İlaçlara dirençli süper bakteri alarmı: 2050’ye kadar 39 milyon insanı öldürebilir!

HABER MERKEZİ
Sağlık Haberleri
İlaçlara dirençli süper bakteri alarmı: 2050’ye kadar 39 milyon insanı öldürebilir!

Özellikle yaşlı nüfus tehdit altında... Küresel ölçekte yapılan araştırmaya göre ilaçlara dirençli bakteriler 2050’ye kadar 39 milyon insanı öldürebilir.

Bakterilerin mevcut antibiyotiklere karşı direnç kazanmasıyla gerçekleşen ölümlere ‘Antimikrobiyal direnç’ (AMR) ölümleri deniyor.

 The Guardian’ın Lancet Dergisi‘nden aktardığına göre dünyanın çeşitli kurumlarından 500’den fazla araştırmacının yer aldığı çalışmada 1990’la 2021 arasındaki ilaç direncine bağlı ölüm verileri ortaya konuldu.

İlaç direncine bağlı çocuk ölümlerinde ‘kayda değer‘ bir düşüş gözlemlendi. 5 yaş altı çocuklarda AMR ölümü 1990’da 500 bine yakınken 2022 yılında bu sayı 200binin altına kadar indi.

Aşılama ve hijyen koşullarının gelişmesi çocuk ölümlerini azaltmış olsa da AMR yaşlı nüfusu tehdit ediyor. Bağışıklık sistemi yaşla beraber bozulduğu için aşılama yaşlı nüfus içinde genellikle daha az etkili oluyor.

Son otuz yılda AMR’ye bağlı ölümlerin yüzde 80 oranında arttığını ortaya koyan çalışma, 2050’de bu oranın yüzde 146’ya yükseleceğini ve ölüm rakamının 512 binden 1,3 milyona çıkacağını öngörüyor.

AMR enfeksiyonlarının yaklaşık dörtte üçü hastane enfeksiyonlarıyla bağlantılı.

Yüzyılın ortasına kadar, dünya genelinde yılda 1,91 milyon insanın doğrudan AMR nedeniyle öleceği tahmin ediliyor.

2021’deki AMR kaynaklı ölüm 1,14 milyondu.

Çalışma, gelecekte en fazla ölümün Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi Güney Asya ülkelerinde ve Doğu Asya ile Sahraaltı Afrika’nın diğer bölgelerinde olacağını öngörüyor.