Başakşehir

Başakşehir

1990 yılında dönemin İstanbul Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından kurulan ve 2014 yılının Haziran ayına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyespor bünyesinde faaliyet göstermesinin ardından, 4 Haziran 2014 tarihinde belediye bünyesinden ayrılıp faaliyetlerine futbol kulübü olarak devam etme kararı alarak ismini İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü olarak değiştiren futbol kulübü. Kulüp maçlarını İstanbul'un Başakşehir ilçesinde yer alan Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda oynamaktadır. Şu anki teknik direktörü Okan Buruk'tur. 2019-20 Süper Lig sezonunda tarihinde ilk kez lig şampiyonu oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Derneği, 1990 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından kuruldu. 28 Kasım 1990'da Amatör liglerde mücadele eden İSKİspor, İETTspor ve İtfaiyespor, İBB Spor Kulübüne katılma kararı aldılar.[4] 18 Mayıs 1991'de Manisa Köy Hizmetleri'ni 2-1 yenen Turhan Özyazanlar yönetimindeki İSKİ, ligin bitmesine iki hafta kala 3. Lig'e yükselmeyi garantiledi. Haziran 1991'de ise İSKİspor değişime gitti ve Büyükşehir Belediyespor adını aldı ve 3. Lig'e yükselme hakkını yeni kurulan bu takım kullandı.

7 Eylül 1991'de Büyükşehir Belediyespor tarihinin ilk maçına çıktı. Vefa SK'yi 3-2 yenen takımın ilk golünü Muammer Neziroğlu kaydetti. Takım, ilk sezonunu dokuzuncu olarak tamamladı. 1992-93 sezonunun 27. haftasında ligi birinci bitirmeyi garantilediler ve sezon sonunda 2. Lig'e yükseldiler.

2. Lig / 1. Lig yılları
1993-94 sezonunda tarihinde ilk kez 2. Lig mücadelesi vermeye başlayan Belediye takımı orta sıralarda mücadele ettikten sonra 1995-96 yılında bir alt lige düştü. 1996-97 sezonunda ise 32 maçta 82 gol atarak grubunu birinci tamamlayarak tekrar 2. Lig'e yükseldi. Haluk Kulaçoğlu, 28 golle grubun en golcü ismi olurken, 3. Lig gol krallığında ise 2. oldu.

1997-98 sezonunda ise iyi bir performans gösteren İBB, birinci etabı üçüncü, ikinci etabı ise birinci tamamlayarak yükselme play-off'una çıktı. İBB, play-off'larda finale kadar çıktı ancak Sakaryaspor’a son dakikalarda yediği bir golle kaybetti. Sakaryaspor'u yenseydi İstanbul Büyükşehir Belediyespor, futbolda 1. Lig’de oynayan ilk belediye takımı olacaktı.

1998-99 sezonunda takım ilk kez yükselme grubuna yükselmeyi başardı. 2001 yılında play-off'larda yine Sakaryaspor'a elendi. 2006-07 sezonuna kadar da ligi orta sıralarda tamamladı.

Abdullah Avcı ve Süper Lig
Kulüp, 2006-07 Lig A öncesi teknik direktörlüğe Abdullah Avcı'yı, yardımcılığına ise Arif Erdem'i getirdi. Bu değişiklik işe yaradı ve takım ligi ikinci sırada bitirip, tarihinde ilk kez Süper Lig'e yükselme başarısını yakaladı. 2007-08 sezonunda ilk kez Süper Lig'e çıkan takım kadrosunu güçlendirdi. Kadroya Kenan Hasagic, Metin Depe, Kerim Zengin ve Erman Kılıç gibi isimler katıldı. Teknik direktör Abdullah Avcı'nın takımı sezonu 38 puanla 12. sırada tamamladı.

2008-09 sezonunda ise takıma Okan Buruk, İbrahim Akın, Marquinhos ve Gökhan Süzen katıldı. Takım Turkcell Süper Lig’ni 42 puanla 9. sırada tamamladı ve bir basamak daha yükseldi.

