Uzman uyardı: A tipi kişiliğe sahipseniz kalp hastalıklarına dikkat

Sağlık Haberleri
Uzman uyardı: A tipi kişiliğe sahipseniz kalp hastalıklarına dikkat

Kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi kalbi veya kan damarlarını etkileyen sorunlar her yıl 20,5 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kamuran Seyidoğlu, bu hastalıkların A tipi kişiliklerde daha fazla görüldüğünü söyleyerek uyarılarda bulundu.

Sağlık haberleri... Kardiyoloji uzmanı Uz. Dr. Kamuran Seyidoğlu, Dünya Kalp Günü nedeniyle kalp sağlığını koruyan önerilerde bulundu.

Kalbin sağlıklı olması için rutin kardiyolojik tetkiklere önem verilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Seyidoğlu, “Kalbin hiç bitmeyen bir iş yükü vardır. Birçok insan için de uzun süre çok iyi performans göstermesi de şaşırtıcıdır. Fakat yetersiz ve dengesiz beslenme, egzersiz eksikliği, sigara kullanımı, enfeksiyonlar, stres yükü, şanssız genler kalp sağlığını sekteye uğratabilir. Kalp için önemli bir sorun aterosklerozdur. Ateroskleroz, atar damarlarda yağ, kolesterol gibi atıkların birikimiyle meydana gelen plaklar nedeniyle oluşan darlık olarak açıklanabilmektedir. Bu darlıkla birlikte kan akım hızı yavaşlar ve diğer organlarda beslenme bozukluklarına neden olur. Ayrıca bu darlıklar kalp krizi veya felç gibi sonuçlar da getirebilir. Tüm bunları erkenden görmek önemlidir. Bu yüzden de düzenli kardiyolojik tetkikler mutlaka yapılmalıdır" dedi.

YETERİNCE UYUNMALI

Uz. Dr. Seyidoğlu, risk faktörleri ortadan kaldırıldığında kalp sağlığının da korunabileceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Hemen hemen herkes kalp hastalıklarına yakalanabilir. Fakat bazıları daha riskli bir grup içinde yer alabilir. Bazı kalp sorunları da alınan tedbirlerle ötelenebilir. Önemli olan risk faktörlerini kontrol altında tutmaktır. Ailede erken yaşta kalp hastalığı olanlar erken yaşlar itibariyle mutlaka kardiyoloji hekimine başvurup kontrollerini yaptırmalıdır. Tütün ürünleri içiliyorsa bırakılmalı ya da hiç içilmemelidir. Hipertansiyon sorunları varsa hekimin önerileri dinlenmeli. Kişide diyabet varsa kan şekeri düzeyleri normal seviyede tutulmalı. Obeziteden kaçınılmalı ve yeterince uyunmalıdır. Uykunun hem genel sağlık hem de kalp sağlığı açısından önemi büyüktür."

MÜKEMMELİYETÇİ KİŞİLER DİKKAT

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ne kadar erken edinilirse o kadar sağlık açısından doğru olacağını söyleyen Uz. Dr. Seyidoğlu, "Kişilerin mutlaka boy-kilo oranına dikkat etmesi gerekmektedir. Gerekirse bunun için beslenme ve diyet uzmanlarından da destek alınmalıdır. Fiziksel aktivite mutlaka yapılmalıdır. En basit haliyle her gün yarım saatlik yürüyüşler hem kalp hem genel sağlık için büyük fayda sağlar. Eğer aile öyküsünde hipertansiyon ya da diyabet varsa 30 yaş; eğer yoksa 40 yaş itibariyle mutlaka kan yağlarını, şekeri kontrol ettirmekte fayda vardır. Yine ailede diyabet ve hipertansiyon varsa 30 yaş, eğer yoksa 40 yaş itibariyle her sene efor testi yapılmalıdır. Stresten uzak durulmalıdır. Özellikle A tipi kişiliği olanlar, yani mükemmeliyetçi, rekabetçi, hırslı ve iş hayatında çok başarılı kişilik modeline sahip olanların yaşamlarında biraz daha yavaşlamaları ve kendilerini kontrol altında tutmaları kalp sağlıkları açısından önem taşımaktadır. Çünkü yapılan araştırmalara göre kalp sağlığı için stresten olabildiğince kaçınmak gerekmektedir. Sigara asla içilmemelidir. Eğer hali hazırda bir kalp hastalığı olanlar ise düzenli olarak kardiyoloji doktorlarıyla görüşmeli, sigara içilen ortamda bulunmamalı, sürekli kullandıkları ilaçları ihmal etmemeleri, kan yağlarını üç ayda bir kontrol ettirmeleri önemlidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

kalp hastalıkları kalp krizi