Gizli Omicron: Bir alt kol mu, bir varyant mı, endişe etmeli miyiz?

koronavirüs Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs Omicron
Gizli Omicron: Bir alt kol mu, bir varyant mı, endişe etmeli miyiz?
BA.2 ismi verilen Omicron varyantının alt kolu hakkında bilimsel araştırmalar devam ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

Omicron varyantının üç alt kolu tespit edildi. Bunlar arasında BA.2 ismi verilen alt kolun yeni bir varyant olarak sınıflandırılabileceğini düşünenler de var. BA.2'nin Omicron'dan daha bulaşıcı olduğu konusunda bilim insanları hemfikir. Şu anlık bir risk olmadığını söyleyenler de...

Şurası kesin ki salgın devam ettiği sürece varyantlar da olmaya devam edecek. Delta varyantı hastalığın ağır geçirilen bir formu olarak karşımıza çıkarken Omicron’un çoğu insanda aşıların da getirdiği bağışıklıkla birlikte daha hafif atlatıldığı görülüyor.

İngiltere dünyada virüsün gen dizilimini en iyi inceleyen ülkelerden biri, bu sebeple yeni varyantları da hızlıca teşhis edebiliyor. Aşağıdaki satırlarda bahsedeceğimiz 'gizli Omicron' da İngiltere'nin radarında.

İngiltere hükümeti 27 Ocak’tan itibaren dışarıda maske takmayı yasakladı. Mart ayından sonra pozitif çıkanlara bile karantinayı kaldırmayı düşünüyorlar. İngiltere Sağlık Güvenliği ajansı Omicron’un alt varyantlarından olan BA.2’nin ender de olsa görülmeye başladığını söylüyor. Şu ana kadar bildiğimiz Omicron varyantı B.1.1.529’du. Bu varyantın üç tane de alt kolu var.

Bu varyanta bilim camiasında ‘gizli Omicron’ adı veriliyor çünkü (yine) daha hızlı yayılıyor. İngiliz otoriteler tarafından dün yapılan açıklamada henüz BA.2’nin ülkelerinde az olduğunu etkileri için daha çok araştırma yapmaları gerektiği ifade edildi.

'PANDEMİ DEVAM ETTİĞİ SÜRECE OLACAK'

Şu ana kadar İngiliz devleti 53 kişi üzerinde BA.2'yi inceledi. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı Direktörü Doktor Meera Chand, “Virüslerin doğasında mutasyon geçirmek var. Pandemi devam ettiği sürece varyantlar olacak” dedi. BA.2 başka ülkelerde daha hızlı yayılıyor. Danimarka’daki Omicron vakalarının yarısı BA.2. BA.1 ile BA.2 arasında hastaneye yatış anlamında pek bir fark yok.

Aralık ortasından Ocak ortasına kadar geçen sürede Danimarka’da BA.2 yeni vakaların yüzde 20’sinden yüzde 45’ine kadar çıktı. Bu süre içerisinde ülkede günlük vaka rekorları kırıldı. Danimarka günlük vakada 30 bini aştı. Danimarka hükümeti adına Covid-19 araştırmaları yapan Statens Serum Institut vatandaşların BA.2 hakkında fazla detaylı bilgiyi öğrenmesine şu aşamada gerek olmadığını söyledi. Kurum şu aşamada, aşıya dayanıklılık ve hayati tehlike anlamında bir şey söyleyemeyeceklerini ifade etti.

'PCR'DA ÇIKIYOR'

Danimarka otoriteleri Delta varyantına göre Omicron’da hastane başvurularının yüzde 36 azaldığını anlattı. BA.2’de Omicron varyantının bulunduğu Güney Afrika’da ilk kez tespit edildi. Basel Üniversitesi’nden biyolog Cornelius Roemer varyant koluna ‘gizli Omicron’ ismi verilmesine rağmen, “BA.2 PCR’da çıkabiliyor. Tabi kullanılan PCR testi de önemli. Virüsün kolay saptanamadığı iddiası doğru değil” demekte.

Bazı bilim insanları ise BA.2’deki mutasyonlara Dünya Sağlık Örgütü’nün yakından bakması ve varyant kolunu yeni bir mutasyon olarak adlandırması gerektiğini söylüyor. Eğer buna yeni bir varyant ismi verilecekse Yunan alfabesindeki sıradaki harf Pi. Uzmanlar dünyanın farklı ülkelerinde BA.2 kaynaklı yeni bir dalga ihtimalini şu anlık gerçekçi bulmuyor. University College London’dan Profesör Francois Balloux, “Aksi bir kanıt olmadıkça varyantlar konusunda takıntılı olan insanlara BA.2’yi de Omicron gibi kabul etmelerini söylüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 'HATIRLATMA DOZUNU İHMAL ETMEYİN'

Bilim insanları varyantlara karşı endişelenmemenin yolunun hatırlatma dozlarını ihmal etmemek olduğunu anlatıyor. Pfizer’in geçen ay yaptığı bir açıklamaya göre; iki doz değil, üç doz aşı olmuş insanlar Omicron’a karşı tam anlamı ile bağışıklığa kavuşuyor.

Geçen aralık ayında ‘gizli Omicron’ ilk kez ortaya çıkarken virüsün spike protein kısmında 30 farklı aminoasit bileşeni olduğu belirtilmiş BA.2’de bu bileşenlerden S geni düştüğü için varyanta İngilizce ‘gizlilik’ (stealth) kelimesinden esinlenilerek ‘gizli Omicron’ ismi verilmişti. Ancak çoğu bilim insanı BA.2 kapan insanların PCR testi tarafından tespit edilebildiğini söylüyor.

Kaynaklar: Fortune, Euronews, Daily Mail

Gizli Omicron: Bir alt kol mu, bir varyant mı, endişe etmeli miyiz? - Resim : 2

Kaynak: Web Özel

omicron varyantı BA.2 koronavirüs vaka sayısı