Sivrisinekler ve keneler koronavirüs taşır mı? Coronavirüs sivrisinekten bulaşır mı?

koronavirüs corona virüs
Sivrisinekler ve keneler koronavirüs taşır mı? Coronavirüs sivrisinekten bulaşır mı?

Yaz sıcakları yaklaştıkça görülmeye başlayan sivrisinekler koronavirüs korkusu taşıyan tüm dünyada soru işaretlerine neden oldu. Soru basit: Sivrisinekler koronavirüsü taşır mı? Sivrisinek ve keneler yoluyla corona virüs bulaşması mümkün mü? İşte yanıtı

Hayvandan insana, daha sonra insandan insana bulaşma yeteneği kazanan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemik yani küresel salgın hastalık olarak ilan edilen koronavirüsün bulaşmaması için hem ülkeler hem de insanlar yoğun bir çaba içerisinde. Şu ana kadar 4 binden fazla insanın ölümüne neden olan virüsün nasıl bulaştığı konusunda da araştırmalar bilim insanları tarafından araştırılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu'nun yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte virüsün etkisinin azalmasını beklediğini açıklarken bu defa da mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkla seyreden bugünlerde ortaya çıkan sivrisinekler halkta endişeye neden oldu.

Sıtma, Sindbis, Sarıhumma, Dang Humması, Zika, Batı Nil Virüsü gibi birçok hastalığın taşıyıcısı olan sivrisineklerin koronavirüs taşıyıp taşımayacağı şu sıralara tüm dünyada insanların merak ettiği konuların başında geliyor. Yine Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının taşıyıcısı olan kenelerin koronavirüs taşıyıp taşımadığı sorulan sorular arasında.

Peki corona virüs (koronavirüs) sivrisinekten bulaşır mı? Sivrisinekler koronavirüs taşıyabilir mi?

Dünya Sağlık Örgütü, sivrisineklerin ve kenelerin tüm virüs tiplerini taşıyamadığının altını çiziyor.

Bugüne kadar sivrisinekler ve keneler tarafından insanlara koronavirüs bulaştırıldığına dair hiçbir bilgi olmadığına dikkat çeken CDC, koronavirüsün sivrisinek veya kene yoluyla bulaşabilmesi için öncelikle virüsün sivrisinek ve kenelerin içerisinde çoğalabilmenin yolunu bulmuş olması gerektiğini vurguluyor. 

Elbette bu konuyla ilgili laboratuvar testleri halen devam ediyor. Fakat sivrisineklerin bir hastalığın taşıyıcı olmasıyla ilgili değişkenlerin çokluğu nedeniyle bu konuda bir laboratuvar sonucu elde etmenin uzun zaman alacağı da belirtiliyor. Fakat Dünya Sağlık Örgütü'nün kesin olarak söylediği şey, sivrisinek ve kenelerin koronavirüs çeşitlerinin hiçbirini bugüne kadar herhangi bir insana bulaştırdığına dair bir vaka örneği bulunmuyor.