Koronavirüs aşısı üzerinde çalışan ülkeler

Koronavirüs aşısı üzerinde çalışan ülkeler

Koronavirüs yönünü Asya'dan Avrupa'ya doğru çevirirken bir yandan da hastalığa çare olabilecek aşı ve ilaç üzerindeki tıbbi çalışmalar da son hızla devam ediyor. işte koronavirüs aşısı üzerine çalışan ülkeler

Çin'in koronavirüsün genetik kodunu çıkarmasının ardından dünyanın dört bir yanından bilim insanları virüse karşı bir aşı geliştirmek için kolları sıvadı. Her gün gelen yüzlerce ölüm haberi nedeniyle aşı çalışmaları resmen bir zamanla yarışa döndü. Bu konuda umut veren bazı haberler de yok değil. İnsanlarda test edilme aşamasına gelen aşılar da var, henüz sadece hayvanlar üzerinde test edilenler de. Peki hangi ülkeler aşıyı bulmaya yakın?

İşte dünyada koronavirüs aşısı için çalışma yapan ülkeler:

INO-4800 DENEMELERİ YAZ BAŞINDA

ABD'de San Diego'daki Inovio adlı laboratuvarda çalışan bilim insanları yeni virüse karşı aşı geliştirebilmek için yeni tür bir DNA teknolojisi kullanıyor. Şimdilik adı "INO-4800". İnsanlar üzerinde deneme planlarına yaz başında başlayacaklar.

Inovio'da araştırma ve geliştirme departmanı başkan yardımcısı Kate Broderick çalışmalarını anlatıyor:

"Çin'in virüsün DNA dizilimini vermesiyle laboratuvarın bilgisayar teknolojisi aracılığıyla sisteme yerleştirip üç saat içinde bir aşı tasarlayabildik. 

"DNA tıbbı aşılarımızda, vücudun en güçlü tepkiyi vereceğine inandığımız patojenin özel kısımlarını hedef alma amacıyla, DNA dizilimini kullanmak yeni bir yöntem. 

"Daha sonra, aşının fabrikası olarak hastanın kendi hücrelerini kullanıyoruz, vücudun kendi doğal tepki mekanizmasını güçlendiriyoruz." 

Inovio, insanlar üzerinde yapılacak denemelerin başarılı olması durumunda daha geniş çaplı denemeler yapılabileceğini, "yılsonuna kadar Çin'deki salgında kullanılabileceğini" söylüyor.

Queensland Üniversitesi, "moleküler kelepçe" aşısı üzerinde çalışıyor. Araştırmacılar "yeni aşının çoklu viral patojenlere karşı hedefe odaklı ve hızlı yanıt verebileceğini" söylüyor.

Massachusetts'teki Moderna INC adlı araştırma şirketi de ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'yle güçlerini birleştirip araştırmalarını hızlandırdı.

AVRUPA'DA LEUVEN ÜNİVERSİTESİ'NDE AŞI ÇALIŞMALARI

Belçika'da bulunan Leuven Üniversitesi'nde bir grup bilim insanının araştırması, araştırmacıları tehlikeli patojenlerden ayıran robotik bir laboratuvarda yürütülüyor. Birkaç hafta içerisinde aşıyı farelerde test edebileceklerini umuyorlar. Daha sonra gönüllü insanlarda test edilecek.     


RUSYA'DA İKİ ENSTİTÜ AŞI GELİŞTİRİYOR

Rusya Sağlık Dairesi Başkanı Anna Popova, koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmalarının iki Rus enstitüsünde paralel olarak yürütüldüğünü söyledi.

Rusya Sağlık Dairesi Başkanı Popova, koronavirüse karşı yürütülen çalışmaların normal bir bilimsel süreç olduğunu kaydetti.

Rossiya 1 kanalına konuşan Popova "Biri bir algoritma üzerine, diğeri başka bir algoritma üzerine çalışıyor. Dünyanın birçok ülkesi bu aşı üzerinde çalışıyor. Ne zaman sonuç alınacağı henüz net değil. Ancak bugün asıl önemli olan tüm önleyici tedbirleri almaktır" ifadelerini kullandı.

ÇİN'DEN UMUTLANDIRAN AÇIKLAMA: NİSAN AYINA KADAR KLİNİK ÇALIŞMA HAZIR

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Şu Nanping'den umutlandıran bir açıklama geldi. Nanping, Covid-19 aşısının klinik araştırmalarının nisan ayına kadar hazır olacağını söyledi. Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi de anti-viral bir ilaç olan Favilavir'in koronavirüs tedavisi için kullanımını onayladı. 70 hasta üzerinde denen ilaç, virüsün tedavisinde etkili oldu. Bu arada diğer firmalar da kendi başarılarını paylaştı. 

