Dördüncü dalga aşısızlar arasında! 'Yoğun bakımlarda onlar yatıyor'

Dördüncü dalga aşısızlar arasında! 'Yoğun bakımlarda onlar yatıyor'

Milyonlarca vatandaş Covid-19 aşısı olmak için kuyruğa girdi. Günde 1 milyon insan aşılanırken delta varyantı kapıdan bakmaya devam ediyor. Uzmanlara göre bu yaz çok kritik. Peki dördüncü dalgayı görür müyüz? Oklar aşı olmayanları gösteriyor...

Türkiye'de geçtiğimiz aylarda günlük 7 binin üzerinde olan koronavirüs vaka sayıları 5 binlere kadar geriledi. Aşılanmanın hızlanmasıyla birlikte yoğun bakımlardaki doluluk oranında da yüzde 80 azalma yaşandı.

Kovid-19'a yakalananların çoğunluğunun aşısızların oluşturduğunu söyleyen uzmanlar, delta varyantıyla mücadele edebilmemiz için sağlık çalışanlarının üçüncü dozunun ağustosta mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyor.

 

İsmail Cinel

Dördüncü dalganın aşısızlar arasında yaygın olacağını belirten Prof. Dr. Murat Sungur da "Yoğun bakım servislerinde yatan hastaların çoğu aşısız olanlar" dedi.

Dördüncü dalga aşısızlar arasında! 'Yoğun bakımlarda onlar yatıyor' - Resim : 2

"KARADENİZ TEHLİKESİ"

İkinci pike göre son pikte yoğun bakımda yatanların yaş aralığının gençleştiğini söyleyen Türk Yoğun Bakım Derneği Eski Başkanı ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel, "Yatan hastaların çoğunluğu aşısız olanlar. Az oranda Sinovac aşısı olanlar yoğun bakım ihtiyacı duyabiliyor. Aşı organ fonksiyonlarının çok bozulmasını ve hastalığı çok ağır geçirmeye engel oldu. Biontech olanlarda ise yoğun bakım ihtiyacı nadiren oluyor.

Delta varyantına karşı ölü aşılar değil mRNA aşılarının koruyucu olduğu açıklandı. Sonbahara özellikle 65 yaş üzerini ve sağlık çalışanlarımıza üçüncü dozu yaptırıp girmemiz lazım. Vaka sayıları açısından 5 bin 500'lerde stabiliz. Aşılama yoğun bakımları yüzde 80 oranında düşürdü. Bu hafta yüzde 90'ı da bulur" şeklinde konuştu.

Dördüncü dalga aşısızlar arasında! 'Yoğun bakımlarda onlar yatıyor' - Resim : 3Aydın'da sağlık çalışanlarının çocukları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğünce aşı konusunda hazırlanan bilgilendirici broşürleri dağıttı. Fotoğraf: AA

"ŞAKASI YOK"

"Delta virüsün hiç şakas yok" diyen Cinel,  Karadeniz etkisine dikkat çekerek şunları söyledi: "Yaz tatilinde Karadeniz'e giden vatandaşlarımızın İstanbul'a dönüşü var. En büyük tehlike bu. Geçen sene de buna benzer bir sıkıntı yaşadık. Önümüzde delta varyantıyla mücadele edebilmemiz için sağlık çalışanlarının üçüncü dozunun ağustosta mutlaka yapılması gerekiyor."  

Dördüncü dalga aşısızlar arasında! 'Yoğun bakımlarda onlar yatıyor' - Resim : 4

Kovid-19 ile mücadele kapsamında, aşı olamayan vatandaşlar için Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nda aşı uygulama merkezi açıldı. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü aşı ekipleri tarafından oluşturulan merkezde, isteyen tren garı çalışanları ve yolcuların aşılanmasına başlandı. Fotoğraf: AA

"DÖRDÜNCÜ DALGA AŞISIZLAR ARASINDA"

"Şu an yoğun bakım servislerinde yatan hastaların çoğu aşısız olanlar diyen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Murat Sungur, 

İki doz Sinovac aşısı olupta yoğun bakım ihtiyacı olanlar olabiliyor. Biz bu aşının ne kadar süreyle etkili olduğunu bilmiyoruz. Yapılan çalışmalarda aşıların hiç biri yüzde 100 etkili değil.Yüzde 80 civarında etkinliği var. Yoğun bakım serviserinde yatan hasta sayılarında büyük düşüş yaşadık.

İleri yaşlı iki doz Sinovac aşısını olmuş solunum cihazına bağlı, hatta kaybettiğimiz hastamız oldu. Bu çok nadir bir şey ama olabiliyor.  Dördüncü dalga olursa kesinlikle aşısızlar arasında daha yaygın olacaktır. Çünkü aşı yaptırmak istemeyen önemli bir popülasyon var" ifadelerini kullandı.

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel