MIT'den ürküten koronavirüs çalışması: "1.5 metrelik sosyal mesafe yeterli olmayabilir"

MIT'den ürküten koronavirüs çalışması: "1.5 metrelik sosyal mesafe yeterli olmayabilir"

MIT'de çalışmalar yapan doçent Lydia Bourouiba, koronavirüsün başka birine bulaşmaması için ortaya konulan 1.5 metrelik sosyal mesafenin 1930'lardan kalan bir hesaplama olduğunu, koronavirüsün öksürük ve hapşırıkla 7-8 metreye taşınabileceğini söyledi

ABD'nin saygın eğitim kurumlarından MIT'nin yaptığı araştırma bilim dünyasında kafaları karıştırdı. Akademisyen Lydia Bourouiba, korona tipi virüslerin bulaşmaması için gerekli olan 1.5 metrelik uzaklık uyarısının güncel olmadığını iddia ederek, "Öksürük ve hapşırık sayesinde bu tür virüsler 7-8 metre uzağa gidebiliyor" dedi. 

MIT'de doçent olarak çalışan Lydia Bourouiba, koronavirüs salgını patlak verdiği dönemde uzmanların, "Virüs havadan bulaşıyor ve 1.5 metre uzaktaki insana yapışabiliyor" açıklamasını eleştirdi. Amerikan Tıp Derneği Dergisi'nde (Journal of the American Medical Association) yayınlanan makalesinde Bourouiba, virüsün 1.5 metre gidebileceğine dair tahminin 1930'lardan kalma teknik ve modellemelerle yapıldığını öne sürdü. 

Kariyerinde salgın hastalıkların bulaşması ve öksürük ve hapşırığın dinamiklerini yıllardır çalışan Bourouiba, korona tipi virüslerin de 7-8 metreye kadar yayılabildiğini ve saatlerce havada kalabildiğini söyledi. Bourouiba'nın araştırmasında, "Patojenik partikül ve damlacıklar, boyutlarına bakılmaksızın 7-8 metreye kadar ilerleyebilir" dedi.

Bourouiba, bu parçacık ve damlacıkların bir yere bulaşmasının yanı sıra saatlerce havada kalabileceğini aktardı. Hazırlanan raporda, "Çin'de yapılan araştırmalarda virüs parçacıkları, Covid-19 hastalarının hastane odasındaki havalandırma sisteminde bile bulundu" ifadesi kullanıldı.

  Bourouiba, "Şu an hazırlanan corona virüsü rehberlerinin çok basitleştirilmiş olmasından ve müdahalenin etkisini azaltacağından korkuyorum" dedi. 

TRUMP'IN DANIŞMANINDAN TEPKİ GELDİ

Fakat MIT tarafından hazırlanan bu rapora ilk tepki ABD Başkanı Donald Trump'ın corona virüsüyle mücadele ekibinde de yer alan ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci'den geldi.

  Fauci, "Bu araştırma korkunç bir şekilde yanlış yönlendiriyor. Kusura bakmayın ama bu araştırmanın yanlış yönlendirmesi beni çok rahatsız etti" dedi. Fauci, "Virüsün bu kadar uzak bir mesafeye gitmesi için çok ama çok güçlü bir şekilde hapşırmak ve öksürmek gerekir. Akademisyenin uyguladığı modelleme pratik değil" dedi.

PEKİ BOUROUIBA TAM OLARAK NE DİYOR?

Bulutun ileri momentumu nedeniyle, patojen taşıyan damlacıklar, türbülanslı bir bulut yakalamadan ve ileriye taşımadan, izole olarak yayıldığından çok daha ileri itilir. Her bir hastanın nem ve sıcaklık gibi fizyolojisi ve çevresel koşullarının çeşitli kombinasyonları göz önüne alındığında, gaz bulutu ve her boyuttaki patojen taşıyan damlacıkların yükü 7-8 m arasında seyahat edebilir. Büyük ve küçük tüm damlacıkların aralığı, sıcak ve nemli bir gaz bulutu olasılığını hesaba katmayan yaygın olarak kabul edilen ikiye ayrılmış damlacık modeline kıyasla türbülanslı gaz bulutu ile etkileşimleri ve yakalamaları yoluyla genişletilir. Dahası, yörünge boyunca, her boyuttaki damlacıklar, sadece boyutlarına değil, aynı zamanda ortamın özellikleri (sıcaklık, nem) ile birlikte gaz bulutunun türbülansı ve hızına bağlı oranlarda çöker veya buharlaşır.