2009-10 sezonunda ise Hervé Tum, Taner Gülleri, Oğuzhan Bahadır, Tevfik Köse, Ergün Berisha, Abdülkadir Kayalı ve Can Arat kadroya katıldı. Turkcell Süper Lig’de 3. sezonunu geçiren ekip ligi 56 puanla 6. sırada tamamladı. Türkiye Kupası’nda ise Çeyrek finale yükselme başarısı gösteren takım bu turda Trabzonspor’a 1-1 ve 1-0 biten maçlar sonunda elendi.

  2010-11 sezonu başında ise Samuel Holmen, Gökhan Ünal, Cihan Haspolatlı, Serhat Akyüz ve Filip Hološko kadroya katıldı. 2010-2011 sezonunun ilk yarısını ise 23 puanla 8.sırada tamamladı. 2010-2011 sezonunu 42 puanla 12. Sırada tamamlarken, Türkiye Kupası’nda final oynadı. Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu’nda Beşiktaş ile oynanan final maçını normal ve uzatma dakikaları 2-2 eşitlikle sona eren maçı penaltılarla 6-5 kaybetmesine rağmen tarihinin en önemli başarısını yakaladı. 2011-2012 sezonunun ilk yarısını ise 24 puanla 9. sırada tamamladı.

2011-12 sezonundaysa kadroya Doka Madureira, Edin Visca ve Pierre Webo gibi isimler dahil oldu. O sezon ise ligdeki en iyi sezonlarından birini geçiren takımda Abdullah Avcı Millî takıma gönderildi ve yerine yardımcısı Arif Erdem geldi.

2012-13 sezonunda kadar başarılı bir performans gösteren İstanbul BB, takımın başına tarihinin ilk yabancı hocası Carlos Carvalhal'ı getirdi. Ancak o sezon bekleneni veremedi ve yerine Bülent Korkmaz getirildi. Ancak 2012-13 Süper Lig'in son haftasında kendi sahasında Kasımpaşa SK'ya 2-1 yenilince kesintisiz olarak yer aldığı Süper Lig'den düştü. Kulüp böylece 6 yıllık kesintisiz Süper Lig macerasından sonra 1. Lig'de mücadele etmeye başladı.

2013-14 sezonunu Cihat Arslan yönetiminde 1. Lig'de geçiren Başakşehir FK, 2013-14 sezonunun bitimine haftalar kala Lig Şampiyonluğunu ilan etti ve Süper Lig'e çıkmaya hak kazandı. 2013-14 sezonunda takımın en golcüsü 31 maçta 13 gol atan Mehmet Batdal olmuştur. Takım 36 maçta 25 galibiyet, 6 beraberlik, 6 mağlubiyet alarak 78 puan ile lig şampiyonu olmuştur. En yakın takipçisi Balıkesirspor'a 5 puan fark atmıştır.

Bir önceki sezonu 1. Lig'de geçiren kulüp, Cihat Arslan yönetiminde 1. Lig'in bitimine haftalar kala şampiyonluğunu ilan ederek Süper Lig'e çıkmaya hak kazanmıştır. Kulübün Süper Lig'e çıkmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyespor olan ismi Büyükşehir Belediyesi'nin futbol şubesini ayırma kararının ardından İstanbul Başakşehir FK olarak değişmiştir. Aynı zamanda kulüp 2014-15 sezonundan itibaren iç saha maçlarını Başakşehir bölgesinde inşa edilen Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nda oynama kararı almıştır.

2014-15 sezonunda Cihat Arslan ile sözleşme çift taraflı anlaşılarak feshedilmiş, yerine ise kulüp tarihinde en uzun süre takımın başında kalan Abdullah Avcı getirilmiştir. Rajko Rotman, Semih Şentürk, Volkan Babacan gibi isimlerle kadrosunu güçlendiren ekip, sezonu 59 puan ile 4.sırada tamamlayarak tarihinde ilk kez Avrupa Ligi'nde mücadele etmeye hak kazanmıştır.

