Elma sirkesinin faydaları, zararları nelerdir?

Sağlık
Elma sirkesinin faydaları, zararları nelerdir?

Elma sirkesi, kan şekeri seviyelerini düzenleme, zayıflatma, bağırsak sağlığını iyileştirme, kolesterol seviyelerini düşürme ve cildi güzelleştirme gibi birçok faydası var. Peki elma sirkesi kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte elma sirkesi ile ilgili bilinmesi gereken detaylar...

Elma sirkesi, doğal sağlık için tercih edilen en popüler sirke türüdür. Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda faydası vardır. Elma sirkesinin faydaları arasında; kilo vermeyi hızlandırma, kolesterolü düşürme, enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri kontrolü ve şeker hastalığının diğer belirtilerini yatıştırma gibi önemli yararlar sayılabilir.

Elma sirkesi, çorba kaşığı başına sadece üç kalori içerir.

ELMA SİRKESİ NEDİR?

Elma sirkesi, olgun, taze ezilmiş elmalardan yapılan bir sirke türüdür. Elmalar fermente edilir ve sirkeye dönüşmesi için titiz bir süreçten geçirilir. İlk adımda, ezilmiş elmalar alkollü fermantasyon sürecini başlatmak için mayalanır ve daha sonra şeker alkole dönüştürülür. İkinci adımda, alkolü daha da fermente eden ve asetik aside dönüşen alkol çözeltisine bakteri eklenir.

elma sirkesinin faydaları

ELMA SİRKESİ BESİN DEĞERLERİ

Bir çorba kaşığı elma sirkesinde yalnızca 3 kalori bulunur ve hiç karbonhidrat bulunmaz. USDA Gıda Merkezi Veritabanı’na göre elma sirkesi, az miktarda potasyum, magnezyum, fosfor ve kalsiyum içerir. Elma suyu gibi pektin, B vitaminleri (B1, B2 ve B6, biotin, folik asit, niasin, pantotenik asit) ve C vitamini içerir. Elma sirkesindeki asetik asit, güçlü sağlık yararlarından sorumlu ana aktif bileşiktir ve zayıflattığı düşünülmektedir.

Elma sirkesindeki amino asitler etkili bir antiseptik ve antibiyotiktir. Bu sayede çeşitli mantar ve bakteriyel enfeksiyonların tedavisine yardımcı olabilir. Filtrelenmemiş, organik elma sirkesi, örümcek ağı benzeri bir görünüme sahip olan ve sirke anası olarak adlandırılan bir bakteri kolonisi içerir. Bu bakteri bağırsak dostudur ve genellikle elma sirkesinin en besleyici kısmı olarak kabul edilir.

ELMA SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Reflüye yardımcı olur.

- Kalp sağlığını iyileştirir ve kolesterolü düşürür.

- Kilo vermeye yardımcı olur.

- Kan şekerini dengeler.

- Cilt sağlığını iyileştirir.

- Saç sağlığını iyileştirir.

- İshali giderebilir.

ELMA SİRKESİ NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Sağlık yararları için bir günde içmeniz gereken elma sirkesinin reçeteli bir dozu bulunmaz fakat ana bileşeni asetik asit olduğu için oldukça asidiktir ve tüketilmesi zor olabilir. Olası yan etkilerden kaçınmak için, günde üç kez 230 ml.’lik suda seyreltilmiş 1 yemek kaşığı elma sirkesi en iyi doz olarak kabul edilir.

ELMA SİRKESİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

- Mine erozyonu

- Boğaz yanması

- Hipoglisemi

- Düşük potasyum seviyeleri