Yörünge boyunca yerleşen damlacıklar yüzeyleri kirletebilir, geri kalanı hareketli bulutta sıkışıp kalır. Sonunda bulut ve damlacık yükü momentumu ve tutarlılığı kaybeder ve bulut içindeki geri kalan damlacıklar buharlaşarak havalandırma veya iklim kontrol sistemleri tarafından uygulanan hava akışı modellerini takip ederek saatlerce havada asılı kalabilen kalıntılar veya damlacık çekirdekleri üretir. Patojen yüklü damlacıkların karmaşık biyolojik sıvılardaki buharlaşması tam olarak anlaşılamamıştır. Buharlaşma derecesi ve oranı, ortam sıcaklığına ve nem koşullarına güçlü bir şekilde bağlıdır, aynı zamanda hasta tarafından (nefesle, hapşırıkla) dışarı çıkarılan sıvının bileşimi ile birleştirilmiş türbülanslı bulutun iç dinamiklerine de bağlıdır.

Çin'den 2020 tarihli bir rapor, COVID-19 olan hastaların hastane odalarında havalandırma sistemlerinde ciddi akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) virüs partiküllerinin bulunabileceğini gösterdi. Bu sistemlerde virüs partiküllerinin bulunması türbülansla daha tutarlı gaz bulutu hastalık iletimi ikilik modelden daha hipotezi çünkü canlı virüs partiküllerinin hastalardan uzun mesafelere nasıl gidebileceğini açıklıyor. Bu verilerin COVID-19 ile ilgili klinik sonuçları olup olmadığı bilinmemektedir.

SARS-CoV-2 virüsü bulaşmış hastalar için damlacıkların biyofiziklerini ve gaz bulutu oluşumunu doğrudan değerlendirmemiş olsa da, ekshalasyon gaz bulutunun ve solunum iletiminin çeşitli özellikleri bu patojene uygulanabilir. Eğer öyleyse, bu olasılık hastalık bulaşma riskini en aza indirmeye yönelik güncel önerileri etkileyebilir. COVID-19 için en son Dünya Sağlık Örgütü önerilerinde, sağlık personeli ve diğer personelin, öksürme ve hapşırma gibi hastalık belirtileri gösteren bir kişiden 3 metre (1 m) uzakta tutmaları tavsiye edilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 6 metrelik (2 metrelik) bir ayırma yapılmasını önerir. Ancak, bu mesafeler, damlacıkların uzun mesafelerini taşıyan yüksek momentumlu bir bulutun olası varlığını dikkate almayan aralık tahminlerine dayanmaktadır. Bu ve diğer nedenlerden dolayı, uygun kişisel koruma ekipmanlarının giyilmesi, bir hastadan 1.8 metre uzakta olsa bile, enfekte olabilecek hastalara bakan sağlık bakım çalışanları için hayati önem taşır. 

Türbülanslı gaz bulutu dinamikleri, cerrahi ve diğer maskelerin tasarımını ve önerilen kullanımını etkilemelidir. Bu maskeler hem kaynak kontrolü (yani enfekte olmuş bir kişiden yayılmayı azaltmak) hem de kullanıcının korunması (yani etkilenmemiş bir kişiye yayılmasını önlemek) için kullanılabilir. N95 maskelerinin koruyucu etkinliği, aerosol haline getirilmiş damlacık çekirdeklerinden gelen havayı filtreleme yeteneklerine bağlıdır. Bununla birlikte, bu maskeler yalnızca belirli çevresel ve yerel koşullar ve sınırlı kullanım süresi için tasarlanmıştır.9 Kaynak kontrolü olarak maskenin etkinliği, maskenin patojenik ile yüksek momentumlu gaz bulut emisyonunu yakalama veya değiştirme yeteneğine bağlıdır. yük. Tepe ekshalasyon hızları saniyede 10-30 metre'ye ulaşabilir ve 7-8 m arasında bir bulut oluşturabilir. Koruyucu ve kaynak kontrol maskeleri ve diğer koruyucu ekipman, hapşırma veya öksürük sırasında atılabilecek yüksek momentumlu çok fazlı türbülanslı gaz bulutuna ve bunlardan maruz kalmaya art arda dayanabilmelidir. Şu anda kullanılan cerrahi ve N95 maskeleri, solunum emisyonlarının bu potansiyel özellikleri için test edilmemiştir.

Konaktan konakçıya solunum yolu hastalıklarının biyofiziklerini anlamaya ihtiyaç vardır