Daha sağlıklı ama 'çikolata hissi' aynı! Bilim insanları keşfetti...

Sağlık Haberleri Web Özel
Daha sağlıklı ama 'çikolata hissi' aynı! Bilim insanları keşfetti...
Bilim insanları çikolatadaki “gizli gücü” keşfettiklerini ve daha sağlıklı çikolata üretmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Fotoğraf: Shutterstock

Bilim insanları, çikolata yerken ağızda oluşan "çikolata hissinin" kaynağını bulmuş olabilir. Bu hazzın aynı zamanda çikolatayı daha sağlıksız yapan unsurla da ilişkili olduğu belirtiliyor. Yani, yeni nesil çikolataların aynı lezzette ve daha sağlıklı üretiminin mümkün olduğu iddia edilmekte...

Tadı güzel yiyeceklerin genelde sağlıksız olduğu, sağlıklı yiyeceklerin ise pek çok kişi tarafından lezzetsiz görüldüğüne dair yaygın bir algı mevcut. 'Lezzetli ama sağlıksız, sağlıklı ama çirkin' çıkmazında dengeleri az da olsa değiştirecek bir gelişme yaşanıyor. Uzmanlar, görece sağlıksız olanlarıyla aynı lezzette ama daha sağlıklı bir çikolata üretiminin mümkün olduğu kanaatinde.

Amerikan Kimya Topluluğu tarafından kurulan hakemli dergi ACS Applied Materials & Interfaces'ta yayımlanan bir çalışmaya göre, bilim insanları çikolataya eşsiz özelliklerini veren ve birçoğumuzu neredeyse bağımlı seviyesine getiren o “gizli gücü” keşfettiklerini ileri sürüyor.

Birleşik Krallık'taki Leeds Üniversitesi'nde yürütülen çalışmaya göre, tadı ya da kokusundan ziyade sadece “çikolatanın dokusu” bile bizi bu yiyeceğe bağlamaya yeterli.

Yemeklerin aksine, diğer lezzetli tatlılar gibi çikolatanın da ağızda erime gibi bir özelliği var. Bilim insanlarına göre buradaki sır, çikolatanın içindeki sert kısmın etrafını saran yağlı tabaka... Bu yağlı tabaka bizde sürekli çikolata yeme isteği doğurmak için yeterli güce sahip. O nedenle yağ oranı düşük bitter çikolatalar, yağlı çikolatalara göre daha "zevksiz".

Konuyla ilgili yürütülen çalışmada, araştırmacılar, çikolata yediğimizde ortaya çıkan süreci analiz ettiler ve tadından ziyade çikolatanın dokusuna odaklandılar.

'ÇİKOLATA HİSSİ' OLGUSU

Araştırma neticesinde edinilen bulgular, çikolatadaki yağın, uzmanların “çikolata hissi” dedikleri olguda yani çikolatanın dilimizle temas kurduğu ilk anda kilit rol oynadığını gösteriyor.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim Dr. Siavash Soltanahmadi, bulguların, yüksek yağ oranına sahip çikolatanın yarattığı hissiyatı oluşturabilecek ama daha az yağa sahip bir çikolata üretiminde kullanılabileceğini belirtiyor. Yani hazzını azaltmadan daha sağlıklı bir çikolata üretimi mümkün.

Soltanahmadi konuyla ilgili değerlendirmesinde, “İnanıyoruz ki gelecek nesil çikolatalar, yüksek yağlı çikolatadaki hissiyatı verebilecek ve daha sağlıklı şekilde üretilecek şekilde geliştirilebilir" diyor.

Daha sağlıklı ama 'çikolata hissi' aynı! Bilim insanları keşfetti... - Resim : 1
Uzmanlar, “çikolata hissinin” çikolatadaki yağın dilimizle ilk temasında ortaya çıktığını söylüyor. Fotoğraf: Shutterstock 

Daha sağlıklı bir çikolata yapmanın yemek endüstrisi açısından bir engel olduğunu aktaran Soltanahmadi, çünkü az yağlı çikolataların pek de iştah açıcı olmadığını aktarıyor.

DAHA SAĞLIKLI ÇİKOLATAYA GİDEN YOL...

Araştırmada Soltanahmadi ve ekibi, doku hissini netleştirebilmek için pahalı bir markanın bitter çikolatasını ve yapay bir dili kullandılar. Yapay dil, 3D yazıcı ile insan dili dokusuna benzer bir şekilde üretildi ve sıcaklığı ise 37 santigrat derecede sabitlendi. Yapay dile insan dili gibi hareket etme özelliği de kazandırıldı.

Araştırmacılar, çikolata ağza koyulur koyulmaz dilin yağlı bir tabakayla kaplandığını ve bunun da çikolatadaki yağ oranına göre değiştiğini saptadı. Daha sonrasında katı kakao partikülleri ağıza yayıldı ve bu partiküller de dokunma hissinde önemli bir etki uyandırdı.

Soltanahmadi bu konuda şunları söyledi:

“Yağ tabakasının en dış katmanda olmasının en önemli nokta olduğunu ortaya koyduk. Çünkü dilin yağla kaplanması, çikolatanın o verdiği güzel hisse yol açan kakaonun yağın üzerine kaplanmasında önemli rol oynuyor."

Leeds Üniversitesi Gıda Bilimleri ve Beslenme Fakültesi'nden Anwesha Sarkar, bahse konu araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, çikolatanın yüzde 5 ya da 50 oranında yağa sahip olması halinde ağızda damlacıklar oluştuğunu ve bunun da “çikolata hissi” duyulması için yeterli olduğunu vurguladı.

Öte yandan uzmanlar, ağızda erime hissinin daha sağlıklı bir hayata giden yolda pek de yardımcı görevler üstlenmediğini dile getiriyor. Aksine, bu hissinin bizlerin o keyif ve zevk anını sürekli istememize yol açtığını kaydediyor.

Leeds Üniversitesi Gıda Bilimleri ve Beslenme Fakültesi araştırmacıları, bu histen vazgeçilmesini değil, aksine bu hissi uyandıracak daha sağlıklı bir çikolatanın üretimini teşvik etmek için çabaladıklarına dikkat çekiyor. Ekip, hedeflerinin, bulgularının çikolata markaları tarafından kullanılmasıyla, yüksek yağlı çikolataların verdiği hazzı sunan ama daha sağlıklı çikolataların üretilebilmesinin önünü açmak olduğunu dile getiriyor.

Araştırma, çikolatanın dille temasından sonraki sürecin ve çikolata yemenin ilk aşamasının analiz edildiği ilk çalışma olduğundan ötürü bu konuda büyük önem taşıyor.

Kaynaklar: Euronews, The Guardian

Kaynak: Web Özel

çikolata sağlıklı yaşam