Gözümüz neden seğiriyor? Uykusuzluk, kafein...

Sağlık
Gözümüz neden seğiriyor? Uykusuzluk, kafein...

Göz seğirmesi olarak da bilinen göz spazmı, bazen saatler, günler hatta haftalar sürebiliyor. Stres, uykusuzluk, kafein alımı, göz tahrişi gibi bir çok nedeni olan göz spazmı, daha ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabiliyor.

Göz kapağınız bazı durumlarda kendi kendine açılıp kapanabiliyor. Bu durum saatler, günler, bazı durumda haftalarca sürebiliyor. Bir süre sonra dikkat dağıtıcı ve rahatsız edici olan bu durum, uzun sürmesi halinde ciddi sorunların habercisi olabiliyor.

En yaygın göz seğirmesi türü, alt taraftaki göz kapağının istemsiz ve aralıklı kasılmalarına neden olan 'göz kapağı düşüklüğü' adı verilen bir dizi göz kası kasılması.

ABD'deki sağlık merkezi Cleveland Clinic'in Cole Göz Enstitüsü'nde uzman olan Dr. Stephanie Erwin, göz seğirmelerinin gözü çevreleyen kastan kaynaklandığı için genellikle aynı anda iki gözde olamayacağını, yalnızca bir gözde olabileceğini söylüyor. Seğirme yüzdeki diğer kaslara da yayılıyorsa veya iki gözün de aynı anda seğirdiğini fark ederseniz, bunlar daha ciddi bir sorunun göstergesi olabiliyor. Sarkık bir göz kapağı da uzmanlar tarafından önemli bir problemin işareti olarak betimleniyor.

PARKİNSON BELİRTİSİ OLABİLİR!

Dr. Erwin, göz kapağı spazmı da denilen göz seğirmesinin can sıkıcı olsa da "nadiren ciddi bir şeyin işareti olduğunu" söylüyor. Nadiren de olsa göz kapaklarının seğirmesi bazı beyin ve sinir sistemi bozukluklarının erken belirtileri olabilir. Uzmanlar bunları parkinson hastalığı, felç, MS, Tourette sendromu olarak sıralıyor.

Bununla birlikte bazı durumlarda göz seğirmesi, kronik bir hareket bozukluğunun belirtisi olabiliyor. Ancak sadece bir göz kapağı açılıp kapanıyorsa, bu genellikle zararsız bir göz kapağı düşüklüğü vakası olarak adlandırılıyor.

Şarkıcı Katy Perry'nin bir konser sırasında şarkı söylerken göz kapağının kendiliğinden sarkması, konser sırasında göz spazmı yaşadığı yorumlarına neden olmuştu. 

Gözümüz neden seğiriyor? Uykusuzluk, kafein... - Resim : 1
Şarkıcı Katy Perry, konser sırasında şarkı söylerken göz spazmı yaşamıştı. Kaynak: Youtube

Dr. Erwin, "Seğirme uzun bir süre devam ederse veya ek semptomlarla birlikteyse, başka bir şey olup olmadığından emin olmak için bir göz doktoruna muayene olmak iyi bir fikirdir" diyor.

Peki gözümüz neden seğiriyor? ABD'nin Boston kentindeki 'Massachusetts Eye and Ear'da göz doktoru olan Dr. Alice Lorch, "Kimse tam olarak nedenini bilmiyor" diyor. Lorch'a göre göz spazmlarının bazen küçük bir tahrişten, örneğin göz kapağına sürtünen bir kontakt lensten kaynaklanabileceğini de sözlerine ekliyor.

Ancak uzmanlar, göz kapağı seğirmesine neden olan unsurların genellikle stres, uykusuzluk veya aşırı derecede kafein tüketmek olduğu söylüyor. Ofis çalışanları gibi, günün büyük bir bölümünde ekrana bakan kişilerin ortak sorunu olan göz kuruluğu da göz seğirmesinin bir diğer nedeni. Çalışmalar, bilgisayar, laptop, tablet gibi dijital cihazlara bakarken daha az göz kırptığımızı ve bunun da gözlerimizin kurumuş gibi hissettirdiğini gösteriyor.

Gözümüz neden seğiriyor? Uykusuzluk, kafein... - Resim : 2
Uzmanlar gözü kayganlaştıran göz damlalarının göz seğirmesine karşı etkili olabileceğini belirtiyor. Fotoğraf: Shutterstock 

BUNLARI YAPMAK İYİ GELİYOR 

Dr. Lorch, bir kez başladıktan sonra göz kapağı seğirmesi için çabuk bir iyileştirme yöntemi olmadığını söylüyor. Yapay gözyaşı ya da gözü kayganlaştıran göz damlaları göz spazmına karşı yardımcı olabilir. Ancak bunun için koruyucu içermeyenleri seçilmesi gerekiyor. Kimyasal koruyucu içeren ürünler gözü rahatsız edebiliyor.

Ayrıca uzmanlar yatmadan hemen önce gözlere duşta masaj yapmayı veya nemli, ılık bir bezle gözlerinizi kapatmayı göz spazmlarına karşı tavsiye ediyor. Uzmanlar, bu masajların göz kaslarını gevşetmeye ve göz kapaklarının kenarlarındaki bezleri açmaya yardımcı olacağını da ekliyorlar. Bu tür masajlar göze yağ akışını artırıyor ve gözyaşı buharlaşmasını yavaşlatıyor.

Diğer önleyici tedbirler daha fazla dinlenmeyi ve stresi azaltmayı içerirken uzmanlar kafein alımını azaltmayı ve bol su tüketmeyi de öneriyor.

Kaynaklar: New York Times, CNN, Daily Express 

Kaynak: Web Özel

sağlık