Özel hastanelerin koronavirüs testi için para istemesine tepki büyüyor

Özel hastanelerin koronavirüs testi için para istemesine tepki büyüyor

Özel hastanelerin de pandemi hastanesi olarak ilan edilmesi sonrasında bu defa koronavirüs testi için para isteyen hastaneler ortaya çıkmaya başladı. Bazı hastanelerin 4-5 bin liralık faturalar çıkardığı iddia ediliyor.

Türkiye'de hızla artan vaka sayısı, devlet hastanelerinde yığılmanın önlenmesi ve tüm sağlık sektörünü virüsle mücadeleye katmak amacıyla Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, özel, üniversite ve vakıf hastaneleri dahil tüm hastanelerin pandemi hastanesi olarak ilan edildiğini açıkladı. Test kitlerini tüm hastanelere verdiklerini belirten Bakan Koca, hiçbir hastanede koronavirüs testleri için vatandaştan para istenemeyeceğini de belirtti.

Buna karşılık bazı özel hastanelerin koronavirüs testleri için para istediği, hatta bu talep edilen paranın 4-5 bin TL'leri bulduğu sosyal medyada yazılıp çizilmeye başlandı. Peki özel hastaneler gerçekten koronavirüs testinden para alma hakkına sahip mi?

Öncelikle kesin olan bir şey var ki, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hızlı test kitlerinin dağıtıldığı özel hastanelerin koronavirüs testinden hiçbir şekilde para almayacağını açıkladı. Buna karşılık ALO 184'ü arayan bazı vatandaşların kendilerinden para talep edildiği şikayetlerine bu hattan, "Biz özel hastaneler para alamaz demedik" yanıtını verdiği iddiaları ortaya atıldı.

Gelen bilgilere göre özel hastanelerin koronavirüs testlerinden para isteme hakları yok. Buna karşılık koronavirüs testi yanında başka testlerin de yapılması (tomografi, kan testleri vs) gibi durumlarda özel hastaneler para talep edebiliyor. Eğer koronavirüs testleri pozitif çıkarsa bu durumda özel hastaneler testi pozitif çıkan hasta için tedavi amaçlı yatış vermek isteyebilir. Bu durumda önemli bir seçenek tedaviye devlet hastanelerinde devam edilmesi. Eğer tedaviye devlet hastanesinde devam edilirse tedavi bedava yapılacak. Fakat özel hastanelerde tedaviye devam edilecekse bu durumda tedavi için özel hastanelerin fark alma olasılığı yüksek. Tedavinin bir kısmı devlet tarafından karşılanacak. Fakat hastaneden hastaneye değişen tutarlarda özel hastanelerin fark alma olasılığı bulunuyor.

Özel sağlık sigortaları koronavirüs testini ve tedavisini karşılıyor mu?

Yanıtı "Hayır". Koronavirüs testleri ücretsiz olduğu için özel sağlık sigortasının bunu karşılaması gibi bir durum da söz konusu değil. Koronavirüs testi pozitif çıkarsa sağlık sigortaları bu tedaviyi karşılamıyor.