Cristiano Ronaldo'yu Suudi Arabistan'da ne bekliyor?

Suudi Arabistan Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo'yu Suudi Arabistan'da ne bekliyor?

Portekizli süperstar Cristiano Ronaldo, futbol camiasını şaşkına çeviren bir hamleyle Suudi Arabistan'ın Al Nassr takımıyla 2.5 yıllık sözleşme imzaladı. Peki Cristiano Ronaldo'yu ne bekliyor? İşte Al Nassr, flaş "özel madde" iddiası ve Ronaldo'nun tanıdık takım arkadaşları...

Cristiano Ronaldo, Portekiz'le kariyerinin son Dünya Kupası macerasına başlarken spor medyası yıldız golcünün bir sonraki durağının da neresi olacağını öğrenmeye çalışıyordu. Ortaya atılan iki büyük iddia vardı. Cristiano Ronaldo ya ABD'nin ya da Suudi Arabistan'ın yolunu tutacaktı. ABD iddiası çok kısa bir süre sonra boşa düşünce akıllarda tek bir soru kaldı: Ronaldo gerçekten Suudi Arabistan'a mı gidiyordu? Pek çok Cristiano Ronaldo hayranı, 37 yaşındaki Portekizlinin elinde formayı görmeden bu haberlere inanmadı. Takvimler 30 Aralık'ı gösterdiğinde Suudi Arabistan temsilcisi resmi açıklamayı yaptı.

Futbol tarihinin en büyük yeteneklerinden biri olan Cristiano Ronaldo'nun yeni durağı Al Nassr olacaktı. The Guardian muhabiri Fabrizio Romano'nun haberine göre 2.5 yıllık bir sözleşme imzalayan Cristiano Ronaldo, yıllık 200 milyon Euro kazanacak. Bu, yıldız ismi tarihin en çok kazanan futbolcusu yapıyor.

Cristiano Ronaldo'yu Suudi Arabistan'da ne bekliyor? - Resim : 1
Cristiano Ronaldo, 3 Ocak akşamı stadyumda düzenlenecek imza töreni için Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a giderken şehirde tam bir Cristiano Ronaldo çılgınlığı yaşanıyor. Fotoğraflar: Reuters.

Peki Al Nassr hakkında ne biliyoruz? Cristiano Ronaldo'yu Suudi Arabistan'da neler bekliyor?

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın takımı olan Al Nassr, 1955 yılında kuruldu. Ülkenin en büyük takımları arasında yer alan sarı-lacivertli kulübün Saudi Pro League'de 9 şampiyonluğu bulunuyor. Zirvedeki Al Hilal'in ise 18 şampiyonluğu var. Şampiyonluk sayısında ülke tarihinde ikinci sırada yer alan Al Nassr, maçlarını 25 bin kişilik Mrsool Park'ta oynamakta.

Etrafıyla da bir kompleks olan tesis dünyaca ünlü boksör Anthony Joshua'nın maçlarına, İspanya Süper Kupası ve Formula 1'deki ilk Suudi Arabistan Grand Prix'sine ev sahipliği yapmıştı.

DESTEK KRALİYET AİLESİNDEN

Kulübü 1960'da devralan rahmetli Suudi prens Abdul Rahman bin Saud Al Saud, 29 Temmuz 2004'te yaşamını yitirene dek kulübünü başkanlık koltuğunda oturdu. Kulübü finanse eden başkanın vefatının ardından kulüp kraliyet ailesinden maddi destek almaya devam etti.

Ancak kraliyetin tek bir kulübe finansman sağlaması gibi bir durum söz konusu değil. Ülkenin en başarılı kulübü olan Al Hilal, 1957'de Olympic Club olarak kurulsa da 1953-1964 arası ülkenin hükümdarı olan Suud bin Abdülaziz şahsen kulübün adını Al Hilal olarak değiştirecekti. Destek ve takdir bu sembolik hareketle sınırlı kalmadı elbette.

Körfez ülkelerinde sıkça görüldüğü üzere ülkenin idaresinde söz sahibi aile ya da aileler futbol kulüplerinin büyük çoğunluğuna farklı ölçeklerde destek verebiliyor. Zira ülkedeki futbol rekabetinin büyümesi, uluslararası sahnede de söz konusu ülke için önemli bir tanıtım anlamına gelmekte.

Son altı sezonun beşinde ve üst üste son üç sezonda şampiyonluğa ulaşan Al Hilal'le olan rekabetinde toparlanmak isteyen Al Nassr, maç fazlasıyla Al Shabab'ın bir puan önünde, 11 maçta 26 puanla lider konumda yer alıyor.

Cristiano Ronaldo'yu Suudi Arabistan'da ne bekliyor? - Resim : 2

AL NASSR'DA RONALDO'YU KİMLER BEKLİYOR?

Deneyimli Fransız çalıştırıcı Rudi Garcia'nın teknik direktörlük koltuğunda oturduğu Al Nassr'da tanıdık isimler de forma giyiyor. Kaleci David Ospina'nın yanı sıra yolu Süper Lig'in devlerinden geçen Luiz Gustavo, Anderson Talisca ve Vincent Aboubakar, Cristiano Ronaldo'nun takım arkadaşları olacak. Talisca ligde 9 golle Gol Krallığı yarışında zirvede yer almakta.

Al Nassr'ın Suudi Arabistan'ın ve Asya futbolunun efsanesi Majed Abdullah, 189 golle lig tarihinin en golcü oyuncusu konumunda. 2018-2019'da 34 gole imza atan Abderrazak Hamdallah ise ligde bir sezonda en çok gol kaydeden isim.

ŞAMPİYONLAR LİGİ İHTİMALİ!

Bu sezon AFC Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edemeyen Al Nassr, gelecek sezon Asya'nın Devler Ligi'nde yer almak istiyor. Bunun için Al Nassr ya ligde şampiyon olacak ya da King's Cup'ı kazanacak. Fakat gelecek sezon Ronaldo'nun takımda olup olmayacağı sözleşmede yer aldığı iddia edilen özel bir maddeye bağlı. Marca'nın iddiasına göre Premier League ekiplerinden Newcastle United, sezonu Şampiyonlar Ligi vizesi alarak tamamlarsa Al Nassr, Cristiano Ronaldo'yu İngiliz ekibine kiralayacak. Bilindiği üzere Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) Ekim 2021'de Premier League ekibini satın almıştı. Söz konusu fon, ülkedeki tüm spor organizasyonlarını da finanse etmekte.

Haliyle Cristiano Ronaldo'nun Al Nassr hamlesinin altında böyle bir hedef yatıyor olabilir. Ancak eğer doğruysa ve gerçekleşirse bu tarz bir anlaşmanın UEFA nezdinde nasıl bir incelemeye tabi tutulacağı henüz net değil.

Kaynaklar: The Guardian, GOAL, The Athletic, SPL, Marca

Kaynak: Web Özel

Suudi Arabistan Cristiano Ronaldo