O hastalığı tarihe gömecekler... Benzeri görülmemiş bir ilerleme kaydettiler

Mısır hepatit c dünya sağlık örgütü
O hastalığı tarihe gömecekler... Benzeri görülmemiş bir ilerleme kaydettiler
Fotoğraf: Shutterstock

Mısır, Hepatit C'nin ortadan kaldırılması yolunda Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) onayını alan ilk ülke oldu 

DSÖ kriterlerine göre hepatit C'nin ortadan kaldırılması yolunda "altın kademe" statüsüne ulaşan ilk ülke olan Mısır oldu ve "Hepatit C'yi ortadan kaldırmaya yönelik benzeri görülmemiş ilerleme" kaydettiği açıklandı. 

DSÖ'den yapılan açıklamaya göre, "altın seviyeye ulaşılması, Mısır'ın yeni Hepatit C enfeksiyonlarının ve ölümlerinin, ülkeyi Hepatit C salgınını sona erdirecek seviyelere indirilmesini kolaylaştıran programatik gereklilikleri yerine getirdiği" anlamına geliyor. 

58 milyon Hipatit C'li var

DSÖ verilerine göre, küresel olarak 58 milyon insan kronik Hepatit C enfeksiyonu ile yaşıyor. Aşısı bulunmamakla birlikte, hastalık 8-12 hafta süren son derece etkili ve iyileştirici kısa süreli tedavilerle iyileştirilebililiyor. Ancak küresel olarak Hepatit C ile yaşayan her 5 kişiden 4'ü enfekte olduğunu bilmiyor. Tedavi edilmediği veya iyileştirilmediği takdirde enfeksiyon karaciğer hastalığına ve kansere neden olabilir.

Mısır, Hepatit C ile yaşayan insanların yüzde 87'sine teşhis koydu ve teşhis konulanların yüzde 93'üne küratif tedavi sağlandı. Bu da DSÖ'nün Hepatit C ile yaşayan insanların en az yüzde 80'ine teşhis koyma ve teşhis konulanların en az yüzde 70'ine tedavi sağlama şeklindeki altın kademe hedeflerini aşıyor. 

"Başarı örneği"

DSÖ Genel Yöneticisi Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: 

"Mısır'ın dünyanın en yüksek Hepatit C enfeksiyonu oranlarından birine sahipken, 10 yıldan kısa bir süre içinde eliminasyon yoluna girmesi şaşırtıcı. Mısır, modern araçlarla ve bu araçları enfeksiyonları önlemek ve hayat kurtarmak için kullanmak üzere en üst düzeyde siyasi kararlılıkla neler başarılabileceğinin dünyaya bir örneğidir. Mısır'ın başarısı hepimize Hepatit C'yi her yerde ortadan kaldırmak için umut ve motivasyon vermelidir."

Mısır, on yıldan biraz daha uzun bir sürede Hepatit C prevalansını yüzde 10'dan yüzde 0,38'e düşürerek dünyadaki en yüksek hepatit C oranlarından birine sahipken en düşük oranlardan birine başarılı bir şekilde geçiş yaptı.  

60 milyon kişiye test

Mısır, 2000'li yılların başından bu yana ulusal önleyici ve tedavi programlarını güçlendiriyor. Ülke 2006 yılında, ulusal hepatit müdahalesini denetlemek ve yönetmek için bir yönetişim yapısı olan Ulusal Viral Hepatit Kontrol Komitesi'ni kurdu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı, 2014'te başlayıp 2018'de güçlendirilen, Hepatit C için ücretsiz test ve tedavi sunan ülke çapında bir Hepatit C'yi ortadan kaldırma kampanyası başlattı. "100 milyon seha" (100 milyon sağlıklı yaşam) kampanyası, 60 milyondan fazla kişinin test edilmesini ve 4,1 milyondan fazla kişinin tedavi edilmesini sağladı. Yerel olarak üretilen doğrudan etkili antiviral tedaviler, kampanyanın dikkate değer başarısında kilit bir faktör oldu. Tedavi gören kişiler arasında Hepatit C iyileşme oranı yüzde 99.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Mısır hepatit c Dünya Sağlık Örgütü DSÖ