Hızlı test kitleri Türkiye'de neden kullanılmıyor? Evimizde kendimize test yapabilecek miyiz?

Hızlı test kitleri Türkiye'de neden kullanılmıyor? Evimizde kendimize test yapabilecek miyiz?
Ankara'da faaliyet gösteren bir firma hızlı sonuç veren bir kit testi üretti ve dünyaya ihraç ediyor. Fotoğraf: AA

Yurt dışında eczanelerde, marketlerde satılan hızlı Covid-19 testleri Türkiye'de üretilmesine rağmen neden satılmıyor? Uzmanlar bu testlerin sonucuna her zaman güvenmemek gerektiğini bir PCR testi ile de sağlamak gerektiğinin altını çiziyor.

Covid-19'a yakalanıp yakalanmadığınızı öğrenmenin en etkili yöntemi PCR testi yaptırmak. PCR testi yaptırmanın zahmetli olması dünyada antikor testi, hızlı tanı kitleri ve antijen testi gibi uygulamaların önünü açtı.

ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde market veya eczanelerden sıra sürede (15-20 dakikada) Covid-19 sonucu veren antijen testleri satılıyor.

Almanya'da geçtiğimiz Mart ayında beş adet hızlı test bulunan bir paketin fiyatı yaklaşık 25 euro idi. Vatandaşlar ABD'de satın aldıkları tanı kitler ile evlerinde bile ağızdan veya burundan sürüntü alarak o anda virüsün vücutlarına etki edip etmediğini görme imkânına sahip. Bu testler ve hızlı tanı kitleri her ne kadar salgının ilk dönemlerinde ülkemizde kullanılsa da daha sonra ortadan kalktı.

📌Peki neden bu testleri kullanamıyoruz?

📌Evimizde kendi kendimize test yaptıracak noktaya ne zaman gelebiliriz?

📌Ve daha önemlisi testler ne kadar güvenilir? 

YALANCI NEGATİF VE POZİTİFLİK

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, en güvenilir testin PCR testleri olduğunu söylerken bu testlerde virüsün genetik yapısının daha rahat ortaya konduğunu anlattı. Eraksoy, evde kullanılan testler ile yalancı pozitif veya negatif sonuç verebildiğini aktardı.

Eraksoy'un verdiği bilgilere göre; bu test kitlerinin ithalatı Sağlık Bakanlığı tarafından sınırlandırıldı. Bu sınırlama ile bazı markalar Türkiye pazarından çıktı. Eraksoy, "Antijen testleri ilk başlarda büyük heyecanla Türkiye'ye getirildi. Daha sonra güvenilirliği tartışma konusu oldu" şeklinde konuştu.

AİLE SAĞLIK MERKEZİ

Profesör Eraksoy'a göre antijen testinin sonucu PCR testi ile sağlanacaksa bu test kullanılabilir. Eraksoy, şöyle konuştu: "Antijen testi pozitif çıkan kişiler, PCR testi de yapılması kaydıyla, bu testi Aile Sağlığı Merkezleri'nde yaptırabilirler"

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı devletin Covid-19 testinin gebelik testi gibi herkesin ulaşabileceği bir şey olmamasını istediğini söyleyerek, "Durum devletin kontrolünden çıkabilir, herkes kendisinin Covid olup olmadığına karar verebilir" diyor. 

"OKULLARDA YAPILMALI"

Okul taramalarında PCR testleri nedeniyle ailelerin isyan ettiğine dikkat çeken enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Mehmet Ceyhan, "Batı ülkelerinde okul taramasında haftada 1-2 defa öğretmenler, öğrenciler ve okul çalışanlarından bu hızlı testlerle örnek alınıyor. Çünkü PCR testi ile bunu yapmak imkansız. Bu hızlı tanı testlerinde ise rahatça yapılabilir" şeklinde konuştu.

Ceyhan, ABD'den gelen kızı, torunu ve damadının yanlarında hızlı tanı kitleri getirdiğini söyleyerek, "Dönerken, çocuğun ve kendilerinin ağızlarına değdirip testlerini yaptılar. Sonucu WhatsApp üzerinden ABD Dışişleri Bakanlığı sitesinden çıktı ve uçağa binip gittiler" diye konuştu.

Hızlı test kitleri Türkiye'de neden kullanılmıyor? Evimizde kendimize test yapabilecek miyiz? - Resim : 2
İzmir'de bir yerli firma PCR testine alternatif antijen testi geliştirdi. Yüzde 90'ın üzerinde yerliliğe sahip test, Covid-19 ile ilişkilendirilen proteinin olup olmadığı konusunda laboratuvara ihtiyaç duyulmadan 5 dakikada sonuç veriyor. Fotoğaf: AA

"ANTİKOR TESTLERİ ANLAMSIZ"

Şu anda antikor testi yaptıran özel hastanelerin buradan iyi bir gelir elde ettiğini vurgulayan Ceyhan, "Bu testlerin hiçbir anlamı yok. Çünkü antikor testlerinde yüksek antikor görünen bir kişi hastalığa yakalanabilir, antikoru 0 olan kişi korona olabilir. Tek korunma mekanizması o antikorlar değil" diyor.

YERLİ HIZLI TEST RAFA KALDIRILDI

Laboratuvarlarda bakılan antikor testlerinin tartıldığını bildiren Ceyhan, "Bunun da fonksiyon görüp görmediği bilinmiyor ama insanlar dünyanın parasını veriyor" dedi. Türkiye'de hızlı tanı kiti testlerine ruhsat verilmediği için eczanelerin alamadığını aktaran Ceyhan şöyle devam etti: "Önce ruhsat alması lazım firmalar da getirmiyor. Hiçbir anlama gelmeyen antikor testlerini getiriyorlar. Bunlarda boşu boşuna yapılıyor. 5-6 ay önce Bakanlık'ta bu testlerle ilgili yerli üretim için görüşmeler yapıldı daha sonra kabul edilmedi."

Hızlı test kitleri Türkiye'de neden kullanılmıyor? Evimizde kendimize test yapabilecek miyiz? - Resim : 3

Kaynak: Web Özel