2015-16 sezonuna Avrupa Ligi 3. Ön Eleme Turu ile merhaba diyen takım, AZ Alkmaar'a iki maçta da mağlup olarak turnuvaya erken veda etmiştir. Ligde ise Sokol Cikaleshi, Emre Belözoğlu transferleriyle güçlenen kadro, sezon sonunda tekrar 4. olarak UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı kazanmıştır.

Stadyum ve tesisler
Başakşehir Fatih Terim Stadyumu, İstanbul,
İstanbul Başakşehir FK, kuruluş yılından itibaren Türkiye millî futbol takımı ve olimpiyatlar için yapılan yaklaşık 80.000 kapasiteli Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynamaya başlamıştır. 2013 Mart ayında ise kendine ait yeni bir stadyum açmak üzere şu an iç saha maçlarını oynadığı 17.800 kapasiteli Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'nun inşaatına başlamıştır.

Langa Tesisleri
İstanbul BB'nin 3 ayrı tesisi bulunmaktadır. Langa Tesisleri 1995 yılında kurulmuştur.Kamp eğitim tesislerinin otoparkı, restoranı, kondisyon salonu, saunası, dinlenme salonları mevcut olup kamp yapabilecek şekilde düzenlenmiştir. Kamp ve eğitim merkezi sadece futbol branşlarında hizmet verirken profesyonel futbol takımların antrenman hizmetine sunulmuştur. Sahada gece aydınlanmalı ve çim düzeylidir.

Balat Tesisleri
Balat Tesisleri ise Haliç'in kenarında Akşemsettin Parkı içinde hizmet vermekte olup İBB kulübünün futbolda tüm alt yapı çalışmalarının gerçekleştiği yerdir. Bu tesislerde ayrıca spor okulları da açılmaktadır. Ayrıca Fatih ve Eyüp'te amatör kulüp seviyesinde hizmet vermekte olan amatör kulüplerinin gece ve gündüz hizmetine sunulmaktadır. İBB Spor Kulübü'nün futbol branşında 500'ün üzerindeki lisanslı alt yapı sporcularına bu tesiste hizmet verilmektedir.

Cebeci Tesisleri
Cebeci Tesisleri ise diğer çoğu amatör branş için kullanılmaktadır. Ayrıca amatör bir suni çimli futbol sahası bulunmaktadır.

Taraftar
İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü'nün taraftar grubu 1453 Başakşehir'dir. Kulübün yeniden yapılanmaya gitmeden önceki taraftar grubu olan "Boz Baykuşlar" ise kendi istekleriyle artık Medipol Başakşehir tribünlerinde yer almamaktadır.

BAŞAKŞEHİR'İN STADI: 80 bin seyirci kapasiteli Başakşehir Fatih Terim Stadı.

BAŞAKŞEHİR'İN TEKNİK DİREKTÖRÜ: Okan Buruk'un yardımcılıklarını İrfan Saraloğlu, Pierre Webo, Ekrem Dağ, Can Okuyucu, Dursun Genç, Kaan Arısoy, Yılmaz Yüksel, Metin Çakıroğlu, Serhat Doğan ve Behram Zülaloğlu yapmaktadır.

BAŞAKŞEHİR 2020-2021 SÜPER LİG KADROSU:

KALECİ
VOLKAN BABACAN (1)
AHMET SAİD KIVANÇ (13)
MERT GÜNOK (34)

DEFANS
ALEXANDRU EPUREANU (6)
AZIZ BEHICH (23)
CARLOS PONCK (26)
UĞUR UÇAR (33)
MARTIN SKRTEL (37)
JUNIOR CAIÇARA (80)

ORTA SAHA
MEHMET TOPAL (5)
EDİN VİŞÇA (7)
İRFAN CAN KAHVECİ (17)
MAHMUT TEKDEMİR (21)
BERKAY ÖZCAN (41)
AZUBUIKE OKECHUKWU (44)
DANIJEL ALEKSIC (91)

FORVET
FREDRIK GULBRANDSEN (9)
MUHAMMET ARSLANTAŞ (18)
DEMBA BA (19)
ENZO CRIVELLI (27)