Koronavirüs ile ilgili çarpıcı istatistikler! Koronavirüs en çok hangi yaş grubunu etkiliyor?

Koronavirüs ile ilgili çarpıcı istatistikler! Koronavirüs en çok hangi yaş grubunu etkiliyor?

Koronavirüs paniği tüm dünyada hızla yayılırken virüs nedeniyle global bazda hayatını kaybedenlerin bazı istatistikleri dikkat çekiyor. Hangi yaş grubundakileri daha çok öldürüyor? Kadınlar mı erkekler mi daha çok risk altında? Başka hastalıkları var mı?

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs dünyayı etkisi altına almış durumda. Türkiye'de de kendini gösteren virüs nedeniyle 4 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs nedeniyle meydana gelen ölüm oranının yüzde 3.4 olduğunu duyurdu.

Ancak bu oran, yaş, cinsiyet, sağlık geçmişi gibi nedenlerle değişiklik gösterebiliyor. 

İstatistiklere bakıldığında corona virüse karşı en yüksek ölüm oranı 80 yaş ve üzerindeki kişileri gösteriyor. Bu yaş grubunda corona virüs kapanlardaki ölüm oranı yüzde 14.8. 70-79 yaşları arasındaki kişiler için bu oran yüzde 8 olarak açıklandı.

YAŞLARA GÖRE

80+ yaş: Yüzde 14.8

70-79 yaş: Yüzde 8

60-69 yaş: Yüzde 3.6

50-59 yaş: Yüzde 1.3

40-49 yaş: Yüzde 0.4

30-39 yaş: Yüzde 0.2

20-29 yaş: Yüzde 0.2

10-19 yaş: Yüzde 0.2

0-9 yaş: 0 ölüm

Dipnot: Oranlar, hastalığın görüldüğü yaş gruplarındaki ölüm yüzdelerini göstermektedir. Toplam ölümlerin yüzde dağılımını ifade etmemektedir.

HASTALIĞA YAKALANAN ERKEK VE KADINLARDA ÖLÜM ORANI

MERS ve SARS da olduğu gibi yeni tip korona virüsünün erkeklere bulaşma riski kadınlardan daha fazla. Kadınların daha az etkilenmesinin nedeni yani viral enfeksiyonlara karşı duyarlılıklarının daha az olmasının; bağışıklıkta önemli bir rol oynayan X kromozomundan ve seks hormonlarından kaynaklandığı düşünülüyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde Çin'de yapılan bu araştırma henüz dünyanın diğer bölgelerindeki bilim çevreleri tarafından test edilmedi. Bazı uzmanlar Çin'de görülen kadın erkek arasındaki ölüm oranı farkının sigara kullanımına bağlı olabildiği iddiasında.

Erkek: Yüzde 2.8 

Kadın Yüzde 1.7 

KORONAVİRÜSE BAĞLI ÖLENLERİN ÖNCESİNDE SAHİP OLDUKLARI HASTALIKLAR

Korona virüsten ölen kişilerin neredeyse tamamı, virüs bulaştığı sırada başka hastalıklara sahip insanlardan oluşuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün, Çin'de bu hastalığa yakalananlar üzerinde yaptığı bir analize göre, özellikle kalp damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, kronik solunum yolu hastalıkları ve kanserden muzdarip olanlar yüksek risk altında.

Kalp-damar rahatsızlığı: Yüzde 10.5

Diabet: Yüzde 7.3

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH): Yüzde 6.3

Hipertansiyon: Yüzde 6

Kanser: Yüzde 5.6

Hastalık yok: Yüzde 0.9

KORONAVİRÜS BELLİ IRKLARI MI HEDEF ALIYOR?

İstatistiksel bulgulara göre tüm ırklardaki bireylerin SARS-CoV-2'ye karşı eşit düzeyde kişisel korunması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü 27 Şubat 2020'de yaptığı açıklamada koronavirüsün sınır tanımadığını, ırk ya da etnik köken ayırt etmediğini ve ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile bir ilişkisi olmadığını belirtmişti. 

SİGARA İÇENLER İÇİN RİSK DAHA MI FAZLA?

Zira ülkede sigara kullanımı erkeklerde kadınlara oranla hayli yüksek. Uzmanlar sigara içenler için riskin yüksek olduğunu belirtiyor. Uzmanlar ayrıca kronik böbrek, karaciğer hastalıkları olanlar, kanser tedavisi görenler için riskin daha yüksek olduğu uyarısında bulunuyor.

KORONAVİRÜSÜN BULAŞMA ORANI NE?

Koronavirüs MERS ve SARS'tan daha hızlı bir yayılım gösteriyor. Koronavirüsün yayılım katsayısının 2.2 ila 3.8 arasında değiştiği belirtiliyor.

ÇOCUKLAR NEDEN DAHA AZ TEHLİKE ALTINDA?

Yeni tip koronavirüste çocuklar sürpriz bir biçimde toplumun en zayıf gruplarından birini oluşturmuyor. Şu ana dek yaşanan ölüm vakalarında da hiç çocuk yok. Tabii ki virüs çocuklara da bulaşıyor ama onlarda ya bir hastalığa yol açmıyor ya da hastalığı çok hafif atlatıyorlar. Bunun sebebi henüz net bir biçimde anlaşılabilmiş değil. Bazı tıp uzmanlarına göre, bu durumun kökeninde küçük çocukların doğumla birlikte sahip olduğu "spesifik olmayan sistem" var.

Çocuğa, henüz anne karnında bir cenin iken, vücuduna girebilecek ilk mikroplara karşı kendi spesifik bağışıklık sistemi koruyucusu aktarılıyor. Bu aktarım doğumun ardından anne sütü üzerinden devam ediyor.

Doğuştan var olan bu koruma, akyuvarları oluşturan makrofajlardan ve doğal öldürücü hücrelerden meydana geliyor. Söz konusu akyuvarlar da mukoza ya da deri üzerinden vücuda giren mikroplara karşı saldırıya geçiyor. Bu pasif bağışıklık genelde çocuğu, kendi savunma sistemı oluşana dek koruyor.

Çocukların genelde 10 yaşına kadar kendi spesifik bağışıklık sistemi gelişmeye devam ediyor. Ardından da bu savunma sistemi, yeni mikroplara karşı hayat boyunca, öğrenmeye açık bir şekilde varlığını sürdürüyor.

koronavirüs