Güneş çarpması belirtileri nelerdir? Nasıl önlenebilir?

Güneş çarpması belirtileri nelerdir? Nasıl önlenebilir?

Güneş çarpması, çocukların sıcak havalarda en sık yaşadığı problemlerden biri… Minikler için tehlike oluşturan bu hastalıkla ilgili Yrd. Doç. Dr. Burçin Şanlıdağ, bilgi verdi.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte en çok yaşanan hastalıklardan olan güneş çarpmasında, özellikle 4 yaş altı çocuklar ile 65 yaş üstü bireylerin risk gruplarını oluşturduğunu dile getiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Burçin Şanlıdağ, kalp, akciğer, böbrek hastalığı, diyabet ve obezitesi olan bireylerin risk grubunda olduğu gibi ateşli hastalık geçirmekte olan çocukların da yüksek risk grubunda olduğunu ifade etti.

GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Güneş çarpmasında, vücut ısısının 40.6 derecenin üzerine çıktığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Burçin Şanlıdağ, belirtileri şöyle sıraladı:

Ateş, 

Baş dönmesi, 

Bilinçte bulanıklaşma, 

Baş ağrısı, 

Kas güçsüzlüğü, 

Kas krampları, 

Sürekli uyku.

Şanlıdağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu tür şikayetleri küçük çocukların ifade etmesi zordur. Güneşe veya sıcağa maruziyet sonrası sürekli uyku hali, halsizlik, beslenmede azalma uyarıcı olmalıdır. Özellikle küçük çocuklarda eşlik eden nöbet gözlenebilmektedir. Erken müdahale edilmeyen durumlarda bilinç kaybı, organ yetmezlikleri ve ölümle sonuçlanabilir.”

Güneş çarpması belirtileri nelerdir? Nasıl önlenebilir? - Resim : 1

GÜNEŞ ÇARPMASI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Açık renkli, bol kıyafetler, koruyucu uzun kollu tişörtler tercih edilmeli.

Koruma faktörü en az + 30 olan güneş koruyucu kremler kullanılmalı ve bu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli.

Direkt güneş maruziyetini önlemek için geniş kenarlıklı açık renk şapkalar kullanılmalı.

Çocuklara gölge kuralı öğretilmeli ve gölgesinin kendi boyundan kısa olduğu saatlerde dışarıya çıkmasının uygun olmadığı hatırlatılmalı.

Çocukların sabah 10.00 ve öğleden sonra 16.00 arası direkt gün ışığına maruz kalması önlenmeli.

Günün sıcak saatlerinde dış ortam aktivitelerinden ve egzersizden uzak durulmalı.

Dış ortam aktiviteleri sabah erken saatlerde veya güneş batımından sonra yapılmalı.

Güneş ışınlarının yansımalarına dikkat edilmeli, kum ve su ışınları yansıttığı için bu gibi alanlarda korunma artırılmalı.

Çocuğun yeterli sıvı alımına özen gösterilmeli, susamadan dahi sıvı tüketilmeye çalışılmalı.

FAZLA SICAK HAVA DALGASI DA GÜNEŞ ÇARPMASINA NEDEN OLUYOR!

Güneş çarpmasının çocuklarda sıklıkla sıcak hava dalgalarına ve güneşe maruz kalınması sonrası görüldüğünü, gençlerde ise aşırı sıcak ve nemli havada egzersiz yapılması sonucu ortaya çıkabildiğini söyleyen Burçin Şanlıdağ, örneğin araç içerisinin ne kadar sıcak olabileceği tahmin edilmeden bırakılan veya unutulan çocukların büyük risk altında kaldığını belirtti. Isının 21 C olduğu bir ortamda, direk güneş maruziyeti ile araç içi ısısının hızlıca 49 C’ye ulaşabildiğini de söyleyen Şanlıdağ, bu durumun özellikle 4 yaş altı çocuklarda sıcak çarpması ile sonuçlandığını ifade etti.

İLK YAPILMASI GEREKEN ACİL YARDIM ÇAĞIRMAK!

Sıcak çarpmasından şüphelenilen durumlarda öncelikle acil yardım istenmesi gerektiğini söyleyen Şanlıdağ, kişilerin ilk önce serin ve gölge bir ortama alınması gerektiğini belirtti. Yardım gelene kadar hastanın vücut ısısını düşürmeye yönelik olarak fazla kıyafetlerin çıkarılması gerektiğini de söyleyen Şanlıdağ, hastanın başı yükseltilirken bilinci kapalı ise yan yatır pozisyona getirilmesinin önemli olduğunu belirtti. 

Hastanın koltuk altı, boyun ve kasık bölgesine nemli bez ile soğutma yapılması gerektiğini de söyleyen Yrd. Doç. Dr. Burçin Şanlıdağ, kişinin bilinci yerinde ise sıvı alımı sağlanması gerektiğini, bilinci yerinde değil ise hastanın boğulmasına neden olabileceği için sıvı madde verilmemesi gerektiğini ifade etti. İHA

Güneş çarpması