Restoranda kapalı alanda oturunca neye dikkat edeceğiz?

Restoranda kapalı alanda oturunca neye dikkat edeceğiz?

Bazen hava o kadar sıcak oluyor ki insanlar restoranların açık alanlarında bile oturamıyorlar. Peki delta varyantı da küresel olarak yükselişteyken ve sonbahara yaklaşırken restoranların kapalı alanlarında nasıl yemek yemeliyiz?

Bu hafta sonu sevdiğiniz bir restorana gidecek olabilirsiniz. Açık alanda oturacaksanız rahat olun fakat püfür püfür esen klimalı kapalı bir alanı tercih edecekseniz düşünmeniz gereken şeyler olabilir.

Temmuz ayının başı ile birlikte aşılanmadaki büyük hızla normalleşmeye geçildi. Özellikle Kurban Bayramı ile birlikte bu normalleşmenin faturası çok ağır oldu. Vaka sayıları 20 binin üzerine çıktı.

Uzmanlar aşılanılsa da maske kullanılsa da koronavirüse yakalanma riskinin asla sıfır olamayacağını söylüyor. Özellikle delta varyantı da konuşulurken yeni bir kapanma olmayacağı da şimdilik varsayılırsa restoranlarda nasıl davranmalıyız? Sonbaharla birlikte restoranların kapalı bölümlerini tercih edeceğimiz kesin.

KENDİNİZE ŞU ÜÇ SORUYU SORUN

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Saskia Popescu’ya göre restorana gitmeden önce kendinize şu üç soruyu sorun. Aşı durumunuz, yaşadığınız vilayetteki vakalar ve kişisel risk analiziniz nasıl? (kronik hastalık veya önceden hastalığı geçirmiş olma)

Popescu yaşadığı eyalette hava sıcaklığının yüksekliğinden dem vurarak restoranlarda içeride oturmak dışında bir şansları olmadığını söylüyor. Popescu, “Şu an iç mekan aktivitelerini yapabilecek gibi hissetmiyorum kendimi. Maskeniz yok, aşı durumunu bilmediğiniz pek çok insan ile iç içesiniz. Uzun bir süre kapalı ortamda kalıyorsunuz. Bu yüzden şu an benim için restoranda içeride oturmak tam karar verebildiğim bir durum değil” ifadelerini kullandı.

AŞI OLMAYAN ALINMASIN MI?

Türkiye’de henüz uygulanmıyor ama ABD’de pek çok restoran müşterilere aşı durumlarını sormaya başladı. Aşı olmayan vatandaşlara yemek servisi yapılmayan şehirlerin sayısı her geçen gün artarken Türkiye’de de restorancılar bu konuda ikiye bölümmüş vaziyette. New York eyaleti eylülden itibaren içeride müşteri kabul eden restoranlara sadece aşılı insanların alınmasını karara bağladı.

Drexel Üniversitesi’nden profesör Jennifer Kolker, “İnsanların üzerinde ne kadar toplumsal baskı kurarsak aşılanma ihtimalleri o kadar yüksek olur” diyor.

Peki içeride yemek yenecek bir restoranda hangi önlemler alınmış olmalı?

?Kendiniz aşı olmalısınız.

?Aşı olan insanlarla yemek yiyor olmalısınız.

?Restoran çok iyi havalandırılıyor olmalı.

?Restoranda garson ile konuşurken veya ayağa kalkıp tuvalete bile giderken maskenizi takmalısınız.

California Üniversitesi’inden profesör Peter Chin-Hong, “Eğer restorancılar maske takıyorlarsa ve aşılılarsa virüsle ilgili çok endişelenmenize neden olmaz” değerlendirmesinde bulunuyor.

Salgının başından bu yana uzmanlar restoranların hastalığın bulaştığı önemli noktalardan biri olduğunun altını çiziyor. Türkiye’de de bahar aylarının başında restoranlar sınırlı olarak açılmış ancak çok kısa bir süre sonra yaz aylarına kadar tekrar kapatılmışlardı. Maske olmadığı damlacıkların havada uçuştuğu restoranlar salgın açısından oldukça önemli.

ABD’nin Ulusal Restoranlar Birliği Başkanı Larry Lynch’e göre hiçbir restoran pandemi boyunca kurallara uyduğu takdirde salgının yayıldığı bir nokta olmaz. Lynch böyle düşünse de delta varyantının yayılmasıyla birlikte ABD yönetimi restoranların durumunu tekrar ele alacak gibi gözüküyor.

'AŞI ŞEMSİYENİZDİR'

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Chin-Hong, “Aşı sizin şemsiyenizdir, yağmurda sığınak olur fakat büyük bir fırtına varsa eğilerek yürürsünüz” diyor.

Ulusal Restoranlar Birliği önceki aylarda bütün personellerin aşılanması hakkında çağrı yaparken ABD’de pek çok insanın aşı yapmayı kabul etmemesi ve zorunlu aşı durumunda işi bırakacaklarını ima etmeleri sebebiyle bu çağrısından vazgeçti. Şu an birlik resmi olarak maske ve aşılanmaya dikkat çağrısında bulunuyor.

ABD'de pandemiden sonra restoranların karşılaştığı en büyük sorunlardan biri eksik malzemeler. Örneğin evde geçirilen zamanın artmasıyla birlikte restoranlar açıldığında müşteriler patateslere sıkacak ketçap bulamamışlardı.

*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Washington Post’ta Emily Heil ve Tim Carnman imzasıyla yayımlanan ‘What you should know about indoor dining amid the delta variant’ isimli makaleden alınmıştır.