırken son olarak 4 Eylül'de oynanan ve Ankaragücü'nün Beşiktaş'ı konuk ettiği karşılaşmada maç bitiminde Ankargücü tribünlerinden sahaya giren bir şahıs futbolculara saldırmıştı.

Futbolun kara gecesi ve anımsattıkları: Sulu Derbi'den 1453 Kartalları'na... - Resim : 1
Başına darbe alan kaleci Ozan Evrim Özenç, tedavisinin ardından taburcu edildi. Fotoğraflar: AA

Üç aydan az bir sürede yaşanan iki olayda da ciddi faciaların eşiğinden dönülürken elbette ilk olarak akıllara futbol tarihimizin muhtemelen en büyük faciası olan 1967 Kayseri stadyum faciası geliyor...

Kayserispor'un Sivasspor'u ağırladığı maçı tribünlerde takip eden iki takım taraftarı arasında yaşanan gerginlik, arbedeye dönüşmüş, yaşanan panik ve izdiham sonucunda 43 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. 25 Haziran 1969'da oynanan Kırıkkalespor-Tarsus İdman Yurdu maçında da benzer bir olay yaşanırken çıkan olaylarda 4 kişi yaşamını yitirmiş, 45 kişi de yaralanmıştı.

Bu trajik olayların ardından hatıralarda yer tutan daha güncel olaylara da bakmak gerekiyor. Kulüplerden, taraftarların tuttukları takımlardan ve rekabetlerden bağımsız bir bakış açısıyla hatırlanması gereken pek çok tatsız anılardan bazıları:

22.11.2004: Beşiktaş-Çaykur Rizespor maçının devre arasında tribünde çıkan kavgada Cihat Aktaş isimli 16 yaşındaki genç, bıçaklanarak öldürülmüştü. Cinayete sebebiyet veren Fatih Sözüer, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Futbolun kara gecesi ve anımsattıkları: Sulu Derbi'den 1453 Kartalları'na... - Resim : 3

19.05.2007: Sulu Derbi olarak da bilinen Galatasaray – Fenerbahçe maçının bu ismi almasının nedeni tribünlerden sahaya atılan sayısız su şişesiydi. Neredeyse her korner atışında, çizgilere yakın her aksiyonda sahaya yabancı madde yağmıştı.

İÇKİ ŞİŞESİ ATILDI!

18.03.2011: Türk Telekom Arena'da oynanan ilk Galatasaray – Fenerbahçe derbisinde Volkan Demirel'in koruduğu kaleye içki şişesi atılmıştı.

12.05.2012: Yakın dönemin en önemli maçlarından biri olan derbide Fenerbahçe ile Galatasaray, Kadıköy'de karşılaşmış maçın 0-0 bitmesiyle Galatasaray şampiyonluğunu ilan ederken hem tribünlerde hem de stat dışında büyük olaylar yaşanmıştı.

31.03.2013: Kasımpaşa-Bursaspor maçında sahaya giren bir taraftar, Bursaspor kalecisi Harun Tekin'e saldırmış, Tekin'in saldırgana verdiği karşılık olayın uzun süre gündemde kalmasına neden olmuştu.

Futbolun kara gecesi ve anımsattıkları: Sulu Derbi'den 1453 Kartalları'na... - Resim : 4

22.09.2013: Olimpiyat Stadı'nda Beşiktaş, Galatasaray'ı konuk ederken 76 bin 127 seyirciyle rekor kırılan maçın 90+2. dakikasında ortalık karışmış ve çoğunluğu kendilerini “1453 Kartalları” olarak adlandıran gruptan olmak üzere çok sayıda taraftar sahaya girmişti. Tatil edilen maçta Galatasaray 3-0 hükmen galip ilan edilmişti.

15.12.2013: Beşiktaş'ın Kasımpaşa'ya konuk olduğu maçta bir taraftar sahaya atlamış ve Beşiktaş forması giyen Manuel Fernandes'e saldırmıştı. Söz konusu holiganın futbol tartışma programlarına çıkarılması ve başka maçlarda da görüntülenmesi tepkilere neden olmuştu.

04.04.2015: Çaykur Rizespor'a konuk olduktan sonra İstanbul'a dönmek için Trabzon Havalimanı'na giden Fenerbahçe otobüsü kimliği belirlenemeyen şahısların silahlı saldırısına uğradı. Otobüs şoförü yaralanırken faciadan dönüldü.

24.04.2016: Trabzonspor'un Fenerbahçe karşısında 4-0 geri düşmesiyle Avni Aker'de tribünler sahaya inmiş ve maç yarıda kalmıştı.

Futbolun kara gecesi ve anımsattıkları: Sulu Derbi'den 1453 Kartalları'na... - Resim : 5

3 BUÇUK SAATLİK FİNAL...

04.06.2017: Spor Toto 1. Lig Play-Off Finali'nde Eskişehirspor ile Göztepe'yi bir araya getiren maç, tribünlerde yakılan meşaleler ve sahaya atılan maddeler nedeniyle defalarca durmuş, penaltılara giden maç yaklaşık 3 buçuk saat sonunda sona ermişti.

06.08.2017: Beşiktaş'la Konyaspor'u bir araya getiren Süper Kupa maçında sahaya “kelebek” olarak tabir edilen bıçak atılmıştı.

19.04.2018: Ziraat Türkiye Kupası'nda Beşiktaş ile Fenerbahçe eşleşirken eşleşmenin Kadıköy'de oynanan ikinci maçında olaylar çıkmış ve maç yarıda kalmıştı. Şenol Güneş, hastaneye kaldırılırken maçın 3 Mayıs'ta kaldığı yerden devam etmesi kararına karşı çıkan Beşiktaş, maça çıkmayarak hükmen yenik sayılmış ve bir sezon kupadan men edilmişti.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Fotoğraflar: İHA

Kaynak: Web Özel

Spor Toto 1. Lig