Fransız hızlı tren ağına saldırı

Ajans Bizim
2024 Paris Olimpiyatları Fransa
Fransız hızlı tren ağına saldırı
Reuters

Fransız tren operatörü SNCF, yüksek hızlı demiryolu ağının "kötü niyetli eylemlerden" etkilendiğini açıkladı. 

Devlete ait bir işletme olan SNCF, Paris Olimpiyatları'nın açılış töreninden saatler önce yaptığı açıklamada, Fransa'nın yüksek hızlı demiryolu ağının, “ulaşım sistemini bozan kundaklama saldırıları” da dahil olmak üzere "kötü niyetli eylemlerden" etkilendiğini duyurdu. 

Soruşturmaya yakın bir kaynak saldırıların koordineli "sabotaj" eylemleri olduğunu söyledi. SNCF, "Bu, TGV ağını felç etmeye yönelik büyük çapta büyük bir saldırıdır" bilgisini verdi ve birçok güzergahta seferlerin iptal edilmesi gerekeceğini bildirdi. 

Ulusal tren operatörü yetkililerinin verdiği bilgiye göre "SNCF bir gecede birçok eşzamanlı kötü niyetli eylemin kurbanı oldu"  ve saldırılardan Atlantik, kuzey ve doğu hatları etkilendi. 

"Tesislerimize zarar vermek için kundakçılık saldırıları başlatıldı" denilerek, etkilenen hatlardaki trafiğin "büyük ölçüde kesintiye uğradığı" ve onarım çalışmaları devam ederken bu durumun hafta sonu boyunca devam edeceği belirtildi. Açıklamada, trenlerin farklı hatlara yönlendirildiği ancak büyük bir kısmını iptal etmek zorunda kalınacağı belirtildi. 

Güneydoğu hattı ise “kötü niyetli bir eylemin önlendiği” için etkilenmedi. 

Yolculara uyarı

SNCF, yolculara seyahatlerini ertelemeleri ve tren istasyonlarından uzak durmaları çağrısında bulundu. 

Olimpiyatlar yoğun güvenlik altında saldırılar, 300.000 seyircinin ve VIP seyircilerin katılımının beklendiği Yaz Olimpiyatları'nın açılış töreni öncesinde Paris'in yoğun güvenlik önlemleri altında olduğu sırada düzenlendi.

Bu akşam yapılacak geçit töreninde 7.500 kadar yarışmacının, 85 tekneden oluşan bir filo üzerinde Seine Nehri'nin altı kilometrelik  bir bölümünde yolculuk yapması bekleniyor. 

Fransa'nın terör saldırılarına karşı en yüksek alarma geçtiği bir dönemde, ilk kez bir Yaz Olimpiyatları ana atletizm stadyumunun dışında açılacak ve bu karar tehlikelerle dolu. 

Paris'in Montparnasse tren istasyonunda, 30 dakikadan neredeyse iki saate kadar gecikmelerin duyurulmasının ardından onlarca yolcu, yolculukları hakkında daha fazla bilgi bekliyordu. Gidiş salonundaki tabelalardan birinde "Trafiğin 29 Temmuz Pazartesi günü normale dönmesi bekleniyor" yazıyordu.