Messi-Ronaldo’dan önce onlar vardı | Saygı dolu bir rekabet…

Pele Diego Armando Maradona 10 numara Web Özel
Messi-Ronaldo’dan önce onlar vardı | Saygı dolu bir rekabet…
Pele ve Maradona 1995'te bir araya gelmişlerdi. Fotoğraf: Reuters

'Messi mi, Ronaldo mu?' tartışmasından önce son 40 yılın en büyük rekabeti Brezilyalı Pele ile Arjantinli Maradona arasındaydı. Saygı çerçevesinde ilerleyen bu rekabetin iki aktörü de geride unutulmaz bir kariyer bıraktı.

'Dünya'nın en iyi futbolcusu kim?' tartışması günümüzde Messi ve Ronaldo çekişmesini doruğa çıkarıyor. Ancak Messi ve Ronaldo'dan önce uzun yıllar Pele ve Maradona rekabeti vardı. Her ne kadar iki isim aynı dönem futbol oynamamış olsa da yıllar boyu kıyaslandılar. Aralarındaki rekabet hep saygı çerçevesinde oldu. Hatta Maradona 2020 senesinde henüz 60 yaşında yaşamını yitirirken, Pele "Ben bir dostumu kaybettim, dünya ise bir efsaneyi..." diyerek Maradona'nın hakkını teslim ediyordu. Maradona da geçtiğimiz yıllarda "Maradona Maradona'dır. Pele ise en iyisidir" diyerek Pele'nin ne kadar iyi bir futbolcu olduğunu ifade ediyordu. 'Hangisi daha iyiydi' tartışması daima sürecek olsa da gerçek şu ki ikisi de geride kupalarla dolu muhteşem bir kariyer bıraktı.

Bu tartışmaların belki de ana nedeni ikisinin de 10 numaralı forma ile özdeşleşmiş olması. Eski zamanlarda futbolcuların pozisyonlarına göre forma numaraları veriliyor, 10 numara genellikle takımı sırtlayan golcüler tarafından giyiliyordu. Pele ve Maradona da kendi takımlarını sırtlayan ve şampiyonluklara taşıyan 10 numaralar idi. Pele iki ayağını kullanabilen bir forvetken, Maradona hücum başlatmak için kendi sahasının derinliklerine inip topu kapan hücumcu bir orta saha oyuncusuydu.

Messi-Ronaldo’dan önce onlar vardı | Saygı dolu bir rekabet… - Resim : 1
Pele, Brezilya Milli Takımı ile 77 gol attı. Fotoğraf: Reuters

3 KEZ DÜNYA KUPASI KALDIRDI

Her ne kadar Brezilya Futbol Federasyonu Pele'nin kariyeri boyunca 1281 gol attığını belirtse de FIFA resmi olarak Pele'nin 831 maçta 757 gol attığını belirtiyor. Kral lakaplı Edson Arantes do Nascimento Pele, New York Cosmos takımındaki kariyerinin son iki sezonu hariç Brezilyalı futbol kulübü Santos'tan hiç ayrılmadı.

Pele dünya sahnesine daha çok Dünya Kupası ile çıktı. Bugüne kadar yer aldığı 4 Dünya Kupası'nın 3'ünde takımı Brezilya şampiyon olmayı başardı. 1962 yılındaki turnuvanın daha başında sakatlansa da bu durum onu en fazla Dünya Kupası kazanan futbolcu yapıyordu.

Daha 9 yaşında iken Brezilya 1950 Dünya Kupası finalini kaybettiği için ağlayan babasına "Üzülme baba, bir gün ben Dünya Kupası'nı kazanacağım" diye söz vermiş ve bu sözü sadece 8 yıl sonra 1958 Dünya Kupası'nı kazanarak yerine getirmişti. Brezilya Milli Takımı'nda Didi, Vava, Garrincha, Gerson, Tostao, Rivelino, Jairzinho gibi yıldızlarla beraber oynamış ve 92 milli maçta 77 gol kaydetmeyi başarmıştı. Bu gollerin 12'sini ise oynadığı Dünya Kupası turnuvalarında attı.

NAPOLİ VE ARJANTİN İLE GELEN ŞAMPİYONLUKLAR 

Pele emekli olurken Diego Armando Maradona dünya sahnesine daha yeni çıkıyordu. Argentinos Juniors'da futbola başlayan Maradona Boca Juniors'ta futbol oynadığı dönem adını duyurmaya başladı. Daha sonra o dönem için rekor bir ücrete İspanya'nın ünlü ekibi Barselona'ya, iki sezon sonra yine rekor bir ücrete İtalya'nın Napoli ekibine transfer oldu. Maradona asıl çıkışını bu ekipte yaptı.

Messi-Ronaldo’dan önce onlar vardı | Saygı dolu bir rekabet… - Resim : 3
Maradona, 1986 Dünya Kupası'nda Arjantin ile şampiyonluk yaşadı. Fotoğraf: Reuters

Napoli'de 1986/1987 sezonu ile 1989/1990 sezonlarında iki kez İtalya Ligi Serie A şampiyonluğu yaşadı. Bu şampiyonluklar Napoli'nin tek Serie A şampiyonlukları oldu. Napoli, 1988/1989 sezonunda da Avrupa'da UEFA kupasını kazandı. 4 kez Dünya Kupası'nda boy gösteren Maradona, 1986 yılında takımı Arjantin ile beraber şampiyonluk sevincini yaşadı. Kupayı kaldırması ile beraber sonradan "tanrının eli" diye adlandırdığı İngiltere'ye eliyle attığı gol oldukça ses getirdi. Kendi sahasında kaptığı ve tüm İngiltere takımını çalımlayarak attığı "yüzyılın golü" de unutulmazlar arasında yer aldı. Maradona kulüp takımları ile çıktığı 490 karşılaşmada 259 gol attı. Arjantin Milli Takımı ile çıktığı 91 maçta 34 gol attı. 

Messi-Ronaldo’dan önce onlar vardı | Saygı dolu bir rekabet… - Resim : 4
Maradona ve Pele en son 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası için bir araya gelmişlerdi. Fotoğraf: Reuters

Kaynaklar: FIFA, Marca, ESPN, Goal.com, Sportsmanist.com, Planetsport.com, Daily Mail

Kaynak: Web Özel

Pele Maradona Arjantin Napoli