Ahmet Ağaoğlu'ndan MHK kararlarına tepki: Zamanlama uygun değil

Trabzonspor Başakşehir Spor haberleri
Ahmet Ağaoğlu'ndan MHK kararlarına tepki: Zamanlama uygun değil

Kulüpler Birliği Vakfı, MHK'nın hakem kararı ve yayın ihalesi için toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Ağaoğlu, hakem kararlarıyla ilgili toplantıda, zamanlamayla ilgili endişelerin dile getirildiğini söyledi.

Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Kulüpler Birliği toplantısının ardından konuştu. Ağaoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

'İki ana gündem maddesi vardı. Biri MHK'nın aldığı karar. 8 başkan fiilen, 8 başkan da online olarak katıldı. Barselona'ya iner inmez Burak başkanımız da katıldı. Konyaspor ve Alanyaspor toplantıya katılmadı. Görüş ayrılıkları olsa da genel olarak zamanlamayla ilgili endişe dile getirildi. Şekil olarak da detaylı olarak hangi kriterler göz önünde bulunduruldu... Ciddi soru işaretleri var. Her kulübün farklı görüşlerinin olması normal. Görüş birliğine vardığımız konular; zamanlama açısından uygun değil. Bazı başkanlar da şekil olarak derinlemesine bilgi sahibi olmadığımız için düşüncelerini dile getirdiler.

Trabzonspor olarak şunu söyleyeyim... Bu uygulamada en çok sıkıntı çeken Trabzonspor'dur. Bu uygulama keşke devre arasında olsaydı, yetişmiyorsa sezon sonunda olması çok daha doğru olurdu.

YAYINCI KURULUŞ

3 sene geriye gidelim. Kulüplerimize 3 puan karşılığında 800 bin euro gelir geliyordu. Süreç içerisinde tamamen TL'ye dönüş ve indirimlerle geldiğimiz noktada 3 puan karşılığında 180 bin euro geliyor. Yüzde 80'e varan bir kayıp var. Yine 4 büyük kulübümüz ve bazı şirket kulüpleri haricinde Anadolu kulüplerinin gelirlerinin tamamının yüzde 80-90'ı yayıncıdan geliyor. En disiplinli kulübümüz Sivasspor, 100 milyon TL gibi bir açıkla karşı karşıya. Bunun tamamı yayın gelirinde uğramış olduğumuz kayıplardan kaynaklanıyor. 4 sene önce 550 milyon dolar diye ifade edilen gelir, bugün 2 milyar 675 milyon TL. 400 milyon dolar gibi bir kayıp söz konusu. İndirim talep edilince ben ifade ettim; Anadolu kulüplerinin gelirlerinin yüzde 80-90'ı yayıncıdan geliyor. Bu gelirler bankalara temlik edilip bankalardan krediler kullandılar. Anadolu futbolu yoksa Türk futbolu yoktur. Bu süreç aslında 3 sene öncesinden başladı. Karşılaştığımız cevap şuydu; bu benim sorunum değil. Bugün ise Anadolu kulüplerinin önemi kendileri tarafından anlaşılmış durumda. Yayıncı kuruluş bununla ilgili yeni açıklama yaptı. Bu 3 sene önce düşünülmeliydi.

İhale çok berrak değil ama çözülmeyecek gibi de değil. İhalenin denk geldiği zamanı da çok şanssızlık olarak değerlendiriyorum. Umuyorum en kısa sürede kulüplerin yararına olacak şekilde neticelendirileceğine inanıyorum.'

Medipol Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ da toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Merkez Hakem Kurulu’nun 13 hakem ile ilgili verdiği kararı desteklemediklerini dile getiren Gümüşdağ, kararın zaman ve şekil olarak doğru olmadığını ifade etti. Federasyona konu ile ilgili birkaç soruları olduğunu ve cevap beklediklerini kaydeden Gümüşdağ, 'Türk futbolunun hakemlik müessesesi ile ilgili sorunları geçmişten beri hep var. Bugün de var, gelecekte de olacak. Ama Merkez Hakem Kurulu (MHK) yapısının dünyadaki örnekleri gibi gerek Premier Lig gerek Bundesliga ve diğer liglerde olduğu gibi sağlam bir yapıya oturtalım. Kişileri değil sistemi tartışalım diye arkadaşlarla hep konuştuk. Bu yapının, özellikle MHK’nin işleyişinin, yapısının değişmesi ve iyileştirilmesi noktasında bir komisyon kuruldu. Bu komisyonda gerek Kulüpler Birliği Vakfı gerek TFF bir danışman görevlendirdi. Baktığınızda David Elleray, dünya futbolunun kurallarını uygulayan, görüş alınan bir kişi. Dolayısıyla bu beyefendinin raporunu bekliyoruz. Bu rapor gelmeden böyle bir kararın verilmesinin şekil ve zaman olarak doğru olmadığını Başakşehir Futbol Kulübü olarak ifade ettim. Bugün de aynı kararımı içeride yineledim. Dolayısıyla bu kararın zaman, şekil ve süreç olarak doğru olmadığını bir kez daha söyleyebilirim. Çünkü bu rapor çıkmadan 2 aydır MHK’de görev yapan heyetin başkanının veya başkan yardımcısının bu kararı baştan sona irdelemesi de mümkün değil. Kişiler, isimler değil geçen sene yaş haddinden dolayı hakemliğe devam etmesini istediğimiz bir hakem için bir talimat değişikliği yapıyoruz ve teşekkür ediyoruz.

O hakemler içerisinde farklı farklı isimlerin farkı farklı arkadaşların performansı mı düşüktü, bunların sebebi neydi? Bunların açıklaması yapılmadan kararın verilmesinin doğru olmadığını söylüyorum. Yoksa zaman zaman MHK ve hakemlerle sorunlarımız oldu, bunları dile getirmekten hiç kaçınmadık. Bugün gönderilecek isimler gittiğinde içerideki isimlerden de kamuoyunun performans olarak düşük bulduğu kabul ettiği hakemlerin devam ettiğini görüyoruz. Bu da bir soru işareti. Bunları yanlış bulduğumu Başakşehir Futbol Kulübü başkanı olarak ifade ettim. Sorularımız var ve bu sorularımızın cevaplarını bekliyoruz. İsimler değil sistemi tartışıyoruz. Kulüplerde de farklı görüşler var. Görüş ayrılıkları da var. Bu çok normal ama hepimizin temennisi Türk futbolu için doğru bir sistem ve planlama. Bu planlamanın raporu gelmeden hepimizin güvendiği, mutabık olduğu bir dünya ismi var. David Elleray’nin raporu gelmeden bu kararın açıklanması bence zaman, süreç ve şekil olarak yanlış olmuştur. Bu kararımın arkasındayım” dedi. 

'KALAN HAKEMLER İÇİNDE DE PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ OLANLAR VAR'

Göksel Gümüşdağ sözlerini söyle noktaladı: 

'Bu hakemler gitti bundan sonra maçlar dört dörtlük mü olacak, onu mu çıkartalım? Onu da çıkartamıyoruz. Çünkü kalanlar içinde de performans düşüklüğü olanlar var. Bu hangi kritere göre yapıldı bunu da bilmiyoruz. Bunlar açıklanmadan bu kararın alınmasını yanlış buluyorum.'

 

 

 

Kaynak: Diğer

MHK hakem kararı Trabzonspor Kulüpler birliği Ahmet Ağaoğlu Göksel Gümüşdağ