Yılbaşı günü iştahınızı akşam yemeğine saklamayın! İşte sağlıklı yılbaşı önerileri…

Yılbaşı günü iştahınızı akşam yemeğine saklamayın! İşte sağlıklı yılbaşı önerileri…

Uzm. Dyt. Sinem Usuk, yılbaşı günü için beslenme önerilerinde bulundu.

"Araştırmalar yılbaşı öncesinden başlayan kutlama sezonunda, tüketilen ekstra kaloriler ile ortalama, 1 kilo alabileceğimizi gösteriyor. Yılbaşı günü, kadınlar için günlük önerilen kalori alımının 3 katına, erkekler içinse 2 katına çıkacak kadar besin tükettiğimiz yine çıkan sonuçlar arasında" diyen Uzm. Dyt. Sinem Usuk'tan sağlıklı yılbaşı önerileri...

İŞTE, YILBAŞI MENÜSÜNDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER…

Güne kaliteli protein içeren ve liften (posa) zengin bir kahvaltıyla başlayın. Protein ve lif kombinasyonu sabahtan itibaren "tok bir iştaha" sahip olmanızı sağlayacak en önemli noktadır. Yılbaşı öncesi kahvaltısı tercihinizi şu şekilde yapabilirsiniz.

  • 3 yemek kaşığı yoğurt ,
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi,
  • 1 adet kivi. 

Tüm malzemeleri karıştırıp, 1 bardak şekersiz limonlu yeşil çay ile için. Bu kahvaltının başlangıcına 1 adet haşlanmış yumurta da eklemek yerinde olacaktır. Öğle yemeğinde zeytinyağlı sebze yemeğiyle birlikte süt, yoğurt, ayran veya kefir gibi süt grubu bir besinle hafif ve yok tutan bir öğün tercih edin. Gün boyunca su tüketiminizi önemseyin. 

İŞTAHINIZI AKŞAM YEMEĞİNE SAKLAMAYIN!

Akşam mükellef bir sofrada olacağım düşüncesiyle, aralarda atıştırmayı ihmal etmeyin. Özellikle; ara öğün yapmadığında çok acıkan bireylerde bu durum akşamki iştah kontrolünü çok ciddi şekilde tehdit eder. Ara öğünlerde yağlı tohumlar olarak adlandırılan ceviz, badem, fındık gibi yemişleri tüketin. Yağlı tohumlarla birlikte sevdiğiniz bir bitki çayını içmeniz akşam yemeğine dek iştahınızı kontrol altına almanızı kolaylaştıracaktır. Günün en önemli öğünü olan akşam yemeğinde yediğiniz besinlerin; protein, karbonhidrat (unlu, tahıllı gıdalar) ve yağ dengesine dikkat edin. Her besin grubundan dengeli bir biçimde tüketip tüketmediğinizi kontrol edin. 

Yılbaşı günü iştahınızı akşam yemeğine saklamayın! İşte sağlıklı yılbaşı önerileri… - Resim : 1

ETİNİZİ SAĞLIKLI PİŞİRİN 

Akşam yemeğinde tüketmeyi tercih ettiğiniz etin pişirilmesinde sağlıklı bir yöntem tercih edin. Kızartma yerine ızgara veya fırında pişmiş etleri seçin. Piliç veya hindi tercih ediyorsanız etin deri kısmını tüketmemek, doymuş yağ tüketiminizi azaltacaktır. Yılbaşı sofranızda salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri yerine kabuklu yemişler ile kuru meyveleri kombinleyin. 

TABAĞINIZDA EN KÜÇÜK KISMI KARBONHİDRATLARA AYIRIN!

Tabağınızı hazırlarken en küçük bölgeyi pilav veya makarna gibi karbonhidrat içeriği yoğun besine ayırın. Yılbaşı sofranızdaki mezelerin sebze içeriği yüksek, yağ içeriği düşük olsun. Böylelikle yemek boyunca tokluk hissiniz nedeniyle fazla besin tüketmeyecek ve toplam kalori alımınızı azaltmış olacaksınız. Sebzelerin kızartıldığı mezeleri ise liste dışı bırakın. Tatlı tüketiminde tercihinizi, az porsiyonlu sütlü tatlılardan yana yapın.

YILBAŞI yılbaşı menüsü