KUŞ GRİBİ AŞISINDAN KORONAVİRÜS AŞISI

ABD'nin komşusu olan Kanada'da da Algernon Pharmaceuticals firması elini taşın altına koydu. İlaç devi, NP-120'sini tedavi için geliştireceklerini duyurdu. Bu aşı, halk arasında "kuş gribi" diye bilinen H5N1 virüsü enjekte edilen fareler üzerinde yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar doğurmuştu.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün bir birimi olan Aşı Araştırma Merkezi, koronavirüse karşı kolları sıvadı. Merkez bir aşı geliştirmek üzere işbirliği yaptı. Virüsün Spike (S) proteinini hedef alan aşının ilk şişeleri, Massachusetts eyaletindeki tesiste üretildi. Aşının klinik denemeleri önümüzdeki ay başlayacak.

ABD'de yer alan Tonix Pharmaceuticals, kar amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşu olan Southern Research ile TNX-1800 adlı bir koronavirüs aşısı geliştirmek için ortaklık kurdu. Aşı, Tonix'in tescilli bir aşısının modifiye edilmiş hâli olacak.

İsrail'deki MIGAL Galili Araştırma Enstitüsü, kuş gribi için geliştirilen Bulaşıcı Bronşit Virüsü (IBV) aşısını Covid-19'a karşı hazırlayacaklarını duyurdu. Dört yıllık araştırma sonrası bulunan aşı, on hafta sonra teste hazır olacak.

Çin merkezli global biyoteknoloji şirketi olan Clover Biopharmaceuticals, S proteinine (S-Trimer) dayanan bir koronavirüs aşısı geliştirdi. Aşı 10 Şubat'ta bir memeli üzerinde denendi. Eğer başarı sağlarsa seri üretimine geçilecek.

AJ Vaccines, Covid-19'a karşı bir aşı geliştirmeyi başlattı. Şirket, virüsün doğal yapılarını taklit edebilen antijenler geliştirmek için en son teknolojiyi kullanacak. Aşı, vücutta güçlü bir bağışıklık sağlayacak.

TRUMP'IN AYARTMAYA ÇALIŞTIĞI ALMAN AŞI GELİŞTİRİCİSİ

Bir de tabii Donald Trump ile Almanya'yı karşı karşıya getiren şirket var.

İddiaya göre Trump, Alman biyoteknoloji firması CureVac'ın üzerinde çalıştığı aşının işe tüm haklarını satın alarak işe yaraması halinde ABD'de kullanılmasını sağlamak istedi.

Die Welt gazetesine konuşan Alman hükümetine yakın kaynaklar, Trump'ın, aşının sadece ABD'de kullanılması için "bir milyar dolar teklif ettiğini" söyledi.

Pazar günü bir basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Horst Seehofer, gazetede çıkan haberi teyit edip edemeyeceğini soran gazetecilere, "Bugün hükümet yetkililerinden birkaç kez bunun doğru olduğunu duydum, yarın bu konuyu kriz komitesiyle görüşeceğiz" yanıtını verdi.

ABD'DEN ÜRETİLEN BİR AŞI JET HIZIYLA DENENDİ

Bugün umutlandıran bir gelişme daha, koronavirüs aşısı üzerine yapılan çalışmalarda yeni bir aşama olabilir. Çünkü ABD'de geliştirilen bir aşı ilke kez insan üzerinde gönüllü ve deneysel olarak denendi.

Seattle'da bir gönüllüye, 1 doz deneysel üretilmiş bir aşı enjekte edildi. Önümüzdeki 6 hafta boyunca aşının 45 gönüllü üzerinde daha denenmesi bekleniyor. Faz 1 denemelerinin 45 gönüllüye farklı dozlarda verilerek tamamlanması bekleniyor. İlk gönüllüye verilen doz 25 mikrogram seviyesinde. Sonraki üç diğer gönüllüde de aynı dozda aşı denenecek. Ardından 4 gönüllüye 100'er mikrogram aşı enjekte edilecek. Eğer ilk iki doz seviyesinde gönüllülerin aşıya reaksiyonu tatmin edici olursa üçüncü gruba 250 miktogram enjeksiyon yapılacak.

Eğer ilk fazda başarılı sonuçlar alınırsa Faz 2 ve Faz 3'te daha geniş gönüllü kitleleri üzerinde deneyler yapılacak.

Faz 3'te test yapılan gönüllü sayısı 300 ila 3000 arasında olabilecek.

Eğer ilk 3 faz başarılı olursa bu defa FDA'dan ilacın onay alması beklenecek. Onayın ardından aşı kamu kullanımına sunulabilecek.