Akıllı ilaçlar ile hata ortadan kalkıyor

Sağlık Sağlık Haberleri Hastalıklar ve tedavi yöntemleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri
Akıllı ilaçlar ile hata ortadan kalkıyor

Akıllı ilaçlar giderek yaygınlaşan hatalı ilaç kullanımının önüne geçebilir. Akıllı ilaçların önemini vurgulayan Eczacı Yıldız Türkaydın diğer yandan bilinçsiz ilaç tüketiminin ise vücutta zehir etkisi yarattığına dikkat çekti.

Eczacı Yıldız Türkaydın sağlık sektöründe giderek daha da tercih edilir hale gelen akıllı ilaçlar sayesinde hata riskinin sıfıra indiğini ifade etti. Türkaydın, “İlaçlar şifa bulmak için üretilmiştir. Doğru şekilde kullanılmadığında ise zehir haline dönüşebilir” uyarısında bulunarak akıllı ilaçlar sayesinde hastanın takibinin de kolaylaştığının altını çizdi.

DOZ KONTROLÜ SAĞLANIYOR

Küresel sağlık sektöründe akıllı ilaçlar her yıl giderek daha çok tercih edilir hale gelmekte. Hekimlerin artık yatan hastalarına akıllı ilaçları önerebildiğini ve eczacının da ilacın özellikleri, etkileşimi, maksimum doz ve kilo kontrolünü yaptığını dile getiren Yıldız Türkaydın “hastaların parmak izi okutularak ilaç alınıyor ve böylece ilaç hatası ortadan kalkıyor” dedi.

BİLİNÇSİZ TÜKETİM ZEHİR YARATIYOR

İlaçların doğru kullanılmaması durumunda zehre dönüştüğü uyarısında da bulunan Türkaydın şunları kaydetti: “Doğru ellerde ve doğru miktarda kullanmadığımızda ilaç zehir haline dönüşebilir. Bu nedenle çok ilaç kullanmak değil, doğru ilaç kullanmak önemli. Özellikle vitamin, bitkisel ürün ve ağrı kesiciler son dönemde çok fazla ve bilinçsizce kullanılmakta. Bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka hekime danışmak gerekir.”

[email protected]

 

Kaynak: Haber Merkezi