Başörtülü Fransız sporcunun olimpiyat açılış törenine katılması yasaklandı!

Ajans Bizim
2024 Paris Olimpiyatları Fransa
Başörtülü Fransız sporcunun olimpiyat açılış törenine katılması yasaklandı!
Reuters

Paris Olimpiyat Oyunlarında 4x400m bayrak yarışında Fransız takımına seçilen Fransız atlet Sounkamba Sylla, sosyal ağlarda, 26 Temmuz Cuma günü yapılması planlanan açılış törenine katılmasının sportif olmayan nedenlerle yasaklandığını açıkladı.

Atlet, Fransa Radyosu tarafından aktarılan Instagram paylaşımında, "Ülkenizde düzenlenen Olimpiyatlara seçildiniz, ancak başörtüsü taktığınız için açılış törenine katılamıyorsunuz" diye yakındı. 

Bu olay, Sounkamba Sylla ile Spor Bakanlığı arasında dini semboller konusunda birkaç aydır devam eden çatışmanın bir başka belirtisi oldu.

Temmuz 1998'de Laval'da (Mayenne) doğan Sounkamba Sylla, son on yılda hızlı bir yükseliş gösterdi.

İlk çıkışından iki yıl sonra, 2015'te Fransa gençler 200 metrede ikinci olan genç sporcu, kısa sürede kendi yaş kategorisinde Fransız takımına katıldı ve basamakları hızla tırmanmaya devam etti. Sonunda 400 metrede uzmanlaşan Mayenne doğumlu sporcu, 2020'de bu disiplinde üst düzey Fransız takımına katıldı.

2021'deki Fransa şampiyonasında altıncı olan Sylla, bu sonuçla Tokyo Olimpiyatlarına 4x400 metre bayrak yarışında yedek olarak katılmaya hak kazandı. 

Sounkamba Sylla, yarışların hiçbirinde yer almamış olsa da, Olimpiyatlardaki ilk çıkışını "olağanüstü bir insanî ve sportif deneyim" olarak hatırlıyor.

Daimî üye

Sylla, gelişmesini sürdürerek, 2022'de 400 metrede Fransa Şampiyonasında üçüncü oldu ve 2022 ve 2023'te Dünya Şampiyonalarında yer alarak Fransız bayrak takımının daimî üyesi haline geldi.

En sevdiği mesafede ülkesinde 2024'ün en iyi ikinci derecesini elde eden sporcu, doğal olarak Paris Olimpiyatlarına katılacak takıma seçildi.

Sylla, Mayenne TV'ye verdiği bir röportajda açıkladığı üzere, 2024 Olimpiyatlarını hayat boyu sürecek bir hedef olarak belirledi.

Sylla, "Sabırsızlanıyorum ve her şeyden önce orada olmayı gerçekten istiyorum. Bu gerçekten büyük bir hedef. Bizim neslimiz için Paris'te başka bir Olimpiyat Oyunları olmayacak, bu yüzden gerçekten orada olmak istiyorum” dedi.

Genç sporcu, spor kariyerinin yanı sıra tamamen farklı bir sektörde profesyonel bir kariyer de sürdürüyor. 

Sounkamba Sylla, yedi yılı aşkın bir süredir Nantes bölgesindeki bir yapı markette yarı zamanlı olarak çalışıyor ve halihazırda Kurumsal Sosyal Sorumluluk görevini yürütüyor. İşvereni, kısa bir süre önce, sporcunun bu iki faaliyeti nasıl birleştirdiğini anlattığı bir mini dizi yayınladı.

İlgisiz nedenlerle...

Ancak Sylla, son aylarda, sportif ya da profesyonel başarılarıyla hiçbir ilgisi olmayan nedenlerle kendisini medyanın ilgi odağı haline gelmiş buldu. 

Ouest France gazetesinin haberine göre, Müslüman atlet, geçen ilkbaharda dinî semboller konusunda Spor Bakanlığı tarafından "göreve çağrıldı".

Bakanlık, Roma'da yapılan 2024 Avrupa Şampiyonası öncesinde sporcuya, yarışabilmesi için taktığı başörtüsünü müsabakalarda çıkarması gerektiğini bildirdi.

Bakan Amélie Oudéa-Castéra, o dönemde, "Bir Fransız takımının temsilcisi, göze çarpan dinî sembollerin takılmasını engelleyen bir tarafsızlık şartına tabidir" dedi. Bakan, "Bir federasyonun yarışma bağlamında veya mekânında bu tür göze çarpan dinî sembollerin takılmasını yasaklama yetkisine sahip olduğunu" ekledi.

Bakanlığın tavsiyesine uyan Fransa Atletizm Federasyonu, başörtüsü takılmasına uluslararası federasyon World Athletics tarafından izin verilmesine rağmen yasağı onayladı. 

Ancak Sounkamba Sylla, yarışlarının başlangıcına başında bir şapka ile gelerek tartışmalardan sıyrılmayı başardı.

L'Équipe gazetesinin haberine göre, atlet, Fransa Atletizm Federasyonu ve Fransa Ulusal Olimpik Spor Komitesi (CNOSF) arasında Olimpiyat Oyunlarında başörtüsü takılmasına ilişkin görüşmeler devam ediyor.