Günde kaç yumurta yenmeli? Bu kararı sizin değil doktorunuzun vermesi hayati önem taşıyor!

Yumurta Sağlık Haberleri
Günde kaç yumurta yenmeli? Bu kararı sizin değil doktorunuzun vermesi hayati önem taşıyor!

Yumurtayla beslenmenin etkileri bireylere göre değişebilmekte. Aile geçmişiniz, yumurtayı nasıl hazırladığınız, diyetiniz, hatta nerede yaşadığınız bile günde kaç yumurta yemeniz gerektiğini etkileyebiliyor.

Örneğin diyetiniz varsa yumurta dışında yediklerinizden ne kadar kolesterol aldığınızı hesaplayın. Genel olarak düşük kolesterol içeren bir diyette yumurtaya yer açabilirsiniz. Ancak diyetinizdeki kolesterol oranı yüksekse yumurta yemeyi sınırlamanızda fayda var.

Kolesterol düzeyi normal olan ve kalp hastalığı risk faktörleri olmayan bir yetişkin için günde 1 ya da 2 yumurta yemek güvenli olacaktır. Ancak uzmanlar genelde günde 1 yumurtayı aşmamak gerektiğini düşünüyor.

FARKLI ARAŞTIRMALARDA FARKLI SONUÇLAR

2018'de Koreli yetişkinler üzerinde yapılan "Yumurta Tüketimi ile Metabolik Hastalıklar arasındaki ilişki" başlıklı araştırmada haftada 2-7 yumurta yemenin metabolik sendrom riskini azaltmaya yardımcı olduğu ve yüksek HDL kolesterol seviyesini koruduğu tespit edilmiş. Ancak günde 2 veya daha fazla yumurta yenildiğinde bu koruyu etkinin olmadığı görülmüş. (Kaynak: National Library of Medicine)

Metabolik sendrom, kalp damar hastalıkları ve diyabet oluşumunu hazırlayan fazla kilo, yağ-kolesterol metabolizması bozuklukları, yüksek tansiyon ve şeker metabolizması bozukluklarının (gizli şeker problemleri) bir arada bulunduğu bir tablo olarak tanımlanır. Yüksek tansiyon, kan şekeri, kan yağ seviyeleri ve bel çevresindeki kilo alımı birlikte diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskinin artmasına neden olur.

Sağlıklı yetişkinler için günde 1 ya da en fazla 2 yumurta tüketmek güvenli gibi görünmekle birlikte bunun aksini söyleyen araştırmalar da halen mevcut.

200 bin ABD gazisi üzerinde yapılan bir araştırma günde sadece 1 yumurta yemenin kalp krizi riskini artırdığını ortaya koymuştu. Özellikle diyabetli ve aşırı kilolu kişilerde bu olasılık daha yüksek çıktı. Million Veteran Program (MVP)'de yumurta tüketimi ve koroner arter hastalığı riski adlı bu araştırma National Library of Medicine'de yayınlandı.

Daha böyle birçok araştırma var. Avrupalı ve Koreli yetişkinlerde her hafta 2-4 yumurta yemenin diyetle alınan kolesterol alımını artırdığını ve diyabetli kişilerde kalp hastalığı riskini artırdığını belirten bir araştırmanın yanı sıra ABD'de 100 binden fazla yetişkinin incelendiği ve haftada 5-6'dan fazla yumurta yiyen yaşlı yetişkinlerin kalp hastalığı riskinin yüzde 30 arttığını gösteren bir başka araştırma daha var.

Ancak tüm bu araştırmalarda riski yalnızca yumurtanın artırdığı garanti edilemez. Yumurta alımından bağımsız olarak yağ birikmesi ve atardamarların sertleşmesi gibi nedenlerle yaşlandıkça kalp hastalığı riski artıyor. Bu nedenle kaç yumurta yemenin güvenliği olduğuna karar verirken genel duruma bakmak gerekiyor. En önemlisi de bu kararı sizin doktorunuzun vermesi.

KARARI UZMAN KİŞİ VERMELİ

Yüksek LD kolesterol düzeyiniz, fazla kilonuz, diyabet gibi kronik bir hastalığınız, ailenizde bir kalp hastalığı öykünüz varsa günde 1 yumurtayı geçmemeli, haftada da 4-5 yumurtayı aşmamalısınız.

Bu kadar çok risk faktörünü bir kişinin kendi kendine değerlendirmesi de sağlıklı değildir. O yüzden kaç yumurta yiyeceğinize siz değil, doktorunuz, diyetisyeniniz ya da eğitim bir sağlık uzmanı karar vermeli.

Kaynak: Haber Global TV

yumurta diyabet kalp sağlığı sağlık haberleri